A nejen proto, že se druhá prohlídková trasa změní na svátečně vyzdobenou domácnost správce panství. Stejně jako v minulých letech správa hradu vyhlašuje soutěž o nejkrásnější vánoční perníkový hrad.

„Je určená všem, kdo mají kreativního ducha. Soutěžit mohou děti do 15 let, dětské kolektivy i dospělí,“ vyzývá šikovné hospodyňky i nápadité děti kastelán Jan Smolík.

Fantazii se meze nekladou. Ať už stvoříte romantickou zříceninu či honosný zámek, bude vystaven přímo na vánoční prohlídkové trase. Autoři těch nejkrásnějších či nejoriginálnější perníkových děl ve třech kategoriích se mohou těšit na ceny od sponzorů, ať už to bude něco pro radost, něco dobrého na zub či lahvinka vína. „O tom, kdo vyhraje, rozhodnou sami návštěvníci adventních prohlídek, kteří budou moci hlasovat pro své favority,“ dodává Jan Smolík.

Kdo uvažuje, že by svým výtvorem přispěl do soutěže i k dokreslení působivé atmosféry zimní sezony na hradě, neměl by otálet. Perníkové hrady, zámky a tvrze je třeba přinést či zaslat ideálně v období od 20. do 27. listopadu. Samotné speciální prohlídky s vánoční atmosférou se uskuteční o prvních třech adventních víkendech vždy ve stejný čas v 10, 11, 13, 14 a 15 hodin.