Jako upomínku této bitvy vytvořil lipský malíř Friedrich Wilhelm Heine (1845−1921) se skupinou kolegů z jeho vlasti v roce 1886 v Mileaukee mohutné panoráma, v tu dobu největší malbu na plátně na světě. „Taková atrakce chtěla být viděna, a tak šlo panoráma na túru – do Minneapolisu, Indianapolisu, Chattanoogy a nakonec v roce 1892 do Atlanty. Tam byl obraz nejdříve umístěn v dřevěné stavbě, od roku 1921 ve zděné rotundě, do níž se ale celý nevešel," píše PNP.

Putování gigantického díla naráželo na problém příliš malých výstavních prostor, a protože bylo složité je rozšiřovat, byl místo toho obraz několikrát zmenšován. „Jednoduše byl opakovaněořezáván," říká v PNP Ulrich Weilhammer, diplomovaný restaurátor z Gangkofenu v okrese Rottal-Inn, který žije v Eggenfeldenu. Je členem mezinárodní rady expertů „Panorama Council", která se od roku 1992 stará o uchování 25 na světě dosud zachovaných historických exemplářů této umělecké tvorby. „V roce 2014 zasedala rada v Altöttingu, kde Weilhammer pacuje na jeruzalemském panorama s ukřižováním Krista," pokračuje pasovský list.

K transportu obrazu byl třeba jeřáb.Zdroj: Deník/repro PNP

Přes zmíněný Panorama Council dostal expert z Rottalu v roce 2014 žádost o pomoc od Atlanta History Centera, muzea historie, které je příslušné k udržování rotundy, v níž je vystaven majetek města – Atlantské panorama. „Po dlouhých debatách a soukromém daru deseti milionů dolarů byla pro obraz postavena nová budova vzdálená dvanáct mil. Zakázka přepravit na tuto vzdálenost tak obrovský obraz bez újmy šla do Bavorska. Ulrich Weilhammer s mnichovským kolegou Thomasem Schoellerem založili v Atlantě firmu a vytvořili devítičlenný americko-německý tým. Po různých šetřeních, plánování a výpočtech začaly loni v červenci praktické práce."
„Plátno je ve špatném stavu," cituje PNP Weilhammera. „Dolní okraj je potrhán, stejně tak část, která 130 let ležela na zemi. Půda rotundy byla dlouho z hlíny, do obrazu se často pouštěly krysy…"

Tým po prozkoumání vrstev malby připravil jinak zatvrdlé plátno ke srolování a vršek a spodek vyztužil, aby bylo možné dílo uchopit. Bylo zavinuto do dvou čtrnáct metrů vysokých ocelových válců a otvorem ve střeše naloženo na nízkoplošný tahač, který panorama převáží do nové budovy. Jeho rozvinutí potrvá celý březen, uvádí deník. Realizace projektu si vyžádá 15 000 hodin a přes milion eur, nepočítaje náklady na materiál a na pracovníky.

„Do července má být panorama rekonstruováno do původní velikosti – bude o 2,50 metru vyšší a o 1,80 metru širší než dnes," dodává PNP a cituje Weilhammera: „To je jako dělat z krátkých kalhot dlouhé, aniž by je nositel svlékl…" V létě se pak rozhodne, zda do Bavorska půjde i druhá část úkolu – doplnit obraz do originální podoby podle historických fotografií.

Obchod Němců s Čínou roste

Čína byla loni poprvé nejvýznamnějším obchodním partnerem Německa, píše PNP. Dovozy a vývozy mezi těmito zeměmi dosáhly celkem téměř 170 miliard eur. Na druhém místě je obchod s Francií, který dosáhl 167 miliard, na třetí místo se propadly USA, v roce 2015 ještě první, s téměř 165 miliardami. Ty zůstávají největším zákazníkem – od Němců nakoupily za téměř 107 miliard eur. Druhá je Francie se 101 miliardou (byla největším odběratelem v letech 1961-2014), třetí byla loni Británie (86 miliard). S tou SRN dosáhla největšího obchodního přebytku – více než 50 miliard. Plus má také obchod s USA (49 miliard) a Francie (36 miliard). Celkový přebytek německého obchodu loni činil více než čtvrt bilionu eur.

Bezpečnější silnice

Počet obětí dopravních nehod v Německu byl loni podle přeběžných čísel nejnižší za více než 60 let, píše PNP. Zemřelo při nich 3214 lidí, o 245 méně než v roce 2015 (-7,1 procenta). Počet zraněných naopak o 0,8 procenta stoupl – na 396 700. Minulý rok se v Německu stalo nejvíc nehod od sjednocení země – policie jich šetřila 2,6 milionu.

Na bavorských silnicích zahynulo 616 osob, o dvě víc než předloni. V absolutních číslech je to nejvíc ze všech spolkových zemí. Měřeno na poměr k počtu obyvatel má smutný primát Sasko-Anhaltsko s 59 obětmi na milion obyvatel, následováno Mecklenburskem-Předpomořanskem s 55 mrtvýni. Také Bavorsko je se 48 mrtvými na milion obyvatel daleko nad celostátním průměrem, který je 39 usmrcených.

Balkony bez stromů

Nájemníci nesmí na balkonech bytů zpravidla pěstovat žádné stromy, řekl úřední soud v Mnichově. Projednával případ nájemníka, který si před lety zasadil do květináče v lodžii svého bytu v Mnichově malý javor klen. Ten za patnáct let vyrostl a pronajímatelka majitele od roku 2015 pěstitele opakovaně vyzývala, aby se stromu zbavil, protože jeho koruna nekontrolovaně přerůstala z balkonu. Muž to odmítl s tím, že pěstování rostlin na balkoně podle přání nájemníka patří k užívání bytu dle smlouvy. Soudkyně byla jiného názoru a uložila žalovanému, aby stromek včetně půdy, z níž roste, odborně a natrvalo odstranil, píše PNP. „Javory kleny mohou, jak je známo všeobecně, a tedy i soudu, dorůst do výše více metrů a průměr jejich kmene může být i více než metrový. Nejsou proto vhodné k pěstování v lodžiích vícepatrových domů ve vnitřním městě a v Mnichově také obvykle takto nerostou," řekla soudkyně. „Okolnosti a poměry v jiných zemích, například v Miláně, nejsou v této věci rozhodné."