Násilí v rodinách přibývá

V hornorakouském centru ochrany proti násilí v rodinách a sociálním okolí hledalo loni pomoc 2464 klientů, píší OÖN. 84 procent z nich byly ženy, ve 27 procentech byly postiženými i děti. Pachateli byli z 92 procent muži. Podle předsedkyně centra Sonji Ablingerové jsou ženy týrány v průměru pět až deset let, než se na instituci obrátí. Pomoc jim je poskytnuta zdarma a na přání i anonymně.

Rekord na letišti

Letiště v Mnichově počítá pro prázdniny s až sedmi miliony pasažérů – na šest týdnů je ohlášeno 53 259 letů, o tisíc víc než loni. Prázdniny začínají koncem tohoto týdne a potrvají do 9. září.

Rychlojezdci rourou

Studenti Technické univerzity v Mnichově vyhráli opět soutěž v tzv. hyperloopu. Jejich vozidlo s názvem Pod vyvinulo v neděli v Los Angeles v téměř vzduchoprázdné rouře rychlost 463 km/h. Zůstalo tak těsně pod světovým rekordem ustanoveným stejnou školou loni – se 467 km/h.

Hyperloop má jednou transport osob a zboží revolucionalizovat - „kapsle“ v rouře se mají pohybovat stylem „potrubní pošty“ až rychlostí 1000 km/h, tedy přibližně rychlostí zvuku, vysvětluje PNP a dodává, že projekt je ale ještě v plenkách. „Aby myšlenku hyperloopu propagoval, vypsal miliardář Elon Musk, šéf firem elektroaut Tesla a raket SpaceX, v roce 2015 celosvětovou soutěž univerzit,“ uvádí list. Mezi 21 družstvy byly v Los Angeles na startu jen čtyři evropské. Za Mnichovany byli druzí studenti ETH Curych a dalších švýcarských škol, třetí rovněž švýcarská L'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Sběratel Apollů

Sbírá motivy Apolla.Zdroj: Deník/repro

Otmar Lahodynsky z Lince, prezident evropské asociace novinářů, sbírá všechno, co souvisí s projektem Apollo. Rozeslal návratné obálky s předplaceným portem a za pár týdnů po přistání na Měsíci měl doma poštu z Houstonu, Cape Canaveralu, ale i z exotických zemí, většinou s příležitostnými známkami, razítky a nálepkami. Taky od lodí, které kabiny astronautů vytahovaly po přistání. Sbírku doplnil obálkami ze Sovětského svazu. Výběr z ní vystavuje do konce roku Amerika Haus ve Vídni.

Rakouská opakovačka

Dolnorakouská hejtmanka Johanna Mikl-Leitnerová a její hornorakouský kolega Thomas Stelzer napsali společně dopis spolkové kancléřce Brigitte Bierleinové a českému premiérovi Andreji Babišovi, v němž požadujíukončení plánů výstavby jaderných elektráren Temelín a Dukovany v blízkosti rakouských hranic. „Rakousko sází od referenda o jaderné elektrárně Zwentendorf na bezjadernou energetickou politiku, která se obrací k obnovitelným zdrojům a nespoléhá se na nebezpečné a nezodpovědné získávání energie z jádra. Stavíme se vehementně proti další výstavbě atomových elektráren v blízkosti našich hranic a ohlašujeme zároveň, že výstavbě budeme všemi právními a politickými prostředky, které nám přísluší, bránit,“ uvádějí hejtmani. Reagují tak na výrok českého ministra průmyslu o jaderné energetice jako jediné cestě, vysvětlují OÖN.