„Od pátku 24. listopadu, kdy tu začne akce Vánoční svět, se Ježíšek usadí na dvou místech ve městě najednou. Ve věži Ledererturm, historické městské bráně, bude opět ,bydlet´ a zve k návštěvě velké i malé – zvlášť hodné děti něčím malým obdaruje a zřídi tu i vánoční poštovní úřad s vlastní známkou a razítkem (čt, pá 14-19, so, ne 11-19). Na náměstí se ukáže v celé kráse, ve velikosti osmi metrů – je tak asi největší na světě. Pod ním bude vesnička asi 50 stánků, provozovaná denně od 11 do 20 hodin, a pódium, na němž se budou střídat pěvecké sbory z celých Horních Rakous. Ve druhém patře scény bude Nebeský bar,“ píší OÖN. Pollheimerpark má okouzlovat rodiny pouťovými atrakcemi, a také umělou horou 300 kubíků pravého sněhu dovezeného ze Saalbachu-Hinterglemmu k sáňkování. Už ve čtvrtek začne „předzahrádkový advent“ hotelu Gösser. (www.wels.at/weihnachtswelt)

Ještě rychlejší jsou na zámku Mühldorf ve Feldkirchenu, kde mají trh od čtvrtka do neděle 19. listopadu, mimo jiné s projížďkami dětí na ponících zdarma. Na hradě Clam v Klamu už dnes akce ve středověkém duchu končí.

Na Starém městě ve Freistadtu bude v pátek 24. listopadu od 14 do 18 hodin "pouliční advent". "Také letos budeme mít hosty z jižních Čech, kteří přivezou výrobky uměleckých řemesel a speciality," informují webové stránky města. Děti budou moci pod odborným dohledem tvořit vánoční dárky či pohladit si alpaky a další zvířátka, andílci budou lidem rozdávat drobnosti a místní obchodníci zvou hosty na prohlídku centra s ponocným zdarma (v 17 hodin v zámeckém dvoře). V 18.30 bude před radnicí otevřena "cesta jesliček" s třinácti zastaveními, která potrvá do 9. února. Klasický adventní trh pak bude 2.-3. prosince ve dvoře zámku (10 a 9.30).

První adventní víkend spustí celou lavinu vánočních trhů. Jako zvlášť stylový v celé zemi OÖN hodnotí „Eferdingský zámecký“ 8.-10. prosince ve sklepeních, dvoře a v knížecích sálech. Je „zadán“ uměleckým řemeslům – budou tu pracovat modrotiskaři, špičková krajkářka, vazači košťat atd. Děti budou zdobit vánoční pečivo, zkusí si kout železo, točit hrnčířský kruh a podobně. Akci zahájí 8. prosince v 10 hodin dechovka a sbory. Od 10 do 12 hodin budou mít vstup zdarma všechny Marie, každá Maria či Mary. Otevřeno bude denně do 19 hodin, v neděli do 18.

Institut Hartheim v Alkovenu bude mít 3. prosince zvláštní trh, v němž nabídne kromě jiného dárky vymyšlené a vyrobené postiženými v chráněných dílnách. Děti tu budou moci vytahovat své vlastní svíce. Jedinečný advent bude k prožití 2. a 3., 8.-10. a 16.-17. prosince v Unterweissenbachu (zábavní park Hirschalm 10-17 hodin s krmením jelenů a sobů, laponskou chatkou s otevřeným ohněm, atd.). Už 28. a 29. listopadu budou adventní trhy v Bad Leonfeldenu (11-22 a 8.30-18). „Trh zvyků“ bude 25. a 26. listopadu v Oberneukirchenu (10 a 9). „Prožít advent jinak“ nabízí akce 8.-10. a 16.-17. prosince v zážitkovém lomu u Aigenu-Schläglu. Po celém Rakousku je znám zámecký advent 8.-10. prosince ve Weinbergu s více než 120 prodejci a živými dílnami.

I proto, že letos budou obchody 24. prosince až na výjimky zavřeny (v obcích do 3500 obyvatel mohou mít stejně jako jiné neděle prodejny zboží denní potřeby dopoledne otevřeno, ale nesmí nasadit zaměstnance), protože den připadá na neděli, letos v Horních Rakousích podle Hospodářské komory výrazně stoupl počet adventních a vánočních trhů. O nich budou moci mít na povolení úřadů otevřeno i místní obchody, i když Zaměstnanecká komora a odbory jsou proti, protože se bojí, že jde o trvalé rozhodnutí.

Zastaví rodičovská taxi?

Město Salcburk chce od pondělka 20. listopadu zabránit dovážení děti až ke vchodům do čtyř škol automobily rodičů, aby tyto „taxíky“ neohrožovaly školáky docházející pěšky. Školníci mají na příjezdech od 7.30 do 8 hodin instalovat mřížové zábrany, policie na místech zvýšeně dohlížet. „Co se před těmito školami odehrává, je už neúnosné,“ řekla místostarostka Anja Hagenauerová (SPÖ). Apeluje při tom na rozum rodičů, protože podle zkušeností z jiných měst řidiči takové zátarasy rychle odstraňují. Ředitelé škol mají dopisy zapůsobit na rodiče, aby děti nechaly chodit do školy pěšky, nebo jezdit na kole či MHD.

Podle Dopravního klubu Rakouska vozí rodiče do školy auty každé páté dítě. Při 8000 dětí v Salcburku je to 1600 jízd ráno každý školní den.

Uklízečka mistryní světa

Z Prahy přivezla titul mistryně světa.Zdroj: Deník/repro PNP

Dramaticky líčí PNP, jak Anita Riedlová (98 kg, 164 cm) z Freyungu nedávno v Praze jde do kolen s přetěžkým břemenem na ramenou a podle vlastních slov se ocitá jako v tunelu: „Neviděla nic, co se kolem ní děje. Světlomety, napětí konkurence, povzbuzující volání jejího týmu a jejího syna, publikum, nic už k ní nepronikalo. Jen jeden důrazný hlas slyšela jasně – svého trenéra, když volal: ,Dolů, dolů!´ a pak ,Nahoru!´ A když 53letá uklízečka zase stála rovně, byla mistryní světa v silovém trojboji v kategorii 50-54 let. Přes těžké zranění, které se zdálo to vylučovat,“ napsal list.

Ve fitnesstudiu ve Freyungu na to trénovala třikrát týdně, přičemž vždy navzpírala asi tunu. Se sportem začala až po úrazu, po výhřezu plotýnek, kdy jí lékaři předepsali rehabilitační pohyb k posílení zad. Tak začala vzpírat. Matka dvou dětí sklízela v posilovně velký ohlas svou silou a pílí, a nakonec ji soutěžní vzpěrač a trenér KSC Frauenau Lothar Pritzl přemluvil k účasti na soutěžích. Brzy bylo patrné, že je výjimečným talentem, uvádí PNP. Od roku 2014 ovládla postupně všechny scény – dolnobavorské, pak jihoněmecké a nakonec celospolkové soutěže. Velkou oporu a kamaráda našla v kolegovi Rupertu Wickovi, vzpěrači světové třídy na vozíčku.

Cíl měla jasný, mistrovství světa v Praze. Až na nehodu na kole v červnu šlo všechno podle plánu. Na bolesti ramen moc nemyslela, trénovala dál, ale pak zpozorovala, že některé pohyby nefunguji. Diagnóza – přetržená šlacha, a to čtyři měsíce před šampionátem… Ne však přetržený sen. Začala s léčbou u fyzioterapeutky Sonji Schmidové z Freyungu. Ta si dnes vzpomíná: „Musela jsem se smát, když mi vyprávěla o svém snu. Ramena měla tak poškozená, že jsem takový start měla za zcela nemožný.“ Ale Anita cvičila jako divá, poslechla každou radu. „Její tréninkové výkony byly až bláznivé – byla vzorovou pacientkou…“ A její svěřenkyně se zase označuje za mistrovské dílo Schmidové.

Do Prahy jela s KSC Frauenau bez přípravy na závody, na titul tehdy nevěřila. „Byla jsem hlavně neuvěřitelně nervózní,“ říká. Nervozita prý ale mizí, jakmile se ocitá „v tunelu“. I když nezopakovala své nejlepší výkony z tréninku, zdvihla z podlahy 110 kilogramů, v benči dala 80 a v dřepu 90, naložených na nedávno bolavých ramenou. Všechno to byly světové rekordy její věkové kategorie, ale protože musí přes týden pracovat a na soutěži nemohla být dlouho, absolvovala jen trojboj, píše PNP.

Už se těší na další závody. „Teď jsem nebyla fit, myslím, že ten můj rekord mohu příště řádně vylepšit,“ chystá se. Chce soutěžit, dokud to půjde. „Trenér mi říká, že budu moci přestat, když na lavici utlačím metrák. To zvládnu snadno, ale ani pak nepřestanu,“ dodává šampionka.

„Stříkač“ nazpíval písničku

Nazpíval píseň proti čumilům.Zdroj: Deník/repro PNP

Hasič Rudi Heimann (56) se svým stříkáním po čumilech („gafferech“) fotografujících z okének kamionů míjejících místo dopravní nehody se třemi mrtvými na A3 u Aschaffenburgu postaral o titulky snad ve všech novinách v Německu a o zprávičku i na našem webu. „Nyní nahrál se stanicí Antenne Bayern písničku ,Negaffej´. Chce s ní pomoci zasadit se proti tomuto hyenismu, který brání záchranářům v boji o životy zraněných,“ cituje PNP zprávu Antenne. Se dvěma přáteli Heimann zpívá o tom, že u havárií „gaffen“ jen opice (Affen), a vyzývá k respektu k obětem a zachráncům. Trio podle listu text a melodii vytvořilo samo, rádio produkovalo nahrávku.

Agentuře DPA Heimann řekl, že „rachot“ kolem jeho osoby je velký, s čímž nepočítal a co také nechtěl. Své akce prý ale nelituje, doufá, že zapůsobila. Na internetu se za něho postavila spousta uživatelů, také jeho kolegové po akci řekli, že to byla „Spitze“. PNP připomíná, že od května je úmyslné překážení zásahovým četám při nehodách „očumováním“ kvalifikováno jako přečin, za který jsou ukládány peněžité tresty nebo až jeden rok vězení. Asi tři měsíce testuje Bavorsko užívání speciálních zástěn, které mají nehodová místa krýt před zraky zvědavců.

Našel hrob padlého otce

Našel válečný hrob svého otce.Zdroj: Deník/repro PNP

Karl Stangl ze Zwieselu si letos splnil mnoholeté přání – mohl navštívit hrob svého otce, padlého za druhé světové války na Krymu, píše PNP. Umožnily to informace, které získal Lidový svaz Německé péče o válečné hroby (VDK), a doprovod přítele Christiana Kreuzera ze Spiegelau, který díky studentské známosti už několikrát na poloostrově byl a zemi a lidi dobře zná. Ten také bezvadně zorganizoval tuto privátní cestu.

Německým padlým na jihu Ukrajiny a na Krymu VDK založil 20 kilometrů jihovýchodně od Sevastopolu poblíž obce Gončarnoje nový německý vojenský hřbitov na asi pětihektarovém pozemku, který mu dalo k dispozici město Sevastopol. Vysvěcen byl v roce 2001.

V informačním centru na hřbitově se Karl Stangl ještě jednou ujistil, že jeho otec tu leží. Ve čtyřech svazcích jsou uvedena jména všech pohřbených vojáků s daty jejich narození a smrti, a také sektor, ve kterém spočívají. „Stangl našel v seznamech dokonce další jména padlých Zwieselanů,“ dodává PNP.

Na snímku hraje na vzpomínkovém místě uprostřed hřbitova s vysokým křížem Karl Stangl pro svého otce a další padlé na trubku píseň „Měl jsem kamaráda“.

Rekordně ekoproudu

Do poloviny listopadu bylo podle energetického koncernu Eon v Německu vyrobeno tolik elektřiny z obnovitelných zdrojů v jednom roce jako dosud nikdy, zaznamenala PNP. „Všechny solární, větrné a vodní elektrárny vyrobily od ledna už 131 miliard KWh a už teď překonaly loňské celoroční číslo,“ řekl Robert Hienz, ředitel Eon. V minulém roce tyto kapacity vyprodukovaly 129 miliard Kwh, předloni asi 126 miliard. Na navýšení se nejvíc podílely vichřice Xavier a Herwart v září a říjnu, které vytáhly větrné elektrárny k historickým maximům. Navíc především v jižních částech státu, kde je umístěno nejvíc kapacit solárních elektráren z celkových asi 1,6 milionu těchto zařízení v Německu, svítilo slunce výrazně častěji než loni.

Pokud se k obnovitelným zdrojům započítají podle definice spolkového úřadu životního prostředí i biomasa, „biogenní“ část odpadu a geotermie, pak se jejich podíl na výrobě elektřiny v Německu od roku 1990 zdesetinásobil. Loni měly kolem 29 procent na celkové produkci, v roce 1990 jen kolem tří procent.

Na nejvyšší kostelní věži

Anastacia na věži v Ulmu.Zdroj: Deník/repro PNP

Americká popová hvězda Anastacia (49) vystoupila v sobotu v Ulmu v doprovodu své sestry Shawn (52) zdánlivě lehce na vyhlídkové plató nejvyšší kostelní věže na světě, luterského velechrámu Ulm Münster, vysoké 161,53 metru. K plošině ve výšce 143 metry vede 768 schodů. „Odtud shora je možné skoro vidět zakřivení Země,“ řekla. Zpěvačka se zúčastnila benefičního gala "CharityNight", pořádaného stanicí Radio7. Jako další hvězdy se vzdala honoráře. Výtěžek akce připadne sociálně potřebným v poslechové oblasti rádia ve Švábsku. Anastacia prodělala dvě operace rakoviny prsu a přesto dokázala pokračovat ve světové kariéře, dodala PNP.