„Největší výzvou je logistika," píše linecký deník OÖN. Vařit budou pod Leingartnerovým vedením ve velkokuchyni Livingbistro ve veletržním centru ve Welsu, organizaci v Monaku má na starosti Jungwirth. „V každém ze tří dodávacích dnů máme vždycky jen hodinu čas na vyložení chladírenských vozů s předpracovanými jídly a na rozdělení pro jednotlivá místa," říká. S odstupem nejrizikovější faktor je transport. S nehodou kamionu sice nikdo nepočítá, ale obava znervózňuje…

Oba gastronomové formuli 1 propadli. Jungwirth tvrdí, že zná osobně dvě třetiny spolupracovníků tohoto automobilového cirkusu. „Dělal jsem v cateringu při 192 závodech. V Monaku teď budu ale poprvé samostatný," říká. Leingartner (na snímku) doprovázel formuli tři roky jako kuchař Do&Co. „O penězích nemluví, ale připouštějí, že jde o zakázku ve statisících eur," píší OÖN.

Drahé nájmy v Rakousku

Nájemné v rakouských městech v relaci s disponibilním příjmem bylo loni značně vyšší než v metropolích Německa, konstatuje deník Volksblatt z analýzy portálu ImmobilienScout24. Podíl nájemného za 80metrový byt v Innsbrucku (metr za 12,5 eura) je 52,9 % veškerého příjmu, ve Vídni 46,74, v Salcburku 46,2 %. V Mnichově je to 45,93, v Heidelbergu 40,7, v Hamburku 38,5, v Berlíně 38,32 a v Ingolstadtu 37,4 %.

V absolutních číslech je nájemné za metr čtvereční ve Vídni 10,8 eura a v Mnichově 13,6, vzhledem k příjmům je ale bydlení v Mnichově dostupnější. Kupní síla Vídeňáka je totiž podle institutu výzkumu trhu GfK v průměru 22 246 eur za rok, Mnichovana 28 320 eur. V Berlíně, kde nájemné za metr je osm eur, je průměrný plat 20 095 eur, v Hamburku je metr plochy za 9,6 eura při průměrné kurpní síle 23 778 eur.

Veletrh domácích chovů

V Norimberku ve čtvrtek zahájil veletrh Interzoo, podle organizátorů největší svého druhu na světě, zaznamenala PNP. Zabývá se chovem a držením domácích zvířat. Své produkty na ní představuje na 1800 výrobců. Těžištěm je letos krmivo, a to nejlépe bez posilovačů chuti, konzervačních prostředků, barviv a genové úpravy. V pátek a v sobotu je otevřeno od 9 do 18 h, v neděli od 9 do 17 h. Vstupné je 22 eur.

V Německu je asi 30 milionů domácích zvířat. Víc než třetina jsou kočky. Má je 18,5 % domácností, psy 14,5 procenta. Žádné zvíře nemá 62 % lidí. Podle studie Univerzity v Göttingenu z roku 2014 vydávají Němci ročně na tato zvířata kolem devíti miliard eur, z toho asi polovinu za krmení a chovatelské pomůcky, píše PNP. Branže zajišťuje na 200 000 pracovních míst.
Interzoo se koná každé dva roky. Předloni k němu přijelo 37 367 návštěvníků ze 128 zemí.

Protikuřácký osvětář.Robotek osvětář

„Malý modrý robot nabádá v Augsburgu k dodržování zákazu kouření, který platí na nástupištích dopravního uzlu na Königsplatzu dva a půl roku," napsala PNP. „Přes informační tabule ale mnoho lidí kouří dál."

Nyní městský podnik zkouší nového výchovného pomocníka, vyvinutého prý speciálně pro tento účel. Malý robot jezdí po peronech nádraží a upozorňuje cestující, že „,Kö´ je nekuřák´", případně jezdí s výzvou „Prosím, následujte mne" směrem k nekuřácké zóně. Přístroj je řízen přes app zaměstnanci podniku. Tiskový referent Thomas Hosemann zdůrazňuje, že jde o šarmantní a sympatický způsob apelu, ne o varovné zdvíhání prstu.

Už od prvních dnů se prý koncept osvědčil, lidé reagovali pozitivně.

Nejbohatší sousedé

Podle listiny ekonomického magazínu Trend jsou nejbohatšími Rakušany nadále rodiny Porsche a Piech, přestože v souvislosti se skandálem VW zaznamenaly silné ztráty – na 35,4 miliardy eur. Podle Trendu přišly o asi 30 miliard. Rodiny ovšem zdůrazňují, že jde o majetek jejich nadací, nepatřící přímo jim, uvádějí OÖN. Na druhém místě je se značným odstupem majitel Red Bull Dietrich Mateschitz s 8,25 miliardy, třetí rodina Flick se 7,35 miliardy. Další pořadí: 4. Johann Graf 5,4 miliardy, 5. dědicové Karla Wlascheka 4,9, 6. rodina Swarovski 4,2, 7. Frank Stronach 4,15, 8. Heidi Hortenová 3,55, 9. rodina Kaufmann 2,54, 10. Martin Schlaf 2,47.

Po letech růstu trochu celkově „zchudlo" 100 nejbohatších v zemi – ze 170 a 145 miliard. Z toho deset nejzámožnějších koncentrovalo asi 78,2 miliardy. Propad zaznamenala majitelka koncernu dodávajícího autopříslušenství a velkoakcionářka Continentalu Maria-Elisabeth Schaefflerová, která se 2,1 miliardy eur spadla z šestého na 15. místo žebříčku. Nováčky mezi miliardáři jsou mladí investoři Klemens Hallmann (nemovitosti), Hans Thomas Gross, který vytěžil z prodeje jím založené informační společnosti pro sportovní sázky Runningball, a sportovní šéf Mercedesu Toto Wolff.

„Alternativa" plísní církve

Bavorský zemský předseda politické strany Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystron napadl katolickou a evangelickou církev, že jejich dobročinné organizace dělají „miliardové kšefty" s uprchlíky pod pláštíkem lásky k bližnímu, zaznamenala PNP.

Obě církve podle něho jevily z komerčních důvodů velký zájem na pokračujícím příchodu běženců. „Propagovaná přívětivost k uprchlíkům financovala současně gigantický průmysl dobročinnosti pod organizátorskou střechou církví," řekl Bystron. Za vedoucí v branži označil katolickou Charitas a evangelický Diakonische Werk.

"Křesťanské organizace a podorganizace využívaly po měsíce k dosažení maximálního zisku často ochotu dobrovolných pomocníků, zatím co obce, země a spolkové orgány si za zřizování a provoz ubytování běženců vystavovaly mastné účty," prohlásil Bystron. Podle PNP požaduje konec subvencování církví z veřejných rozpočtů. Argumentuje zveřejněnou statistikou katolické biskupské konference, podle níž jen v roce 2014 z církve vystoupilo 217 716 katolíků, přičemž současně církev dostala 5,7 miliardy eur z církevní daně.
Evangelíci dostali pět miliard a ztratili 410 000 věřících.