„Jde o nejlevnější variantu ubytování, má peněženka i tak naříká,“ říká. Vyřídil víza do Demokratické republiky Kongo.

Za tříměsíční turistické vízum si řekli o 250 dolarů a na ambasádě Angoly dalších 150 dolarů. „Navštívil jsem ještě ambasádu České republiky v Accře. Překvapilo mě, že už se k nim dostala zpráva o tom, že znovu jedu Afrikou na kole a je možné, že se u nich na ambasádě zastavím. Přitom jsem se nikde neregistroval, jak to občas turisté dělají a je jim to doporučováno. Zkrátka jsem pod dozorem,“ připsal humorný příběh. Zraněné rameno se po deseti dnech odpočinku zpevnilo, a tak Tadeáš vyrazil na dvousetkilometrovou štreku do Toga. Vízum do Toga zařídil na hranicích. Za sedm dní požadují deset tisíc Západoafrických franků a prý ho může prodloužit v hlavním městě. „Jsem v Togu,“ informuje Tadeáš.

Tadeáš Šíma
- Pětadvacetiletý cestovatel z Prachatic se vydal na expedici Na kole přes Afriku 27. listopadu.
- Za 7 až deset měsíců chce zdolat asi 17 tisíc kilometrů a chce dojet do Kapského města.
- Denně musí ujet 80 až 120 kilometrů, momentálně jede Saharou.

13. března, nacházel se v hlavním městě Lomé. Musí zařídit víza do Konga a Gabonu. Víza do Nigérie se mu ale stále nepodařilo zajistit. Má tři možnosti: objet Nigérii přes Niger a Čad do Kamerunu, letět z Beninu do Gabonu nebo loď z Toga do Gabonu. Tu první vylučuje z bezpečnostních důvodů, druhá je moc jednoduchá. „Takové lodě jezdí, ale jsem v Africe. Domluva tady vázne a já tak tady možná na nějakou dobu ztvrdnu. Držte palce, ať ta loď vyjde,“ píše Tadeáš.

Tadeáš Šíma je po sto dnech jízdy na kole po Africe v Ghaně.
Tadeáš jede Afrikou: Srážka s minibusem

Mezi tím si prý užije tak trochu parádní dovolenou, nádherné moře a setkání s Igorem z Hodonína, který ho v Lomé překvapil.