Podmínky izolace a karantény se za tři roky pandemie covidu-19 měnily. První pacienti v březnu 2020 byli důsledně izolováni v nemocnicích. Poté byla domácí izolace nakažených čtrnáctidenní a všem kontaktům nakaženého se nařizovala karanténa. Později se izolace zkracovala na deset a sedm dní.

Karanténa byla zrušena loni v únoru a nyní se na kontakty nakaženého, včetně členů jeho domácnosti, žádné automatické povinnosti nevztahují.

Ilustrační snímek
Jedna jako druhá. Lidé po covidu přichází o schopnost rozeznat tváře, míní vědci

Izolaci bude i dál možné nařídit individuálně. „Míru individuálního rizika posoudí buď praktický lékař, nebo odborníci krajské hygieny. Mohou nařídit individuální izolaci nebo jiná karanténní opatření jako u jiných infekčních nemocí,“ řekl k tomu novinářům minulý týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Izolace zrušily i jiné země

Přísněji by mohli posuzovat například zdravotníky, kteří pracují s lidmi se sníženou imunitou, nebo pracovníky v lůžkových zařízeních sociálních služeb. Mohou jim místo izolace ale také nařídit třeba nošení respirátoru. Podobně postupuje většina evropských zemí, izolace už zrušilo například Slovensko.

Zdravotníci na covidovém oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích během pandemie covidu-19
Tři roky od covidu: Nic horšího jsem nezažil, říká muž, jenž přežil těžký průběh

Nedodržování nařízené izolace může být posuzováno jako úmyslné šíření nakažlivé lidské nemoci, které je trestným činem. Trestní zákoník za něj v základní sazbě ukládá šest měsíců až tři roky vězení. Seznam nemocí, kterých se trestnost týká, je součástí vyhlášky ministerstva spravedlnosti, kterou bylo také třeba změnit.

Na seznamu zůstává například cholera, mor, AIDS, pohlavní nemoci, salmonelózy, SARS, záškrt nebo tuberkulóza.