Doba koronavirová by se dala charakterizovat neznámostí, nepředvídatelností a neschopností situaci ovlivnit, což představuje pro každého zátěž. To, jak se s tímto stresem lidé vyrovnají, už ale záleží jen na nich. Odlišné chování se vztahuje samozřejmě i k různě velkým problémům, které opatření přineslo konkrétním jednotlivcům. Když ale nemůžeme změnit situaci, je třeba změnit myšlení a postoj k dané situaci, což ovlivní naše emoce a pak i chování.

Kakaová ovesná kaše s mangem, banánem a kešu oříšky
JÍDELNÍČEK: Porce chilli papriček a kila letí dolů!

První radou je – dejte si koronavirovou digitální dietu. Stejně jako jsme si říkali, že nemáte mít misku s cukrovím na očích, snažte se minimalizovat stresující podněty. Nesledujte proto několikrát denně zprávy, ale jen to nejnutnější minimum týkající se opatření.

Další obecnou radou je snažit se najít na všem alespoň malé pozitivum. Přimějte se denně k pohybu (ať už procházkám, výletům, cyklistice na čerstvém vzduchu, nebo domácímu cvičení online).

Uvědomte si, že vám ubyl tzv. rutinní pohyb – kdy pokud máte home office a nakupujete online, tak ujdete za celý den třeba jen 1000 kroků po bytě, zatímco při běžných pochůzkách to dává většinou nad 5 000 kroků.

Zajímavosti o hubnutí.
ZAJÍMAVOST: Styďte se sami před sebou, jezte před zrcadlem

Stop obezitě.Zdroj: stob.czTip: Využijte toho, že více vaříte doma, ke zkoušení nových zdravých receptů jak dle našeho seriálů, tak dle receptů na www.stobklub.cz. Máte-li chuť na sladké dobroty, najdete mnoho nutričně výhodných receptů v e-booku Mlsej zdravě se STOBem. Pokud se vám povede nějaký vlastní recept, přidejte ho na STOBklub i pro ostatní - podpora v diskusních skupinách funguje, a pokud i vy pomůžete druhým, ať už na internetu nebo v reálném životě, uvolňuje to pozitivní emoce i vám.

Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.