Stal se držitelem David Campbell Trophy jako první Rakušan v historii. Sedmičlennou porotu musel přesvědčit písemným testem a praktickou ukázkou činnosti. Na druhém místě byla Maude Pretreová ze Shangri-La v Paříži, třetí Debotri Chaudhuriová z Intercontinental Adelaide. Farkas pracuje v Sachru od května 2018.

Nebezpečné akumulátorky

Každý padesátý požár v Horních Rakousích způsobují podle civilní ochrany lithium-polymerové akumulátory, píší OÖN. Po nepatrném zakouření následuje hlasitý výbuch a vzplanutí přístroje. Experti centrály požární zábrany to předvedli novinářům. Podle Günthera Schwabeggera je v průměrné rakouské domácnosti asi patnáct spotřebičů s akumulátory. Odborníci počítají, že počet těch s lithium-polymerovými zdroji se do roku 2025 ztrojnásobí. Protože jsou stále výkonnější, roste i nebezpečí požárů – při poškození v nich může vznikat teplota až 800 stupňů, která vyvolá řetězovou reakci. Prevencí může být nenabíjet je víc než na 90 procent kapacity a nenechat je vybít víc než do deseti procent.

Dají Ugandě dvě školy

Roste jim škola za bavorské peníze.Zdroj: Deník/repro PNP

Od podzimu 2018 se dolnobavorský okres Deggendorf angažuje pro iniciativu "Tisíc škol našemu světu“, píše PNP a zdůrazňuje, že díky četným drobným dárcům a dvěma velkým z okresu – Rotary klubu a nadaci Globus – budou moci být postaveny dvě školy v Ugandě. Do Vánoc iniciativa shromáždila 90 000 eur, z nichž polovinu darovali rotariáni. Mohla tak začít stavba školy v městečku Kasanje, která bude otevřena pravděpodobně letos na podzim. Pro stavbu druhé, v hlavním městě Kampale, ještě peníze chyběly. Během týdne teď přislíbila nadace Globus, na kterou se obrátil okresní hejtman Christian Bernreiter, 25 000 eur. Na snímku z PNP je při privátní návštěvě projektu v Kasanje Thomas Kindel z okresního úřadu.

S ponocným městem

Zve do zákoutí.Zdroj: Deník/repro

Na sobotu 22. února a pak 7., 21. března a 4., 18., 24. dubna připravují v Linci procházky arkádami, „kvelby“ a kostelními hrobkami víceméně skrytých míst Starého města. Od odborníka „ponocného“ se návštěvníci dozvědí spoustu zajímavostí. Sraz bude ve dvoře domu Altstadt 15 (vchod vedle Imkerhofu). Organizátoři žádají přihlášky na linzer-nachtwaechter@gmx.at.