V obou městech je akutní nouze o neplacená parkovací místa, což zlobí samozřejmě i domácí obyvatele.

„Aby tato města pendlery přiměla užívat ve zvýšené míře prostředky hromadné dopravy, ruší všechna bezplatná místa dlouhodobého stání," uvádí pasovský deník. „V Salcburku zavedli hlasy sociálních demokratů a Občanské listiny tzv. mýto pro pendlery. Celoplošně bude ve městě jednotná zpoplatněná dlouhodobá parkovací zóna. Od příštího roku by pendleři, tedy lidé, kteří sem dojíždějí do práce, měli platit roční paušál 700 eur. Město tím chce redukovat jejich počet – denně do Salcburku míří kolem 60 000 přespolních zaměstnanců."

List pokračuje, že zemský rada pro dopravu Hans Mayr (SBG) chce jít ještě dál. Požaduje, aby ten, kdo v Salcburku pracuje denně na plný úvazek a celou dobu parkuje ve městě, vozidlo zanechával na park-and-ride parkovištích a jel hromadnou dopravou, nebo platil plný denní parkovací tarif. Při pěti eurech denně by tak za rok zaplatil ne paušál 700 eur, ale zhruba 1100 eur. „Když teď něco neuděláme, stoupne počet aut v Salcburku do roku 2025 o dalších 25 procent," říká.

V Linci chtějí od července zpoplatnit tisíc neplacených parkovacích míst na Urfahru. Půldenní stání má stát 1,50 eura, celodenní tři eura, jak řekl radní Markus Hein (FPÖ). Jde prý jen o první krok.

Denně dojíždí do Lince za prací asi 110 000 lidí, z toho 74 procent autem. Průzkum z loňského dubna na západním vjezdu do města ukázal, že v 75 procentech vozidel sedí jen řidič. Na výjezdu z Puchenau na spolkovou silnici to bylo dokonce 82 procent… „Rozhodnutí o nové úpravě má padnout v polovině května," uzavírá PNP.

Bezmasé dny za humny

Bezmasé dny si starší ročníky pamatují i z českých restaurací. V Horních Rakousích je později inicioval resort pro životní prostředí, tehdy vedený „Zeleným" Rudim Anschoberem s tím, že jsou dobré pro zdraví a klima, píše deník OÖN.

Nyní Anschober rozjel informační kampaň pro den bez masa u hospodských v této zemi. Při prezentaci v Linci mj. uvedl: „Aby každý host mohl sám rozhodnout, na kdy tento svůj den zařadí, mají zúčastněné restaurace nabízet denně přinejmenším jedno čerstvě připravené menu bez masa a ryb z regionálních, sezónních a pokud možno biologicky vypěstovaných potravin."

Linecký list pokračuje, že na akci se už podílí 180 provozoven v zemi, jak biospecialisté a gurmánské lokály, tak lidové hostince. 35 jich je v oblasti Lince a Urfahru-venkov, na 50 v Mühlviertlu, 30 v Innviertlu atd. Anschober současně propaguje snižování odpadu potravin tím, že restaurace aktivně nabídnou hostům možnost vzít si domů to, co na místě nesnědí. Proto budou zúčastněné provozy vybaveny odnosovými boxy. „Mnohé podniky jdou ještě o krok dál – podávají menší porce s upozorněním v jídelním lístku, že hosté mohou dostat zdarma ,nášup´," uvádí OÖN. Podrobnosti na www.fleischfrei-tag.at.

200 požárů z blesků ročně

S jarem drasticky přibývá bouřek a úderů blesků. Těch je ročně v Horních Rakousích zaznamenáno až 40 000, tři čtvrtiny z toho v červnu a v červenci, píše linecký Volksblatt. Ačkoliv je většina budov vybavena hromosvody, patří blesky pořád k nejčetnějším příčinám požárů: jen v roce 2012 byly dokonce nejčetnější – v Horních Rakousích zavinily 273 ohňů. Ředitel hornorakouské požární prevence Arthur Eisenbeiss říká, že by tomu tak být nemuselo, a naléhavě radí dosud nezajištěné objekty chránit. „Náklady kolem 2000 eur jsou srovnatelně nízké, když si majitel nemovitosti uvědomí, kolik stojí třeba jen nové dveře," uvádí v deníku. Dodává, že neví o žádném domě, který byl zapálen bleskem přesto, že je vybaven hromosvodem.

V celém Rakousku zemře na následky úderu blesku kolem pěti lidí.

Víc politicky motivovaných trestných činů

V Německu od začátku roku výrazně stoupl počet politicky motivovaných trestných činů, informuje PNP. V lednu jich bylo zaznamenáno 1226, v únoru 1436 a v březnu 1669.

V březnu mezi nimi bylo 102 násilných skutků a 724 propagandistických deliktů. 999 trestných činů mělo pravicově extremistické motivy, což je o 122 víc než v lednu. Na konto levicových extremistrů šlo v březnu 367 útoků, o 140 víc než v lednu.

Postižení na vrcholy

Gesto lanovkářů pro postižené.Zdroj: Deník/repro PNP

Akční den pro lidi s postižením bude v Německu 21. května. Svaz německých lanovek a vleků chce v tomto termínu pozvat hendikepované na vrcholy hor, uvádí PNP. Na akci se podílejí více než dva tucty provozovatelů těchto zařízení.

Na průkaz postižení ze 60 procent budou hosté 21. května bezplatně vyvezeni na konečné stanice lanovek a opět dopraveni dolů. Volnou jízdenku dostane i doprovázející osoba. Podle tiskového mluvčího Hannese Rechenauera provozovatelé těchto zařízení tady samozřejmě nejsou pro postižené jen tento den, ale jde o gesto branže k této skupině lidí, píše PNP.
Listina zúčastněných lanovek je na www.seilbahnen.de.

Aut je čím dál víc

K začátku tohoto roku bylo v Bavorsku zaregistrováno k provozu téměř deset milionů motorových vozidel. To je o 2,1 procenta víc než předloni. „Počet elektromobilů nadále zůstává přehledným – jejich počet stoupl z 5760 na 8175," uvedla PNP. Podle statistického úřadu připadá na tisíc obyvatel Bavorska 770 vozidel. Průměr spolkové republiky je 684.
Dieselů přibylo loni 3,7 procenta na 2,8 milionu.