Na kvalitním odvětrávání metra se podílí i teď, kdy pokračuje v nejrozsáhlejší rekonstrukci větrání v historii pražského metra. Práce na projektu Modernizace hlavního větrání ve větracích šachtách metra C začaly podle mluvčího společnosti Zdeňka Zuntycha loni v listopadu. ZVVZ tam dodává osmnáct nových ventilátorů. Z devíti strojoven v úseku Florenc – Kačerov jich bude letos zmodernizováno šest a v prvním pololetí příštího roku zbývající tři.

Za jeden z nejtěžších úkolů pokládá manažer zakázky z divize Ventilátory Zbyněk Kaisler transport dílů ze strojoven a zase do nich. Do míst desítky metrů pod zemí se totiž mohou pracovníci dostat tunely jen v noci, kdy metro nejezdí. „Během této krátké doby se musí odvézt staré díly ventilátorů a navézt nové. Ty se kvůli omezeným přístupovým cestám dělí na sedm dílů a sestavují až ve strojovně. Následuje seřízenía zkušební provoz,“ vysvětlil Zbyněk Kaisler. Součástí modernizace jsou i protipožární rozvaděče, kabely a software pro dálkové řízení ventilátorů.

Na zakázce se podílí také společnost Brema, která zajišťuje stavební a elektro části. „My dodáváme strojní část včetně demontáže a likvidujeme původní ventilátory a tlumičové stěny. Po stavebních úpravách následuje montáž nových ventilátorů a tlumičových stěn, o níž se stará montážní závod sesterské firmy ZVVZ - Enven Engineering,“ upřesnil Zbyněk Kaisler.

Milevská firma od června pracuje také ve stanicích Národní třída, kde opravuje některé části ventilátorů a elektrorozvaděčů, poškozené průsaky vody do tunelu, a Želivského. Zde provádí repase hlavních dílů ventilátoru, který zde spolehlivě funguje od roku 1980.

ZVVZ slaví 70. výročí od začátku stavby 25. srpna dnem otevřených dveří

Dne 29. srpna to bude 70 let, co se v Milevsku začal stavět závod těžkého strojírenství, dnešní ZVVZ GROUP. O jeho umístění do kraje rozhodl v lednu 1948 kabinet předsedy vlády v rámci programu zaměřeného na zprůmyslnění chudých oblastí. Cílem bylo vytvořit až 500 pracovních míst a zvýšit životní úroveň lidí v chudém regionu na pomezí jižních a středních Čech. Byl tím položen základ strojírenského holdingu ZVVZ, který je dnes s téměř 700 lidmi největším zaměstnavatelem ve městě a okolí a evropským výrobcem technologií na čištění vzduchu. Ventilátory ZVVZ dodnes odvětrávají stanice metra v Moskvě, Petrohradu, Kyjevě či Varšavě.

V sobotu 25. srpna se můžete do ZVVZ podívat. Od 8 do 14 hodin tu je den otevřených dveří.