K těmto závěrům dospěl autorský tým pražské společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba, který pro vodárenský svaz zpracoval studii vývoje pitné vody dodávané z jeho soustavy s výhledem právě na tyto roky.

„Jde o první analytický dokument, zaměřený na budoucí spotřebu pitné vody v kraji, který si náš svaz nechal zpracovat za více než čtvrt století existence. Stane se pro nás důležitým vodítkem při plánování dalších investic do údržby a rozvoje soustavy,“ uvedl ředitel Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ.

V loňském roce zaznamenali například zahrádkáři suchý rok. Proto jsou připaveni na zahrádkách s nádobami, aby nachytali do sudů co nejvíce dešťové vody. Vloni spotřeboval 101 kubíků vody na své malé zahradě o velikosti čtyři ary, Milan Syrovátka předseda zahrádkářů Nové Hodějovice.

„Když jsem neměl dešťovou vodu v nádobách a nechtěl jsem, aby mi zašla rajčata a jiné rostlinky, tak jsem si natočil řadovou vodu, nechal ji orazit a tím jsem zalíval,“ vysvětlil zahrádkář, který bydlí v paneláku a každé jaro dojíždí na zahrádku do Nových Hodějovic.

Jenomže si v okolí všímá lidí, kteří vodou nešetří. „Možná tři roky zpátky byl bazénový boom, to znamená, že každý obyčejný bazén má deset kubíků vody. A jsou lidé, kteří o ni nepečují, tak ji vylijí. Tato voda jde použít i na zahradu, když se nechá chemie vyprchat. Někdo vodu vylije do kanálu a natočí si novou. Deset kubíků při výměně přijde na tisíc korun,“ odhadl Milan Syrovátka.

Jihočeská vodárenská soustava je jednou z nejrozsáhlejších v Česku a je hlavním zdrojem pitné vody pro většinu obyvatel Jihočeského kraje. Ve 150 městech a obcích na rozloze 6300 kilometrů čtverečních zásobuje zhruba 400 tisíc obyvatel.