Beta-karoten v barevných plodech

Beta-karoteny obsažené v ovoci a zelenině nesmírně prospívají opálení a stojí za zhnědnutím pokožky. Vynikají antioxidačními vlastnostmi a pomáhají zachytávat nežádoucí volné radikály, které mohou v organismu vznikat následkem UV záření ze slunečních paprsků.

Jak poznat zdroj beta-karotenu? Jasným signálem je spektrum barev plodů od žluté, přes oranžovou, zelenou až po červenou.Jak poznat zdroj beta-karotenu? Jasným signálem je spektrum barev plodů od žluté, přes oranžovou, zelenou až po červenouZdroj: se svolením Zdravestravovani.cz

Jak poznat zdroj beta-karotenu? Jasným signálem je spektrum barev plodů od žluté, přes oranžovou, zelenou až po červenou, takové ho mají nejvíce. Do jídelníčku zařaďte tedy kromě obligátní mrkve, také třeba kaki, batáty, physalis čili mochyni peruánskou, rakytník, meruňky, jahody, mango, papayu, rajčata nebo barevné papriky.

Důležitý je i tuk

„Organismus přeměňuje beta-karoten na vitamín A, který je rozpustný v tucích. To znamená, aby ho tělo zužitkovalo co nejlépe, musíme tuto kategorii potravin jíst v kombinaci s tuky. Proto se například italská bruschetta s rajčaty nebo plněné papriky na grilu zakapávají olivovým olejem. Násobení využití beta-karotenu tukem je opravdu vysoké, a proto ho nepodceňujte,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Cukr a sůl by měly být konzumovány s mírou v doporučených dávkách
Cukr versus sůl: Co vaše zdraví ohrožuje víc? Smrtelná dávka není až tak vysoká

„Pokud zkonzumujete špenát bez tuku, využije organismus pouze šest procent beta-karotenu, přidáte-li tuk, zvýší se jeho vstřebání na 60 procent,“ dodává Šimková. 

Antioxidanty jako štít

Antioxidanty jsou dalším nezbytným pomocníkem pro opálení, protože chrání pokožku před volnými radikály. Co si pod touto hrozbou představit?

Volné radikály jsou molekuly kyslíku, které byly poškozeny stresem, kouřením nebo například slunečním zářením a ztratily jeden elektron. Ten pro opravu ubírají jiným molekulám v našem těle, a tím ho poškozují.


Nahrává se anketa ...

„Na pokožce se to může projevit drobnými vráskami, vznikem pigmentace, ubýváním kolagenu, a tedy ztrátou její elasticity,“ vysvětluje nutriční specialistka Kateřina Šimková.

„Zahrnutím potravin s antioxidačními účinky můžete nežádoucí poškození zastavit. Ve stravě najdete antioxidanty například v jahodách, lesních plodech, kiwi, brokolici, rajčatech, avokádu, řepě, fazolích nebo ve špenátu,“ dodává Šimková.

Naučte se dívat na plevel z jiného úhlu
Nenáviděný plevel je pokladem našich zahrad. Využití má kozlíček i kokoška

Poslední zmiňovaný špenát je nejméně kalorický, a naopak nejvíce nutričně výživný. Obsažené antioxidanty, vitamíny a minerální látky jsou navíc schopny před škodlivým UV zářením chránit i zrak.

Microgreens nejsou klíčky

Microgreens si mnozí pletou s klíčky. „Zatímco klíčkům stačí k růstu dva až čtyři dny a konzumují se i s kořínkem, microgreens jsou podle druhu připraveny ke sklizni mezi sedmým až desátým dnem a jí se pouze vrchní část rostlinky bez kořínkové části. Microgreens se mohou pochlubit až 40krát vyšším obsahem živin než dospělá rostlina,“ říká Michal Tesařík z farmy inGreen, která se věnuje pěstování microgreens a aquaponii.

Microgreens se mohou pochlubit až 40krát vyšším obsahem živin než dospělá rostlina.Microgreens se mohou pochlubit až 40krát vyšším obsahem živin než dospělá rostlinaZdroj: se svolením inGreen

Spousta regenerujících látek

Během růstu rostlinek se mnohonásobně navyšuje množství esenciálních aminokyselin, enzymů, vitamínů i minerálních látek, jako jsou draslík, zinek, železo či hořčík. Z vitamínů jsou zastoupeny vitamíny B, C, K a provitamin A.

„Mají také velké množství enzymů, které jsou zásadní pro metabolické procesy, jako je zejména regenerace buněk a zpomalení jejich stárnutí,“ doplňuje Tesařík, proč je výhodně konzumovat malé rostlinky právě při opalování.

Čokoláda, semínka i maso

Pokud chceme přispět k vytuněnému opálení, můžeme si dopřát i kousek čokolády a hrst oříšků denně. Nepražené kakao v raw vysokoprocentní čokoládě je plné flavonoidů, které pomáhají s obranyschopností pokožky. Kůže je díky kakau hydratovaná, prokrvená a lépe okysličená, což je hodně žádoucí.

Slaná voda na lačný žaludek má prý zlepšovat trávení
Slaná voda si poradí se zácpou, hubnutím i úklidem. Víme, kdy ji pít i kdy škodí

Nezapomínejte i na ořechy a semínka, jako jsou slunečnicová nebo dýňová, protože jsou plná vitaminu E. Ten napomáhá regeneraci buněk, zpomaluje stárnutí pokožky, snižuje poškození kůže vystavené slunečnímu záření a potlačuje tvorbu karcinogenních buněk.

Klíčový pro kůži je zinek

„Dalším užitečným pomocníkem v péči o pokožku je zinek, který působí proti stárnutí pleti V souvislosti s opálením podporuje zdraví pokožky. Zinek, jež je stopovým esenciálním prvkem. Velkým zdrojem zinku jsou ústřice, luštěniny, dýňová semínka, dále pak hovězí či vepřové maso, ale i sýry,“ zmiňuje nutriční specialistka.

Zinek je lépe využitelný z živočišných než z rostlinných zdrojů. V těch je totiž přítomná antinutriční látka kyselina fytová, která na sebe váže stopové prvky, a tím snižuje jejich vstřebání.

Na jaře, kdy ptačinec střední vyraší, je podle odborníků nejsilnější
Ptačinec žabinec léčí, čistí, omlazuje. Je to bomba a pořídíte jej úplně zadarmo

„Tento nedostatek je možné částečně odstranit nemáčením, například u luštěnin. Způsobí totiž nejen rychlejší následné vaření, ale právě i odstranění látek, která brání vstřebávání zinku z potravy,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Po slunci hydrataci

Aby opálená pokožka vypadala dobře a nebyla vrásčitá, potřebuje hydratovat. Nezapomeňte do jídelníčku zahrnout potraviny s vysokým obsahem vody. Mezi potraviny nadupané vodou patří meloun, okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky, rajčata, ananas, grep, jahody, maliny nebo borůvky.

Do vody citron a mátu

Samozřejmostí je i dostatečný pitný režim. Hlídejte si i teplotu nápojů. Příliš studené nápoje z ledem váš organismus neochladí, ideální teplota nápojů by měla být okolo 16 až 18 stupňů Celsia. „Základem pitného režimu je čistá voda doplněná citrónem a mátou. Vitamin C obsažený v citrónech navíc zvýší antioxidační účinky a zmírní následky začervenalé pokožky od sluníčka.

Citron je úplný poklad pro domácí léčbu nemocí z nachlazení. Podporuje pocení a vylučování škodlivých látek z těla.
Zázračný citron: Léčí nemoci a stres. Nahradí i čisticí prostředky či kosmetiku

Vhodné jsou i zelený čaj – opět zástupce s antioxidačními účinky, dále100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky,“ uzavírá Kateřina Šimková, která nám poskytla dva následující recepty jídel pro podporu dlouhotrvajícího opálení.

Recept na pikantní těstovinový salát se špenátem a sójovými boby:

Suroviny:

  • 150 g čerstvých špenátových těstovin
  • 150 g listového špenátu
  • 50 g červené papriky
  • 50 g zelených fazolek
  • 50 g mladých sójových bobů
  • 20 g česneku
  • 10 g zázvoru
  • 1 g chilli vloček
  • 2 lžíce indonéské sójové omáčky ketjap manis
  • 1 lžička rybí omáčka
  • řepkový olej
  • 1 dcl rýžové víno
  • 1 lžička cukr
  • sůl podle chuti
  • sezamová semínka a chilli papričky na ozdobení

Postup:

  1. Na páře si připravíme sójové mladé boby a dlouhé zelené fazolky.
  2. Česnek si nakrájíme na jemné plátky. V kastrolku rozehřejeme rýžové víno a cukr, přidáme česnek a odpaříme. Jakmile bude tekutina pryč, přidáme trošku řepkového oleje a lehce vysmažíme.
  3. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme drcené chilli vločky a zázvor nakrájený na jemné proužky a lehce orestujeme. Pak přidáme proužky papriky a blanšírované fazolky, osolíme a zakápneme omáčkou ketjap manis a rybí omáčkou.
  4. Jakmile máme zarestované, přidáme na páře povolený a vymačkaný špenát (nebo optimálně čerstvý baby špenát) a spojíme dohromady. Posypeme zelenými boby a je hotovo.
  5. Na konci vše promícháme s uvařenými těstovinami, dáme na talíř a zdobíme chilli papričkami, česnekem a sezamem.

5.Mangový kefír s rakytníkem.Mangový kefír s rakytníkemZdroj: se svolením Zdravestravovani.cz

Recept na mangový kefír s rakytníkem

Suroviny:

  • 170 g kefírového mléka
  • 70 g manga
  • 5 g medu
  • 5 g rakytníku

Postup:

  1. Mango s medem a s kefírem rozmixujeme dohladka
  2. Přidáme kuličky rakytníku. Můžeme použít buď sušený rakytník, který nabobtná a změkne, nebo se dá koupit i 100% rakytníková šťáva, ta by se potom pouze s kefírem smíchala.