On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Respirátory dvou nejvyšších tříd ochrany totiž může v současnosti nakupovat právě jen stát. „Chybí ovšem i jednorázové ústenky, rukavice a dezinfekce. Vše je předražené,“ uvedl Fiala.

Současně vyzývá ministerstvo zdravotnictví, aby přepsalo letošní úhradovou vyhlášku. Mimořádná epidemiologická situace totiž špitálům skokově zvýší náklady. Pokud se některé doposud utápěly v dluzích, teď podle Fialy padnou až na samé dno.

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a premiér Andrej Babiš 19. března 2020 po jednání vlády v Praze vystoupili na tiskové konferenci formou videokonference
Stát proplatí náhrady za karanténu. Přes hranice se dostanou jen lidé s knížkou

„Žádáme proto ministerstvo, aby tyto skutečnosti do úhradové vyhlášky zapracovalo a zajistilo, že budou náklady všech nemocnic spojené s epidemií koronaviru plně proplaceny,“ uvedl Petr Fiala.

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

Z vyhlášky by podle něj měly zmizet i veškeré limity – pojišťovny by neměly péči o pacienty nikterak omezovat. „Jakékoliv diskuze o tom, že vyhlášku nelze v průběhu roku novelizovat, předem odmítáme,“ uvedla asociace, která pod sebou sdružuje celkem 118 nemocnic. Jde hlavně o špitály krajské, městské, soukromé nebo církevní.

Koronavirus v Česku: Mezi důležitá opatření patří povinné nošení roušek nebo respirátorů.
Chalupáři, zůstaňte si v Praze! Na vsích se bouří, bojí se zavlečení koronaviru

Vedení resortu Deníku na dotazy, jestli úhradovou vyhlášku přepíše, neodpovědělo. V tiskovém prohlášení ale uvedlo, že „v nejbližších měsících by nemělo dojít k ohro-žení platební schopnosti pojišťoven.“ Samotné pojišťovny ale proplacení všech mimořádných nákladů slibují. „Jsme připraveni uhradit lékařům a nemocnicím veškerou poskytnutou péči,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Stejně se vyjádřila i Hana Kadečková z „vnitrácké“ pojišťovny. Kolik peněz to ale bude, nikdo nedokáže odhadnout. Vše prý záleží na vývoji situace a na typu nemocnice.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník