To je důvod, proč nožem na útěku zabil nevinného člověka poté, co vážně pobodal pracovníka Červeného kříže, který s ním práci vyřizoval. Přiznal se k tomu při výslechu.

„Bylo to jejich druhé jednání. Přijel na něj do azylového centra vyzbrojený nožem,“ potvrdil včera podle deníku meinbezirk.at Andreas Pilsl, šéf hornorakouské policie. „Jeho čin nemá extremistické motivy.“

Karel Kloub z Dolního Dvořiště přijel zapálit svíčku k domu zavražděného statkáře.
Z Dolního Dvořiště přijel zapálit zavražděnému farmáři svíčku

UBYTOVNA UŽ JE VYSTĚHOVANÁ

Představitel hornorakouské pobočky Červeného kříže Thomas Märzinger na včerejším zasedání bezpečnostní rady Horních Rakous informoval o aktuálním dění v azylovém centru.

„Ubytovnu uzavřeme. Nyní už je prázdná, obyvatele už jsme přestěhovali do dalších zařízení v zemi.“ Zaměstnancům Červeného kříže bude v nejbližších dnech poskytnuta psychologická pomoc.

Azylové zařízení ve Wullowitzu leží jen pár desítek metrů od hraničního přechodu v Dolním Dvořišti.
Obyvatelé azylového centra se snažili útočníka zastavit, ale marně

Zemští představitelé se obrátí na spolkovou vládu kvůli změnám v azylovém procesu. Zástupce hejtmana Manfred Haimbuchner (FPÖ) prohlásil, že si lidé nehodlají zvykat na útoky nožem, kterých v posledních letech přibývá, zejména u pachatelů z Afghanistánu.

Členka hornorakouské bezpečnostní rady Birgit Gerstorferové ale poukázala na to, že obyvatelé azylového centra se snažili pachateli v útoku zabránit a varovala před zobecňováním.