„S dětmi mluvíme o práci s postiženými, navštěvujeme s nimi i naše externí partnery. Dnes odpoledne navštívíme Plasmaferu a budeme debatovat o dárcovství krve a krevní plazmy. V dalších dnech prozkoumáme canisterapii, ornitoterapii a hypoterapii. Jakým způsobem se při nich pracuje s papoušky, se psy a s koňmi,“ vysvětlila vedoucí univerzitního příměstského tábora Renata Švestková, která je odbornou asistentkou Ústavu sociálních a speciálněpedagogických věd Zdravotně sociální fakulty.

Ani úterní ráno nebylo pro hasiče klidné. Jednotka Sboru dobrovolných hasičů J. Hradec vyrážela v 7:06 do Dolní Radouně k padlému stromu.
SLEDUJEME ON-LINE: Jihočeši sčítají a odstraňují škody po pondělním orkánu

„Nám se zatím nejvíc líbil včerejší floorbal a basketbal na vozíčku. Dozvěděli jsme se i takové věci, jako kolik stojí protéza a vozík. To nás překvapilo, jak je to všechno drahé,“ shodli se Tomáš Marx a Ondřej Bříza. A proč tráví jarní prázdniny na vysoké škole? „Byl jsem tu už minulý rok a bylo to super, tak jsem chtěl letos znovu,“ řekl Tomáš. „A také tu dobře vaří,“ doplnil upřímně a se spokojeným úsměvem Ondřej. Děti dostaly v pondělí do zápůjčky invalidní vozík a zkoušejí si, jaké to je se na něm pohybovat. „Omezuje mě to. Pohybovat se jen pomocí rukou. Je to zajímavé. Musela jsem se dostat bez pomoci nohou na zem. A to šlo špatně. Po rovince to jede dobře, ale je to nepohodlné. Nohy to zkrátka nejsou,“ zhodnotila Nela Elišková, která je dočasně upoutaná na invalidní vozík.

Ze slavnostní prorážky jižního portálu tunelu Deboreč.
VIDEO: Na železničním koridoru se dělníci prokopali kopcem Deboreč

V úterý dopoledne táborníkům přednášela Bohdana Břízová, jejíž hlavní specializací je dobrovolnictví. „Mluvili jsme o tom, že můžeme být každý dobrovolníkem. Velmi mě překvapilo, co všechno děti o dobrovolnictví samy vymyslely,“ řekla Bohdana Břízová. Na konci týdne čeká děti vyhodnocení soutěže a bojová hra.