Správné hnojení paprik během července je k dosažení velké sklizně chutných plodů rozhodující. Rostliny, které začínají kvést, potřebují pro svůj další růst, zdravý vývoj a tvorbu plodů dostatek živin i vody.

„Rostliny papriky jsou citlivé na nutriční nedostatky. Ty se projeví špatnou násadou plodů, žloutnutím listů a špatnou tvorbou květů. Například hniloba květů a černé skvrny na plodech jsou známkou nedostatku vápníku,“ upozorňuje portál pro zahradníky The Kings Garden Club.

Jak pěstovat papriky:

| Video: Youtube

Papriky jsou žíznivé rostliny

Ať už pěstujete papriky na záhonech, ve skleníku nebo v květináči na balkoně, je potřeba jim dopřát dostatek vláhy. V době velmi horkého suchého počasí může jedna rostlina spotřebovat i několik litrů vody denně. Mezi zaléváním je však potřeba nechat půdu dostatečně proschnout, aby ke kořenům mohl vzduch.

Voda na zalévání by měla být odstátá a teplá přibližně stejně jako zemina, v níž papriky rostou. Ideální je dešťovka. Rostliny zalévejte ke kořenům a snažte se, aby se voda nedostala na listy. Snížíte tak riziko vzniku houbových chorob.

Papriky je lepší zalévat spíše časně ráno než večer, kdy je hlína rozpálená a část vody by se zbytečně vypařila.

Hnojení ovlivňuje zdraví i výnos paprik

Požadavky na výživu se u paprik v průběhu jejich růstových fází mění. Na začátku potřebuje rostlina více dusíku pro podporu růstu a vývoje listů i stonků. V období kvetení a tvorby plodů se pak zvyšuje spotřeba fosforu a draslíku, které jsou důležité pro tvorbu kořenů a kvalitu plodů.

Dusíkatá hnojiva jsou pro papriky v červenci už nevhodná. „Nepoužívejte hnojiva s vysokým obsahem dusíku. V tomto období způsobují, že rostliny vytvářejí mnoho listů, ale málo plodů,“ varuje portál Eco organic garden, který se zaměřuje na organické pěstitelství.

Papriky jsou citlivé na nedostatek vápníku. Nejen v době výsadby, ale i později ve vegetačním období, je proto vhodné jej přidávat.


Nahrává se anketa ...

Papriky milují slunce

Papriky nemohou prospívat bez dostatku slunce. Aby úspěšně rostly a plodily, potřebují alespoň 6 až 8 hodin přímého slunečního světla denně. Pozor však na to, že ve skleníku může přímý sluneční svit plody spálit.

Paprika má poměrně mělký a mohutný kořenový systém. Je citlivá nejen na nedostatek vláhy, ale i na příliš vysoké teploty přes 30 stupňů Celsia. Tyto okolnosti působí opad květů a drobných plodů.

close Při pěstování paprik se musíte obrnit trpělivostí. Jsou to pomalu rostoucí rostliny, a tento proces nelze příliš urychlit. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Při pěstování paprik se musíte obrnit trpělivostí. Jsou to pomalu rostoucí rostliny, a tento proces nelze příliš urychlit.

Ve skleníku je možné se příliš vysokým letním teplotám bránit dobrým větráním a zastíněním. „Papriky mají také rády vlhkost, takže za teplého počasí dodávejte do vzduchu vlhkost pravidelným ‚tlumením‘ skleníku. Nalijte na podlahu plnou konev a nechte ji během denního vedra odpařit,“ doporučuje zahradnický web RHS.

Zbavte se přebytečných listů

Ve fázi, kdy už je paprika dost silná a připravená plodit, již není nutné odstraňovat květy, tak jako to bylo s těmi prvními, které mladá rostlinka nasadila.

„Dobré je ale zbavit spodní část rostliny přebytečných listů, aby mohl vzduch kolem stonku lépe cirkulovat. Sníží se tak riziko vzniku plísně. Také výživa, kterou by si tyto listy braly, bude proudit do horní části rostliny. Nešetřete ani postranní výhony, které vyrůstají z paždí listů. Pokud je nevyštípnete, budou rostlině zbytečně ubírat sílu i výživu a bránit slunci, aby se dostalo k dozrávajícím plodům,“ doporučil Deník v článku Jak pěstovat papriky.

Papriky potřebují oporu, ne plevel

Plevel ubírá rostlinám živiny, stíní je a vytváří prostředí vhodné pro rozvoj nemocí. Je proto důležité udržovat záhony čisté. Odplevelovat papriky je však potřeba šetrně, protože při okopávání byste mohli poškodit mělké kořeny rostlin. Kořenům vadí i ušlapaná půda, proto se kolem paprik pohybujte opatrně.

Dobrým pomocníkem je černá netkaná textilie položená na záhonu. Vedle toho, že brání prorůstání plevelu, ještě navíc zlepšuje prohřátí půdy, a to mají papriky rády.

Hlavní stonek papriky přivažte k bambusové tyčce nebo jiné podpěře, která pomůže udržet rostlinu vzpřímenou a stabilní. Zejména pokud rostliny produkují úrodu velkých paprik, může být zapotřebí více podpory. Stonky jsou totiž poměrně křehké a pod tíhou plodů se snadno lámou.

Sklízejte pravidelně, ale opatrně

Při pěstování papriky je nutná trpělivost. Je to pomalu rostoucí rostlina, jejíž vyvoj může trvat až 3 měsíce. Vyplatí se však počkat.

„Ve skleníku lze papriku sklízet od poloviny léta do podzimu. Venku začnou rostliny plodit později, obvykle v srpnu. Zároveň také venku skončí dříve; jakmile začnou teploty koncem léta nebo začátkem podzimu klesat,“ uvedl zahradnický web RHS.

Většina sladkých paprik dozrává ze zelené na červenou. Některé odrůdy se barví do žluta, oranžova nebo fialova. Plody zráním zesládnou.

Papriky lze sklízet v jakékoli barvě a fázi zralosti, kterou člověk preferuje. „Mějte ale na paměti, že ponechání plodů na rostlině, aby plně dozrály, zpomalí další vývoj plodů,“ upozornil zahradnický web RHS.

Při sklizni buďte opatrní. Když budete papriky trhat, mohli byste rostlinu snadno polámat. „Použijte nůž nebo zahradnické nůžky a odřízněte, nebo ustřihněte stonek tak, aby na plodu zůstala malá stopka,“ radí portál Eco organic garden.

Někteří pěstitelé uřezané stonky potírají slabým roztokem hypermanganu, aby zabránili případné infekci rostlin. Pro podpoření tvorby dalších plodů je potřeba papriky sklízet pravidelně, zhruba každý třetí den.

Chilli papričky se naopak sklízí většinou zcela vyzrálé. Čím jsou totiž zralejší, tím jsou pálivější. Při manipulaci s nimi vždy používejte rukavice, ať si nepopálíte nebo nepodráždíte kůži.

Škůdci a nemoci paprik

Postrachem všech pěstitelů jsou nemoci a škůdci, proto je nutné papriky pravidelně kontrolovat.

„Pozor zejména na mšice, svilušky a ve skleníku často i molice. V posledních letech se objevil také motýl zavíječ paprikový, který přicestoval z teplejších oblastí. Poškození sviluškou chmelovou se projeví světle žlutými tečkami na listech, které se postupně slévají, až listy nakonec opadají. Na spodní straně listů jsou snadno pozorovatelné typické ‚pavučinky‘,“ popsal pro Deník v článku Čerstvé papriky na každý den učitel Jan Šenk ze zahradnické školy.

close Je nutné dbát, aby papriky nežíznily, protože by se to podepsalo na jejich kondici a hlavně na nekvalitních plodech. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Je nutné dbát, aby papriky nežíznily, protože by se to podepsalo na jejich kondici a hlavně na nekvalitních plodech.

Z chorob se u paprik lze setkat také s deformacemi plodů, virem mozaiky, bradavicemi či hnilobou kořenů. Z houbových chorob si pak musíte dát pozor na bílou či šedou hnilobu, která bývá na místech po nešetrném odstranění plodů.

Víte o paprikách, že …

  • Domovinou papriky je Střední a Jižní Amerika, kde ji domorodí obyvatelé používali jako přísadu do jídel.
  • Papriky obsahují až pětkrát více vitaminu C než citrusové plody.
  • Papriky jsou bohatým zdrojem draslíku, hořčíku a fosforu, zinku, železa a jódu.
  • Čerstvé papriky není vhodné skladovat v lednici. Chladem ztrácí chuť.
  • Papriky jsou lahodné čerstvé, pečené i plněné. Konzervovat se dají mražením, sušením nebo lyofilizací.
  • Chilli papričky urychlují metabolismus a podporují trávení.
  • Chilli paprička má zahřívací účinky, proto bývá obsažena v krémech na masáže.

Další skvělé rady a tipy pro vaši zahrádku najdete v nabídce článků níže: