Vsadil byste si na sebe jako budoucího premiéra této země?
Tady vůbec nejde o moji osobu. Jako první místopředseda dnes zastupující předsedu jsem povinen být na takovou variantu připraven, pokud by nastala. Ale především jsem zodpovědný za to najít variantu, která bude nejlepší pro tuto zemi, pro budoucnost ODS i pokračování této koalice. Jestli to bude s Kubou v čele, nebo ne, není vůbec to nejdůležitější.

Jaká je v této chvíli, kdy ještě nerozhodl prezident, podle vás reálná šance zachovat vládu ve stejném rozložení koalice?
Pan prezident je v této situaci silným hráčem a dělat jakékoli prognózy bez znalosti jeho názoru je věštěním z křišťálové koule. Já se s ním budu mít možnost setkat v pátek a věřím, že mi svůj pohled na další postup oznámí. Prioritou ODS je pokračovat v současném koaličním rámci s novým předsedou vlády, kterého autonomně nominuje ODS.

Vyčítá se vám spojení s „kmotry", reprezentujete podle některých „kmotrovskou politiku". Co říkáte na takovou nálepku?
Víte, vždycky když se v souvislosti s mojí osobou začne mluvit o nějaké nové funkci, vystartuje  můj  fanclub a začne se vytahovat špína. Zajímavé je, že jsou tam hlavně věty „říká se", „že prý", „údajně". Hoši z Respektu opráší své nejmenované zdroje a zkopírují do nových článků staré drby. Tradičně se ozve Juraj Thoma, i když ten se teď vzhledem ke svému obvinění musí držet zpátky, nebo agilní svazák Luboš Průša, který ještě v roce 1989 jako mladý nadějný komunista cenzuroval rockové kapely, a pak rychle skočil do ODS. A ti vždycky začnou mluvit o kmotrech a morálce. Bez jediného důkazu, bez jediné věcné výhrady. Chci být korektní, tak nebudu používat, co se říká o panu primátorovi. Stejné hysterické reakce se objevovaly, když jsem se stal ministrem. Myslím, že jsem na ministerstvu průmyslu a obchodu prokázal, že umím dělat politiku vlastní hlavou a nejsem ničí loutkou.  Ať už mi někdo konečně řekne nějaké konkrétní rozhodnutí za dva roky ve funkci ministra, které bych udělal ve prospěch nějakých těch kmotrů.

Jsou předčasné volby jako řešení blíž než minulý týden?
Pokud myslíte minulý týden ve smyslu před zahájením policejní akce, tak nepochybně jsou blíže. Ale jak jsem již zmínil, důležité slovo k této věci řekne pan prezident, bude hodně záležet na něm, jaký vývoj nastane. My se teď za ODS s našimi partnery snažíme najít řešeni ve stávající koalici, a pokud se to nepodaří myslím, že předčasné volby budou velmi blízko.

Kdybyste se stal premiérem do řádných voleb, co byste chtěl stihnout za zhruba rok vlády?
To je v tuto chvíli velmi předčasná otázka. Důležité je, abychom našli stabilní politické řešení v co nejkratší době a aby se vláda mohla co nejdříve vrátit ke spravování země. Jsme pár týdnů po ničivých povodních a lidi venku asi moc nezajímají naše dohady a problémy, ale spíš způsob, jakým jim vláda v téhle situaci pomůže a bude spravovat stát.