Pořadí 2015 vede opět Lucembursko, jehož HDP na hlavu je dvaapůlkrát větší než průměr EU. Následuje Irsko (+45 % nad průměr), třetí je Nizozemsko. Pak už je Rakousko a za ním Německo (+25 %). Nejchudší je Bulharsko, jehož HDP je o 54 % pod průměrem EU. Rumunsko a Chorvatsko ztrácejí přes 40 %.


Podle indikátoru blahobytu, dalšího kritéria Eurostatu, tedy skutečné individuální spotřeby zboží a služeb na hlavu, bylo loni Rakousko nadále třetí s 19 procenty nad průměr EU (Lucembursko +37 %, Německo +24).

Z rakouského trhu práce

Téměř každá druhá zaměstnaná Rakušanka pracuje na zkrácený úvazek – jejich kvóta stoupla z 26 procent v roce 1994 na 48,2 procenta v prvním čtvrtletí 2016. U mužů se za tu dobu zvýšila ze 4,2 na 11,6 %. „Při částečných úvazcích jsou menší platby do penzijního pojištění, čímž jsou ženy silněji ohroženy chudobou ve stáří než muži," uvedl linecký Volksblatt. Vysvětluje, že za zkrácený úvazek je označována kratší pracovní doba než 40 hodin týdně ze zákona nebo kratší než stanovená v kolektivních smlouvách. Taková pracovní místa nabízí stále víc zaměstnavatelů, především v obchodu.

Celkově bylo v Rakousku v prvním čtvrtletí zaměstnáno 4,14 milionu lidí, o 68 700 víc než loni. Nejvíc míst přibylo ve školství a výchově (20 300, většinou na plný úvazek), ve zdravotnictví a sociálních službách (18 100) a ve výrobě zboží (15 500, většinou plný úvazek).
Nezaměstnaných podle mezinárodní definice bylo 275 400 lidí, o 9,7 % víc než v prvním kvartálu 2015. Kvóta nezaměstnanosti byla 6,3 procenta – u domácích 5,2, u cizinců 12,4 %.

Karl May.Karel May v Linci

Od pátku do neděle bude v prostorách kulturního spolku Austria Superior v Linci (Graben 11) odborný seminář k životu a dílu Karla Maye. Pořádá jej "Wiener Karl-May-Runde" založená v roce 1998 bývalým místoprezidentem rakouské Národní rady a politikem Svobodných Wilhelmem Braunederem, který se v důchodu svému oblíbenému autorovi věnuje. Jak uvedl deník OÖN, kromě přednášek mimo jiné na téma Karel May v Americe či přehlídky filmů je na programu prohlídka města se zastávkou u Rudého Raka, kde May v březnu 1898 bydlel, a u vily Mayova přítele fotografa Adolfa Nunwarze na Urfahru. „Ať už pro experty na Maye, nebo čtenáře – u nás je pro každého něco," říká Brauneder. „Jednoduše přijďte a vybírejte!" Zájemci by se u něho měli ohlásit na adrese wilhelm.brauneder@univie.ac.at, program semináře je na www.wiener-karl-may-runde.at.

„Andělé" k mladým matkám

Pro mladé rodiny v Linci a v Urfahru s novorozencem v domě a bez privátního zázemí nabízí Katolický svaz rodin Horních Rakous s finanční podporou referátu pro rodinu zemské vlády (pro první rok 10 550 eur) koncept „Wellcome" pocházející z Německa, uvádí Volksblatt.

Svaz k jeho realizaci hledá ženy, dobrovolné „anděly", které se zaváží dvakrát až třikrát v týdnu ulevit mladým maminkám. Jejich výpomoc má trvat zhruba tři měsíce, maximálně rok. Rodina jim za to má platit sedm až deset eur na hodinu. Odpovědná vedoucí projektu Alexandra Hager-Wastlerová v listě ujišťuje, že profitovat z Wellcomu by měly moci i rodiny s nižším příjmem. Tyto pomocnice mají hrazenou dopravu, jsou pojištěny a mají možnost dalšího vzdělávání. „Rodinám poskytují to nejcennější – čas," zmiňuje Volksblatt.
V Německu je Wellcome už ve 250 městech. Ve Vídni této služby od konce roku 2015 využívá osmnáct rodin. V Dolních Rakousích odstartoval projekt minulý měsíc, v Horních Rakousích bude slavnostně zahájen 17. října.

Den spojení tří zemí

Více než 25 let po pádu železné opony má Mühlviertel nadále nedostatek veřejných dopravních spojení přes hranice, píší linecké OÖN a vypočítávají, že není žádné například mezi bavorským Waldkirchenem a Aigenem-Schläglem. Také do jižních Čech, do Nového Údolí, nevedou žádné pravidelné linky s výjimkou autobusových přípojek Ilztalbahnu – v Haidmühle je konec. „Z tohoto důvodu pořádá společnost Ilztalbahn ve spolupráci v hornorakouskými Sunnseitn a platformou Zugkunft (jazyková hříčka - ,vlaková budoucnost´, pozn. red.) Mühlkreisbahn den nazvaný Sobota dopravního spojení Trojzemím," uvádí list.

Akce se podle něj bude konat nadcházející sobotu v Zadní Zvonkové a v Horní Plané. Sraz bude ve 12.30 v kostele v Zadní Zvonkové. Po společném putování kolem Schwarzenberského kanálu a přepravení se do Horní Plané bude na tamním nádraží přečtena proklamace požadující okamžitou modernizaci mühlkreisské železnice a třístrannou spolupráci regionů na vytvoření propojeného systému dopravy, píší OÖN.

Rozpohybují ženy?

Sportovní akce výhradně pro ženy mají být o tomto víkendu v Linci. V sobotu od 10 hodin bude v Dunajském parku za Brucknerhausem zdarma workshop pořádaný ve spolupráci se specialistkami z Mom in Balance na téma, jak těhotné a matky mohou vylepšit svou kondici pohybem na čerstvém vzduchu. V neděli se pak bude konat 18. ročník běhu žen kolem Pichlingerského jezera. Trasa 6,8 kilometru je po rovině a podle OÖN jako stvořená k závodění i k rekreačnímu proběhnutí se. Program začne v 9.15 „nordicwalkingem", chůzí s holemi, na jedno kolo, tedy 3,5 km. V 10 hodin odstartují dětičky na 150 a 300 m, pak bude hlavní start ke dvěma okruhům. (www.frauenlauf.at, www.mominbalance.at)