Jak šel čas

Vše začalo v roce 2005, kdy bylo tehdejším starostou města Lubošem Průšou iniciováno prověření možnosti přesunu sportovní haly naproti lesnické škole s tím, že proluka u divadla by mohla být využita k vybudování parkovacího domu a výnos z prodeje pozemku nebo z provozování parkovacího domu by mohl zčásti přispět na stavbu nového sportovního zařízení.

V dubnu roku 2007 na jednání rady města došlo k dalšímu výraznému posunu. Odbor výstavby tehdy na základě podnětu radních zpracoval návrh soutěžních podmínek na architektonickou soutěž na zpracování návrhu řešení stavby všesportovní haly v Písku. Samotná architektonická soutěž proběhla úspěšně. Mezi 13. červencem a 25. zářím 2007 bylo přijato patnáct soutěžních návrhů, z nichž byl na základě rozhodnutí odborné poroty vybrán jako vítězný ten od 4DS spol.s.r.o.

Výsledky soutěže odsouhlasila v listopadu téhož roku také rada města. Následně byla s vítěznou společností uzavřena smlouva o dílo na zpracování projektové dokumentace k územnímu řízení včetně jeho pravomocného zajištění.

Komplikace se objevily záhy. Původní zadání počítalo s investicí v hodnotě 80 milionů korun, tato částka se však pro splnění zadání musela navýšit na 144 milionů korun. Razantní změna byla radou města ještě akceptována, další nárůst po přepočtu ze studie proveditelnosti z roku 2009 ale už nikoli. Rada města v červenci roku 2010 uložila Odboru RIMM pozastavit práce na přípravě projektu „Víceúčelové sportovní haly v Písku".

Předpokládané náklady se 
z původních 80 milionů korun po započítání nutných úprav okolního terénu vyšplhaly až na 210 milionů korun. Na základě nových skutečností chtělo vedení města počkat na vhodný dotační titul nebo zájem soukromého investora. Nutnost závažného rozhodnutí zda pokračovat v přípravách projektové dokumentace či projekt pozastavit navíc přišlo v době před volbami do zastupitelstev obcí a dokončení bobtnajícího záměru by tak spadlo do klína novému osazenstvu radnice.

Během volebního období 2010 – 2014 se nenašly volné finanční prostředky, vhodné dotační tituly ani soukromí investoři. Přes požadavek opozice na vyčlenění prostředků na stavbu nové haly z rozpočtu města dostaly přednost jiné projekty a hala byla uložena k prozatimnímu odpočinku do šuplíku.

Znovu na scéně

O sportovní hale se vážněji začalo diskutovat opět až ve spojení s jiným, v té době exponovanějším tématem nového plaveckého bazénu. Na konci ledna letošního roku písečtí zastupitelé definitivně rozhodovali o umístění objektu pro vodní radovánky i o tom, zda k němu připojit také sportovní halu. Jednoznačné rozhodnutí se pro samostatný bazén odsuzovalo halu určenou sálovým sportům k dalšímu čekání.

Nikoli však na dlouho. Události a diskuze z několika posledních měsíců naznačují vážně myšlený pokus o oprášení záměru výstavby či rekonstrukce reprezentativního sportovního stánku, radní města Písku Luboš Průša označil vyřešení palčivé otázky jako jednu z priorit. Dlouholetý záměr se tak reálně zařazuje na seznam vedle bazénu, knihovny, úpravny vody, centra města či Sladovny. Zařazení však ještě neznamená realizaci. V případě výstavby nového objektu přichází v úvahu období let 2018 – 2019, tedy čas kolem dalších komunálních voleb.

Je nová hala nutná?

Existují dva základní názory a dva pohledy na věc. Sportovní stánek není obsažen v koaliční smlouvě, nebyl ani součástí programů v Písku vládnoucích stran, paradoxně ale nejde o otázku zda ano či ne, ani současná politická opozice totiž záměr nezavrhuje – ČSSD halu v programu dokonce měla, nýbrž o spor pro koho a za kolik.

Původní iniciátor a stálý nositel myšlenky Luboš Průša (Jihočeši 2012) říká: „Podle mě by mělo město opatřit podklady pro rozhodnutí a co nejrychleji rozhodnout, zda rekonstrukce nebo novostavba, pokud novostavba, tak kde jí stavět, a poté ihned pořídit projektovou dokumentaci. Myslím, že je reálné, aby se v roce 2018 nebo 2019 hala začala stavět," odhaduje současný radní.

Také bývalý starosta města a současný zastupitel Ondřej Veselý (ČSSD) se vyjadřuje v souladu se záměrem: „Měli jsme ve volebním programu výstavbu nové haly. Měli jsme vybráno místo a měli jsme finanční rámec – 100 milionů korun." Finanční rámec ČSSD je nižší, než budou reálné náklady potřebné ke zhmotnění ideálních představ, zásadní problém však na povrch vyplouvá až v dalších větách lídra písecké sociální demokracie: „Představa byla taková, že by šlo o městskou halu (pro občany, školy a spolky), kterou by v případě dohody mohly užívat i kluby. Hala by tak nebyla výlučně pro ně, ale taky pro ně," nastiňuje.

Pro lid, nebo kluby?

Písek je po sportovní stránce velice bohatým městem. Házenkářky Sokola hrají nejvyšší soutěž, basketbaloví Sršni úspěšně vstoupili do druhé nejvyšší soutěže, třetí ligu hrají fotbalisté FC Písek a ve stejném patře se pohybují také písečtí druholigoví hokejisté. Ve městě se hraje hokejbal, florbal, futsal. Máme úspěšné plavce, atlety a mnoho dalších sportovců. Velkému zájmu se ve městě na Otavě těší též rekreační sport. Pro koho tedy halu postavit (rekonstruovat)? A jaké by měla mít parametry?

V případě realizace záměru nastíněného Ondřejem Veselým by zřejmě nedošlo k řešení problému. Sportovní kluby a především ty dotčené a zároveň viditelně reprezentující volají po důstojnějších podmínkách. Ty se netýkají pouze prostředí, zázemí a vybavení, ale také dostatečného časového prostoru pro trénink a soutěžní zápasy. Takové parametry „všelidová" hala splnit nemůže.

Druhá varianta hovoří opačným jazykem. Ať už nová či rekonstruovaná hala by plnila funkci jakéhosi „národního stadionu", sloužila by tedy jako tréninkové a zápasové zázemí pro sportovní kluby reprezentující město Písek.

Další vývoj

Dlouhé roky dřímající téma je v posledním měsících probouzeno z umělého spánku. Aktivně se řeší otázka zda se vydat cestou novostavby, nebo rekonstrukce současné haly Sokola či jiné budovy. Aktuální vyjádření slibují rychlý vývoj událostí, ale také předznamenávají možné konflikty mezi zástupci koaličních stran a zástupci stran nevázaných koaliční smlouvou.