Hlavně v této nelehké době nepodlehněte lenosti. To vzkazuje slavný triatlonista Petr Vabroušek, nyní v 46 letech už především specialista na extrémně dlouhé závody.

"Doma je to teď psychicky náročné, občas se objeví ponorková nemoc. O to důležitější je sportem si pročistit hlavu, a k tomu navíc zpevnit tělo," nabádá sportovec ze Zlínska, jenž se často připravuje na své zahradě u domu.

Trénuj s hvězdamiZdroj: Deník/Hana MinářováA právě odtud posílá exkluzivně čtenářům Deníku další tip na cvičení, které se dá zvládnout také doma. "Snažil jsem se vybrat cviky s přesahem na více svalových partií," láká ke společnému cvičení.

Energie ČSZdroj: Repro DeníkNěkteré z úkolů? "Výpady pomáhají nejen ke zpevnění, ale i stabilitě na noze. Když jich uděláte deset, pocítíte to," věří úspěšný sportovec.

"Při mostu pro změnu ucítíte často zanedbané svalstvo. Na závěr prověří naši výkonnost mnou oblíbený angličák. Důležitější než rychlost je ale precizní provedení! Ti, co nemají natrénováno, si raději angličáka rozdělí po pěti provedeních kliků a žabáků zvlášť a pak je postupně spojují. Pokud doma takto vydržíte pravidelně cvičit, za dva tři měsíce se to bezpochyby projeví na vaší výkonnosti," je přesvědčen Petr Vabroušek, jenž v současném stavu nouze trénuje v průměru dvě a půl hodiny denně.

"Nyní jsem povolil, běžně trénuji čtyři hodiny denně," pousmál se.

Trénuj s hvězdami v Deníku. Eva Samková se staví na hlavu.
VIDEO: Jak se Samková staví na hlavu. Zacvičte si s hvězdnými sportovci!

Běh i kolo s rouškou

I přes omezení dokáže bezproblémově pracovat na dvou disciplínách triatlonu. "Venku běhám s rouškou, i na kole jezdím s rouškou. Jen plavání si musím odpustit. To simuluji alespoň speciálními plaveckými expandéry. Už ale vyhlížím letní sezonu. Vodu prostě nenahradíš," směje se Vabroušek.

Mimochodem: Petr do soutěže Deníku věnoval vlastní knihu – jde o druhý díl publikace Jak na triatlon.

Další díl projektu Trénuj s hvězdami vyjde už zítra. Ve čtvrtek 2. dubna se role cvičitelky ujme Ollie Roučková, děčínská závodnice na čtyřkolkách a účastnice slavné dakarské rallye.

Ceny do soutěže Trénuj s hvězdamiZdroj: Deník/Hana MinářováDokážete cvičit jako známí sportovci? Zapojte své tělo a vyhrajte zajímavé ceny! Natočte humorné video a sdílejte ho v naší facebookové skupině mujzivotsesportem.cz. Nebo se vyfoťte a pošlete svůj snímek na e-mail: trenuj@denik.cz. Na konci každého týdne vybere redakce Deníku dva čtenáře, které odměníme cenami v hodnotě 1500 Kč.