"Tradičně na špici byla venkovská mládež z Aschachu/Steyru," chlubí se OÖN. Z Horních Rakous se měření zúčastnilo 23 zástupců, a týdenní trénink se vyplatil - do této spolkové země šlo pět ze šesti titulů. Johannes Großbichler vyhrál nejprestižnější třídu 1 (čepel přes 90 cm a věk do 29 let). Sto metrů čtverečních "složil" za 3:27 minuty. Stříbrný Peter Scheibenreiter z Dolních Rakous měl čas 3:37. U "sekaček" zvítězila také Hornorakušanka, Sandra Achleitnerová, která o pět sekund pokosila svůj řádek dřív než úřadující mistryně Evropy Karin Kronbergerová, rovněž Hornorakušanka. Vítěz mužů je na snímku. 

Jedna jízdenka pro šest měst

Držitelé ročního kuponu ve Vídni, Štýrském Hradci, Linci, Salcburku, Innsbrucku a Klagenfurtu se mohou do 8. srpna bezplatně svézt MHD v jakémkoli z těchto měst, informoval náš web Martin Landa z Eurocomm Praha.

Zúčastněné dopravní podniky se na tom dohodly jako na výrazu poděkování zákazníkům, kteří jim zůstali věrní i v časech pandemie. Jednu jízdenku lze využít například na okružní tramvajovou vyhlídku po vídeňské Ringstraße, cestu autobusem na alpské svahy u Innsbrucku, výlet z Klagenfurtu na jezero Wörthersee apod. Každý oprávněný cestující může zdarma přibrat dvě děti do šesti let.

Hallstatt opět trochu turistický

Od začátku prázdnin se vracejí turisté do Hallstattu, města světového kulturního dědictví; podle zdejší turistické kanceláře přibylo také Čechů. Už loni počet návštěvníků poklesl ve srovnání s rokem 2019 ze 145 000 na 70 000. Letos v květnu tu zaznamenali jen 1300 přespání, před koronou to bylo měsíčně průměrně 13 600. Starosta Alexander Scheutz si postěžoval, že turisté jsou navíc "velmi kritičtí", tedy že "velice koukají na ceny" - dokonce 50 centů za použití veřejné toalety se některým mužům zdá příliš a ulevují si za domy nebo v podzemních garážích.

Novinka - sociální inovace

Horní Rakousy propůjčily poprvé zemskou cenu za sociální inovaci. Nese název "dieziwi.21", počesku "občanská společnost funguje". Organizátoři dostali do května 74 tipů na ocenění angažovanosti proti sociální izolaci, osamění, znevýhodňování, věkové diskriminaci, násilí a podobně. Po hlasování veřejnosti posoudila projekty externí porota.

První cenu, 5000 eur, získal projekt "Tvorby vesnice na barevné pohovce" obce Pram ve spolupráci s kulturním spolkem Furthmühle. Na přenosném sofa mají být příště diskutovány nápady a iniciativy pro kulturní život obce, vysvětlují OÖN. 4000 eur získal projekt "Digi4u" Volkshilfe Oberösterreich s doplňkem online nabídek pro lidi s postižením, atd.

Nápad za 5000 eur - diskutovat na pohovce…Nápad za 5000 eur - diskutovat na pohovce…Zdroj: Deník/OÖN

Dohánějí májku

Stavění máje v tradičním termínu spláchla korona, ale třeba v bavorském Mehringu se zvyku nevzdali a svůj vyzdobený strom vztyčí v sobotu 31. července v 17 hodin na obvyklém místě u kostela, píše PNP. "Jen tak početná návštěva jako v minulosti (foto) letos kvůli hygienickým opatřením nebude možná," dodává list. Při špatném počasí se slavnost posune na neděli - i se závěrečným koncertem před zahradní restaurací.

Později, ale přece!Později, ale přece!Zdroj: Deník/PNP

Českou rodinu snesl vrtulník

"Českou rodinu musel ve středu večer zachraňovat poblíž Adámkovy chaty na Dachsteinu vrtulník," píší OÖN. Popsaly, že 53letý Čech se 17letou dcerou a 15letým synem putovali z Bachlalmu u obce Ramsau směrem k Adámkově chatě. Po vícehodinovém výstupu byli tak vyčerpáni, že už nemohli dál. Navíc hrozila bouřka. Zavolali proto chataře o pomoc a ten v 19.10 vyslal tísňový signál. Přes blížící se bouřku vyletěl policejní vrtulník a lokalizoval skupinku v horní části hory Windlegerscharte (2405 m). "Nezraněné, ale vyčerpané turisty snesl k Adámkově chatě," končí list.

Útočník se skrýval v přívěsu

"V přívěsu se týden ukrýval 40letý muž, který ráno 20. července během hádky nožem těžce zranil svou 37letou manželku v Astenu," zaznamenaly OÖN (o činu náš web informoval). Svou skrýš opustil v úterý odpoledne. Podle policie měl velký hlad a žízeň, vydal se proto v tričku a ve slipech na ukradeném kole do centra Ebelsbergu nakoupit. Poznal ho jeden svědek a informoval policii, která muže ještě během cesty zatkla. Nekladl odpor a svůj skutek doznal.

Rybářky prosadily rovnoprávnost

V lidovém zvyku výročního chytání ryb podběrákem v městském potoce v Memmingenu v Allgäu vstupují muži do vody a kdo vyloví největšího pstruha, získává titul Rybí král, píše PNP. Podle místního rybářského spolku je tato tradice čistění kanálu zaznamenána už v 16. století. Ženy jsou z ní vyloučeny, ale teď se za ně postavil soud. Jejich vyloučení ze slavnosti zažalovala u úředního soudu jedna z "diskriminovaných" a vyhrála. Rybářský spolek se odvolal, ale prohrál i u okresního soudu. "Rozsudek by mohl být určující pro další ,bašty mužů´, ale ještě není pravomocný," dodává list. "Spolek totiž zvažuje revizi u Nejvyššího soudu v Karlsruhe."