Volební triumf

Pasov – I v Bavorsku zvítězila v nedělních volbách do bundestagu jasně CSU. Získala 49,3 procenta hlasů. Sociální demokracie (SPD) dosáhla 20 procent, Zelení 8,4, FDP 5,1, ve spolkovém měřítku ale tato strana propadla. Volební účast byla 70,2 procenta.

CSU vyhrála ve všech východobavorských volebních okresech. Dobyla všech přímých mandátů a všude získala nadpoloviční většinu tzv. druhých hlasů. Nejpřesvědčivější vítězství zopakoval Stephan Mayer, kterému v Altöttingu dalo hlas 65,8 procenta voličů. Pasovský Andreas Scheuer se ze 46,5 procenta v roce 2009 vyhoupl na 59,80 procenta, křesla získali rovnou i Max Straubinger (Rottal-Inn, 61,13),  Barthl Kalb (Deggendorf, 61,4), Alois Rainer jako nástupce Ernsta Hinskena (Straubing/Regen 61,23).

Michael Adam.Rozruch způsobil okresní hejtman Regenu Michael Adam (28, SPD, na snímku - repro PNP), který se přiznal, že poprvé volil CSU. Důvody ale nechtěl uvést. Jeho straničtí kolegové se k tomu nechtěli vyjadřovat, než si s ním promluví. Kandidát Levých pro přímou volbu v okrese Deggendorf Rolf Pannicke na facebooku napsal: „Někdo by mu měl ujasnit, že jako homosexuál a evangelík v CSU nemůže být ničím, takže by neměl své straně tak ošklivě vpadnout do zad."

Vyhráli cenu

V internetovém hlasování čtenářů pasovského deníku PNP o tom, kdo v neděli Vyhráli Cenu lidové hudby.v Aldersbachu získá cenu mezinárodního Dne lidové hudby, vyhrála v kategorii lidové muziky místní kapela se zvučným názvem  „Krach und Fürchterlich", tedy snad něco jako Prásk a děs. Třináct členů skupiny hrálo od dětství v různých dechovkách, než se před dvěma roky sešli do jedné skupiny. Je jim v průměru 22 let!

Vykořisťují ženy

Další Equal Pay Day neboli Den rovnosti příjmů „slavili" v pondělí v Rakousku. Vymezoval datum, od kterého by ženy musely do konce roku ještě pracovat, aby dosáhly průměrného platu mužů. „Jinými slovy, od 23. září pracují ženy v zemi zadarmo," komentuje deník Volksblatt.

Vězni po nich stříleli?

V procesu s bývalým vysokým policejním důstojníkem Guatemaly Javierem Figueroou ve Welsu, obžalovaným z účasti na nelegální likvidaci sedmi důležitých vězňů okamžitě na místě při potlačování vzpoury ve věznici Pavón 25. září 2006 (Deník informoval), analyzoval znalec videozáběry ze zásahu předložené obhajobou,  které mají dokazovat, že policejní komando toliko opětovalo střelbu, které bylo vystaveno. V několikasekundových ozvučených sekvencích z různých úhlů znalec ujistil, že záblesky jsou jednoznačně výstřely směrem na policii z budovy věznice. Upřesnil, že v jednom případě mohla rána vyjít ze zbraně policisty, který do budovy pronikl. Podle jeho názoru bylo sedmnáctkrát vystřeleno z automatických zbraní.

Videa zachycují i celkový průběh zásahu. Porota musí shlédnout na 50 hodin filmového materiálu, než nejspíš 8. října  rozhodne, uzavírá deník OÖN.