Světoznámá vánoční píseň učitele Franze Grubera a faráře Josepha Mohra, která poprvé zazněla před 200 lety v Oberndorfu u Salcburku, byla vytištěna poprvé v roce 1821 – v tiskárně Josepha Greise na steyrském Grünmarktu.

Toto první vydání připomíná knížečka se čtyřmi vánočními písněmi vydaná místním muzeem, píší OÖN. K reprintu v malé ukázkové tiskárně na Grünmarktu opatřil místní svaz turistiky podstatné přístroje k tisku na papír z tehdejší doby, především tiskařský lis z časů Josepha Greise. Ze svého depozita jej zapůjčilo Muzeum světa práce. Sazbu nechal svaz zhotovit ze starých olověných písmen v tiskárenské manufaktuře linecké tabačky. „Sazeč, kterého nám dali k ruce, měl velkou radost, protože tyto postupy uplatnil naposledy před čtyřiceti lety,“ říká městský průvodce Wolfgang Hack.

Výsledkem je obraz písma tří slok Tiché noci, věrný originálu, který zadal pro olověný blok kdysi Greis. Malá výstavní tiskárna ve Steyru otevře 18. listopadu. „Návštěvníci budou potřebovat jen vložit list ručního papíru s vodoznakem Steyrer Panther do starého lisu a pak už pod odborným dohledem si vytáhnou kopii originálu Tiché noci,“ láká linecký deník. Originální suvenýr z „ježíškova města“ bude stát 9,50 eura.

Přenice o divadlo

Starosta Lince Klaus Luger při hledání úspor navrhuje odstoupit od smlouvy s Horními Rakousy o provozování zemského divadla platící od pololviny sedmdesátých let. To by prý městu ušetřilo 5,8 milionu eur ročně, píší OÖN. Zemský hejtman Thomas Stelzer před tím varuje.

Předesílá, že zemský rozpočet na kulturu se v příštím roce zvýší o 3,3 procenta na 193 milionů eur. K činnosti „ohroženého“ divadla a orchestru připouští, že jsou zařízeními země, ale na druhé straně Horní Rakousy z nich platí městu 1,2 milionu eur komunální daně. „Nechce se mi ale hlavně věřit, že se světu otevřené město hodlá rozloučit se dvěma velkými kulturními podniky, ve kterých pracuje více než tisíc lidí a které městu hodně přinášejí,“ říká v listě. Výpověď smlouvy by ohrozila i spoluúčast země na Brucknerfestu, na zájezdových vystoupeních špičkových těles v Linci i na provozu Brucknerhausu samotného…

Starosta Luger potvrdil, že zastupitelstvo bude o výpovědi smlouvy se zemskou vládou hlasovat 6. prosince. Věří prý, že návrh projde. Počítá s tím, že teď země odstoupí i od dobrovolných plateb pro Ars Electronica Center, ale i pak prý město uspoří pořád ještě 5,8 milionu eur. Je ovšem připraven jednat o nové smlouvě, dodávají OÖN. Připojují, že podle smlouvy město dává Zemskému divadlu kolem 14 milionů eur ročně, zatím co země převádí Linecké pořadatelské společnosti s r. o. (Brucknerhaus, Posthof, Tips-Arena atd.) asi sedm milionů.

Pomůžeme vlaštovkám?

Před pár dny nabraly poslední vlaštovky kurs na jih a nastal čas starat se o ochranná opatření k jejich návratu, píší OÖN. „Každý přítel ptactva může přispět k tomu, aby se naše vlaštovky neocitly v ubytovací nouzi,“ uvádějí.

Po přezimování v Africe se jich na jaře bude vracet většinou do stájí kolem 75 000 a s nimi asi 15 000 jiřiček, které s oblibou hnízdí na zdech domů. Co pro ně teď na podzim udělat, radí v listě Eva Karner-Rannerová z ochranářské organizace BirdLife. Za nejdůležitější označuje uchování nynějších hnízd, protože vlaštovky se do nich vracejí. Proto jsou chráněny zákony ve většině spolkových zemí. Vracejícím se ptákům velmi pomáhají také umělá hnízda umisťovaná na zdech pod římsami nebo asi patnáct centimetrů pod stropy stájí. Ta umělá hnízda, která už opeřeným hostům sloužila, mají být nyní sňata a očistěna drátěným kartáčem. Přirozená hnízda naopak mají být ponechána v klidu.

Karner-Rannerová doporučuje dále umisťovat alespoň 30 centimetrů pod hnízda prkénka k zachycování trusu. Lidé mohou vlaštovkám pomoci i při zajišťování stavebního materiálu, hlinité zeminy – osvědčilo se skrytí asi půldruhého metru čtverečního plochy s pravidelně vlhčeným jílem, zakrytým trochou sena nebo slámy.

Steyr ho zase vymazal

Za asistence půl tuctu televizních týmů a vrtění hlavami četných kolemjdoucích odstraňovali zaměstnanci stavebního dvora s pomocí sbíječek z nově položené dlažby na náměstí před radnicí kostky s písmeny jména vedoucího odboru výstavby Franze-Michaela Hingerla. Jak náš list informoval, ten je nechal „implantovat“ do dlažby o své vůli. Starosta Gerald Hackl ho za klukovinu „hodnou dvanáctiletého“ napomenul, trvá na tom, že musí uhradit vícepráce na dlažbě i náklady jejího uvedení do projektovaného stavu, což bude několik set eur. Důvod k odstoupení „ješity“ z funkce radního ale nevidí.

Franz-Michael Hingerl přiznal, že udělal velkou „oslovinu“. Že patří k nejkreativnějším úředníkům na radnici, pak prokázal mailem, kterým vedení města, potažmo spoluobčanům Steyru, s omluvou své „zatmění“ vysvětlil – písmeno H prý na náměstí mělo ukazovat na zdejší sídlo firmy "H"ohlrieder, litera I zase příslušela k pizzerii "I"mperial, N obuvnictví "N"anu, atd…

3,7 knihy za rok

Statisticky vzato přečetl každý Rakušan v uplynulých dvanácti měsících 3,7 tištěné nebo digitálně vypravené knihy, napsaly OÖN. 16 procent z 1024 dotazovaných starších 15 let přečetlo alespoň deset knih za rok, 33 procent se projevilo jako absolutní nečtenáři.

Karambol na S10

Český řidič dodávky vyvázl.Zdroj: Deník/repro

Ve čtvrtek v 6.40 hodiny došlo u Neumarktu krátce za tunelem Götschka ve směru na Prahu k dopravní nehodě. „27letý řidič dodávky najel na záď před ním jedoucího nákladního auta řízeného 46letým Čechem,“ napsaly OÖN s tím, že příčiny srážky zatím nebyly známy. Oba řidiči se z těžce poškozených vozidel vyprostili sami, mladý Rakušan zřejmě utrpěl závažnější zranění v kyčlích a musel být přepraven do zemské nemocnice ve Freistadtu. Foto: Deník/www.ff-wartberg-aist.at