Jan Bartošek.Zdroj: DENÍK/ Martin DivíšekJan Bartošek (KDU-ČSL), místopředseda Poslanecké sněmovny
Dnešní události jsou logickým vyústěním situace. Nyní bude mít zásadní slovo prezident. Osobně preferuji stabilitu a případné předčasné volby bych považoval za špatné řešení.

Jan Mládek.Zdroj: Archiv DeníkuJan Mládek, poslanec ČSSD
Pro jde o poněkud překvapivý krok, i když je pravda, že odvolat či neodvolat ministra financí bylo obojí špatné. Říkal jsem, že by bylo třeba třetí variantu, ale tato mne překvapila. Mohu se mýlit, ale zřejmě si pan prezident udělá úřednickou vládu. V tuto chvíli to nechci hodnotit, neboť je zjevné, že něco důležitého nevíme, protože pan premiér by jinak takový dramatický krok neudělal. Musel mít silný důvod, aby rezignoval a přišel o funkci. Časem se všechno dozvíme.

Josef Knot (PRO JIŽNÍ ČECHY)Zdroj: Deník / Radka DoležalováJosef Knot (PRO JIŽNÍ ČECHY), náměstek hejtmanky Jihočeského kraje, místostarosta Písku
Skutečnost, že pan ministr financí byl ve střetu zájmů již v době uvedení do funkce, je fakt. Z dnešního úhlu pohledu nechápu, proč vůbec tato koalice vznikla a vlastně fungovala 3,5 roku. Nicméně podat demisi půl roku před parlamentními volbami, tím destabilizovat politickou scénu a zároveň předat moc do rukou Miloše Zemana, považuji za nezodpovědné. Buď měl pan premiér pana ministra financí odvolat, a nebo měl počkat na prošetření kauz jako Čapí hnízdo, korunové dluhopisy a další.

Jiří Švec (PRO JIŽNÍ ČECHY)Zdroj: Deník / Radka DoležalováJiří Švec (PRO JIŽNÍ ČECHY), radní Jihočeského kraje pro dopravu a starosta Lišova
Celá vláda – a nejen tato poslední – je velké divadlo. Kdyby místo toho dělali více pro lidi, bylo by lépe. Tradiční strany by se měly vzchopit a spolupracovat, aby pole neovládlo hnutí Ano. Převaha jedné strany je vždy špatně.

Pavel Eybert.Zdroj: Archiv DeníkuPavel Eybert, krajský zastupitel ODS
Beru to jako logické vyústění problémů ministra financí Babiše a Sobotka se snaží z toho nějakým způsobem vybruslit. Moc by mu neprospělo, kdyby z vlády odvolal jen samotného ministra, takže demise je pro něj příznivější. Byť to není příznivá situace pro Českou republiku

Josef Kalbáč.Zdroj: Deník / Petr ŠkotkoJosef Kalbáč, emeritní senátor, KDU-ČSL
Je to zoufalé gesto, které nemá opodstatnění v žádných důkazech proti ministru financí Andrei Babišovi. Pokud si premiér Bohuslav Sobotka myslí, že tento krok přinese klesající preference a přehmaty jeho strany, je na omylu. Půl roku do voleb nepovažuji tento krok za dobrý.

David Slepička (ČSSD), zastupitel Týna nad Vltavou.Zdroj: DeníkDavid Slepička, člen krajského výkonného výboru a předseda vltavotýnské místní organizace ČSSD
Pro mě je to docela překvapivá zpráva. Nic nenasvědčovalo tomu, že by Bohuslav Sobotka zvolil ve sporu s Andrejem Babišem takovéto řešení. Jen proto, aby nemusel volit mezi odvoláním, nebo neodvoláním Andreje Babiše, obětoval celou vládu, mnoho rozpracovaných projektů na ministerstvech se zastaví. Z mého pohledu je to nešťastné řešení, ale třeba Bohuslav Sobotka ví, co dělá. Podle mých informací premiér podal demisi zřejmě bez projednání a schválení v orgánech strany. Pokud se toto prokáže, měl by z toho vyvodit okamžitou osobní zodpovědnost.

Pavel Hroch (JIHOČEŠI 2012)Zdroj: Deník / Radka DoležalováPavel Hroch (Jihočeši 2012), náměstek hejtmanky Jihočeského kraje
„Jsem překvapen, protože premiér avizoval odvolání ministra Babiše. Teď to neudělal, aby se z Babiše nestal mučedník. Napadá mne, jestli nedělá mučedníka sám za sebe? Jako předseda ČSSD vnímá stoupající preference ANO a nechce ve volbách prohrát. Tak pro voliče vytváří svůj příběh."

Jan Bauer, Prachatice, ODSZdroj: Archiv DeníkuJan Bauer, Prachatice, ODS
Premiér Bohuslav Sobotka po třech letech vládnutí s Andreem Babišem prozřel a zabalil to. Logicky se ale ptám: Cui bono - tedy v čí prospěch. A to se teprve uvidí.

Karel Kratochvíle, člen rady, 52 let, ČSSD, zemědělská agentura, třetí volební období v zast., osm let byl poslancem. Narodil se v Písku, vystudoval VŠ zemědělskou v Č.B. Záliby: koně, lyžování, cestování, myslivost a včelařství. Je ženatý a má dva syny.Zdroj: DeníkKarel Kratochvíle, senátor za ČSSD, ředitel Zemského hřebčince Písek
Dozvěděl jsem se to ze sdělovacích prostředků a je to pro mě velké překvapení. Myslím si, že předseda vlády Bohuslav Sobotka byl k tomuto kroku dotlačen. Jak ho znám, rozhodně nepatří k těm, kteří by z boje utíkali.

Starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (ČSSD).Zdroj: Deník / Adam HudecStanislav Mrvka (ČSSD), starosta Jindřichova Hradce
Nejsem žádný idealista, něco obdobného se dalo očekávat. Na jednu stranu je škoda, že k tomu došlo, protože se pro lidi udělal ohromný kus práce. Podařilo se vyřešit spoustu věcí, které se táhly dlouhá léta a nyní se povedlo je dokončit. Na druhou stranu vztahy ve vládě byly už tak špatné, že demise je jedním z mála možných řešení. Nové volby rozhodnou.

Zdeněk Mráz. Zdroj: Deník/Stanislava KoblihováZdeněk Mráz (ČSSD), místostarosta, Třeboň
Z mého pohledu jsou věci, které moc nechápu, ale přesto se stávají. Možná, že demise vlády od pana prezidenta nebude přijata a vláda své volební období. Dosud byli občané ujišťováni, že dojde ke schválení některých důležitých zákonů. Je tedy možné, že nebudou moci vše z toho schválit.

Rudolf SuchánekZdroj: Deník / Michael KalinicsRudolf Suchánek, českobudějovický rekordman v počtu extraligových startů, prý vysokou politiku moc nesleduje. „Do toho se necpu," kroutí hlavou. Demisi předsedy, a tudíž i celé vlády, kterou avizoval premiér Bohuslav Sobotka, ani nechtěl komentovat. „Já jako podnikatel mám svých starostí dost." Provozuje však restauraci, a tak by uvítal, kdyby prostředí pro podnikání bylo, co se administrativy týká, co nejjednodušší. „Co zavedli, je složité," naráží na diskutabilní EET. Sobotkův kabinet byl za její zavedení kritizován. Podle hokejové legendy oprávněně. „Myslím, že hodně malých soukromníků kvůli tomu skončí. Lidi nahoře neví, jak to má malý živnostník složité. Hází nám klacky pod nohy. Podmínky k podnikání by se měly zjednodušit," apeluje na politiky Rudolf Suchánek starší. Bývalý reprezentant odehrál v extralize 846 zápasů, jeho dres visí u stropu Budvar arény. Po skončení kariéry se vydal na trenérskou dráhu. V současné době vede hokejisty David servisu České Budějovice ve II. lize.

Petr BranýZdroj: ArchivPetr Braný, krajský zastupitel (KSČM)
"Ještě, že už si krajská vláda sedá," reagoval na oznámení premiéra Bohuslava Sobotky o demisi krajský zastupitel za KSČM a bývalý poslanec Petr Braný. S úsměvem pak dodal, že kraj je v nejistotě a Praha v rozvalu. "Dalo se něco podobného očekávat," doplnil však vážněji Petr Braný na adresu vládní krize a připojil, že podle jeho názoru dál povládne vláda v demisi až do voleb a poukázal na další případy, kdy Česká republika neměla několik měsíců řádnou vládu. "Pouze se budou mít ještě více navzájem rádi," komentoval soupeření ve vládě Petr Braný. Případné jmenování nějaké jiné vlády Petr Braný už do voleb neočekává. "Nepředpokládám, že by se našli nějací sebevrazi, kteří by to vzali," uvedl pro Deník Petr Braný.

Lucie Kozlová.Zdroj: ArchivLucie Kozlová (ANO), bývalá vicehejtmanka a zastupitelka Jihočeské kraje
„Co na to říct? Je to populistický krok, naprostá paralýza vlády. Sociální demokraté už nevědí, co před volbami dělat, a tonoucí se stébla chytá."

Pavel OunickýZdroj: Deník / Petr ŠkotkoPavel Ounický, krajský zastupitel ČSSD, místostarosta Blatné
Je to pro mne rána, ale rozhodnutí nebo přístup premiéra Sobotky nechci v tuto chvíli komentovat. Je evidentní, že spory mezi ním a ministrem financí Babišem, jsou dost vyhrocené. Ale přijít s demisí vlády půl roku před volbami je opravdu dost silná káva. Doufám, že ví, co dělá.

Josef Pindroch.Zdroj: archiv DeníkuJosef Pindroch (ANO 2011), místostarosta, Třeboň
Z mého pohledu je to trochu malá odvaha pana premiéra řešit ten spor sólově s panem Babišem. Myslím si, že trošku se té odpovědnosti alibisticky zbavil tím, že do toho hodil celou vládu a potažmo celý národ. Tímto krokem se zmrazí plno věcí, které tento národ řeší, až do voleb a po tu dobu tady bude mrtvý stát. Myslím si, že tohle by měl z pozice své funkce pan premiér řešit opravdu s ministrem financí a neměl by používat jako nástroj toho boje tento krok, který, myslím, není úplně šťastný. Opravdu je to takové alibistické gesto a premiér to měl řešit po vlastní ose přímo s panem ministrem. Je to samozřejmě dvousečné, panu Babišovi to prokázáno úplně nebylo, na druhou stranu shozeno ze stolu to také ze strany ministra financí nebylo úplně. Ta pravda je možná někde uprostřed, ale tohle je opravdu velmi silná káva. Z mého pohledu je to takové trošku škokující.

Martin Malý, starosta města Prachatice, NezávislíZdroj: Deník/ Jana VandlíčkováMartin Malý, starosta města Prachatice - Nezávislí:
V našich českých zemích je skoro tradicí, že málokterá vláda vydrží do konce volebního období. Zrovna o téhle vládě jsem si ale myslel, že to vydrží. Už jen proto, že má velkou převahu v Poslanecké sněmovně. Podle mého názoru, ale nevysvětlitelné věci mohou být důvodem čekoholi, i toho že vláda podá demisi. Je to Smutný obraz naší vrcholové politiky. I když tedy půl roku před volbami tomu vůbec nerozumím a nechápu to. Pokud měl premiér Sobotka spory s panem Babišem, měli si to vyříkat před tím, než šel do vlády. Podnikal přeci už před tím. Tahle situace mi připadá celá nějaká divná. Zároveň podotýkám, že takový krok nevrhá dobrý obraz v mezinárodním kontextu na celou Českou republiku.

Florián Jindřich MUDr.Zdroj: ArchivJindřich Florián - ČSSD:
"To, co se děje, demisi pana Sobotky a pád vlády, považuji za hloupost," konstatoval primář interního oddělení Nemocnice Český Krumlov Jindřich Florián (ČSSD). "ČSSD ztrácí půdu pod nohama. Jediným tématem pro ni je nyní Andrej Babiš. Demisi a pádu vlády vůbec nerozumím, podle mého fungovala dobře, nechápu, proč tento krok půl roku před volbami."

Jaroslav Větrovský.Zdroj: Deník ArchivJaroslav Větrovský - ANO:
V tuto chvíli si premiér Sobotka vzal do rukou vládu jako rukojmí a neměl koule na to, aby odvolal Babiše. To znamená, že se zachoval jako slaboch. Nyní, pár měsíců před volbami, je to úplně špatné řešení a podle mne řešení jen politické, které jde ruku v ruce s klesajícími preferencemi ČSSD.

Radim Staněk. Zdroj: Zdeněk PíšaRadim Staněk - ODS:
Podle mého názoru je dobře, že podají demisi. Trošku mě ale zaráží, že pan premiér najednou procitnul, že mu tři a půl roku problémy Andreje Babiše výrazně nevadily - a půl roku před volbami to najednou je velká potíž. Přijde mi, že si z nás, občanů, už dělá legraci. Jedná se o koaliční divadlo - o obrovské pochybení koalice jako celku. Každý se snaží postavit se do co nejlepší pozice před podzimními volbami."

Luboš PrůšaZdroj: ArchivLuboš Průša, radní města Písku - Jihočeši 2012:
Jsem velmi překvapen. Myslím, že vláda mohla vydržet do voleb, které jsou za krátký čas. Pokládám to za výraz snahy vylepšit si pozice dvou největších rivalů, a to ČSSD a ANO 2011 před podzimními volbami. Může se ale stát, že jedna z těchto stran na to doplatí. Jsem skutečně přesvědčen, že měl být zachován stávající stav, protože vláda je silná a má silnou podporu parlamentu.

Pavel Pavel, Jihočeši 2012Zdroj: archiv stranPavel Pavel - krajský zastupitel (JIhočeši 2012)
Několik let jsme žili v klidném období a nyní se ukazuje, že klid skončil. Vzhledem k tomu, že máme pět měsíců do konce volevbního období, je v tom určitě nějaká strategie.

Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM TáborZdroj: Archiv redakceLadislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor
Pro mne to není rozčarování, ani překvapení, protože premiér už moc možností neměl. Buď odvolat Babiše a udělat z něj mučedníka, nebo nechat všechno být a stát se před volbami nedůvěryhodným. Takže teď mu nezbývalo než položit celou vládu a teď pár před volbami to už na situaci nic nezmění, protože parlament je už v takové situaci, že nic nového už nevyřeší. Teď ale neumím odhadnout, co udělá prezident, jestli je nechá dovládnout, nebo sestaví úřednickou vládu.

Karel PoborskýZdroj: Deník / Kamil JášaKarel Poborský
Po obědě Karel Poborský zasedl ke kávě a na Radiožurnálu si náhodou vyslechl tiskovkou konferenci premiéra Sobotky, který oznámil, že vládla padne.
„Projev se mi líbil. Konečně mluvil chlapsky, ne takové to, že se něco samo vyřeší…," kvituje slavná fotbalová legenda.
Karel Poborský připouští, že nedokáže detailně odhadnout, co se bude v souvislosti s demisí na české politické scéně dít. „Přemýšlel jsem, co to vše může přinést, ale nejsem politolog, ani nejsem v politice aktivní, takže nedokážu posoudit a odhadnout, co všechno to znamená. Jen zopakuji, že i když nejsem fanouškem pana Sobotky, tak se mi jeho projev líbil," zaujalo Poborského úterní vystoupení premiéra, který hodlá rezignovat na funkci. „Nevím, jestli nás tím pádem čekají nové volby, anebo vznikne nová koalice, co nám to všechno přinese. To neumím rozklíčovat," nehraje si sportovní celebrita na znalce politického prostředí.

Tomáš JirsaZdroj: ArchivTomáš Jirsa, starosta Hluboké nad Vltavou a senátor za ODS
Pan premiér nastražil sám sobě past, ze které tímto nečekaným krokem vybruslil. Že je Andrej Babiš lotr, o tom nikdo nepochybuje, ale co bude dál?

Pavel Klíma MalšiceZdroj: DeníkPavel Klíma, místopřeseda KV TOP 09, Malšice
Kauzy, které vyplouvají a vrší se kolem Andreje Babiše a hnutí ANO, staví i jeho koaliční partnery do zoufalé situace. Premiér Sobotka pak je nucen dělat zoufalé činy. V podstatě se divím, že spojenectví s ANO vydrželo tak dlouho. Necelý půlrok před volbami si ale myslím, že by si kalich měli dopít do dna a dovládnout.

Ladislav Faktor.Zdroj: DENÍK/Hana SvítilováLadislav Faktor, hudebník
Z chování vládnoucích politiků se mi už dlouho dělá mdlo. Je totiž jasné, že čeští političtí borci nemají ani páru o demokracii, resp. dokážou její principy a cíle pouze zneužívat ve svůj osobní prospěch. Smutné je, že v jejich hře jsme my, voliči, jen nutným prostředkem, aby se udrželi u svého podílu moci.
Pořád doufám, že se jako lidi probudíme a uděláme těmto hrátkám konec. Nenechte se zmást jejich blábolením a sliby ve sdělovacích prostředcích! Momentální "geniální" nápad srazit vládu je jen další chabý pokus, zachovat si šanci na pohodlný život v přítmí úřadů. Mohu vás všechny ujistit, že v důsledku se vůbec nic nezmění, změnu mohou způsobit až nové volby.

Josef EignerZdroj: Deník / Petr ŠkotkoJosef Eigner, strakonický zastupitel za ČSSD
Tohle je obrovská chyba, která se ČSSD může hodně vymstít. V tento okamžik nemá vůbec smysl do ministra Babiše jakkoliv vrtat, protože i takové gesto, jako je demise půl roku před volbami, z něj mučedníka udělá. Podle mého měl premiér Sobota v klidu dovládnout , jenže musím na jeho adresu dodat, že už nejméně poslední půlrok se mu situace dost vymyká z ruky.

Jaroslava Martanová, starostka, VimperkZdroj: Archiv DeníkuJaroslava Martanová, starostka, Vimperk
Je mi to moc líto. Osobně si myslím, ze je to boj dvou politiků, politických stran a nikomu to nic dobrého nepřinese.

Václav Vostradovský, starosta KvildyZdroj: Archiv DeníkuVáclav Vostradovský, starosta, Kvilda
Tohle se dalo čekat. Utekl termín, kdy do voleb zbývá půl roku a dal se očekávat nějaký tah před závěrem tohoto období. Pan Sobotka hraje z mého pohledu vabank. Těžko říci, zda to něco vyřeší. Některým politikům ublíží jedna kauza, pan Babiš je na svém místě stále, i když se různých kauz probírala řada. Bohuslav Sobotka udělal asi to jediné, co zbývalo a před volbami je to nejlepší tah, který mohl udělat. V případě nespokojenosti voličů se teď mohou ohlížet samotní voliči i do jiných stran.

Předseda dačického ANO 2011 František Tichánek.Zdroj: Archiv DeníkuFrantišek Tichánek, předseda místní organizace ANO 2011 v Dačicích
Zatím o tom nemám mnoho informací. Ale myslím, že ještě se může stát cokoli. Záležet bude na prezidentovi, který tu demisi nemusí přijmout. Nemusí přijmout demisi celé vlády. Je to těžké. Je tam mnoho variant, jak to dopadne.

Vladimír Prokýšek, jindřichohradecký zastupitel za KSČM.Zdroj: Deník / Adam HudecVladimír Prokýšek (KSČM), jindřichohradecký zastupitel
Slyším tuhle informaci o demisi až od vás. Myslím si, že je to jednostranný předvolební nátlak na pana Babiše. Vyšší politici by měli spíše racionálně uvažovat a neměli by takovéhle věci provádět před volbami. Perou se jako malí kluci o pískoviště - a mezitím jim utíkají velké věci. Považuji to za unáhlený krok.

Karel Macků.Zdroj: archiv DeníkuKarel Macků (KDU-ČSL), starosta Dačic
Řekl bych, že situace do tohoto bodu asi směřovala již delší dobu. Neshody mezi ČSSD a ANO byly velmi výrazné a asi šlo jen o to, jakým způsobem se bude celá záležitost řešit. Já jsem tedy spíše čekal, že odvolá pana ministra Babiše, ale zvolil jinou cestu. Je to konec konců jeho pravomoc, pravomoc premiéra podat demisi a je otázkou, jestli ji prezident přijme. Myslím si, že jak krátce je před volbami, ani si nemyslím, že by to mělo nějakým způsobem provoz země příliš ovlivnit. Myslím, že sněmovna bude fungovat dál, takže ty zákony, které jsou již v legislativním procesu, tak věřím, že se je podaří doprojednat.

Karel Vácha ml.Zdroj: Deník / Michael Kalinics"Demise celé vlády mě překvapila," přiznává nejlepší střelec Dynama všech dob, hlubocký podnikatel a bývalý útočník Karel Vácha ml. Zpráva o chystané demisi předsedy vlády jej zaskočila. "Je to kvůli tomu, aby se zbavili Babiše," míní manažer fotbalového klubu na Hluboké a také letošní okresní přeborník v hokeji. "Byl jsem zrovna na školení, když mi přišla na mobil zpráva, že Sobotka oznámil, že vláda končí. Podrobnosti neznám," krčil rameny Karel Vácha, jenž počítal s odvoláním ministra financí. Takto razantní krok jej však překvapil, a tak přemýšlí, co tím jednotlivé figury na politické scéně sledují. "Překvapilo mě to," netají se Karel Vácha ml.

Karel Mach, zastupitel Kaplice, ODS.Zdroj: Deník / Zuzana KyselováKarel Mach (ODS), zastupitel města Kaplice
Když se nedovedou dohodnout, asi se musí rozejít. Tam hrají hlavní roli samozřejmě zákulisní věci. Když se ale tři lidé neshodnou, nezbývá než spolupráci ukončit. Už dva jsou na domluvu moc. Podle mě je chyba ve volebním systému, který umožňuje, že vznikají nesourodé koalice, které pak málo dokážou držet pohromadě.

Otakar Svoboda, ředitel Jihočeské filharmonie.Zdroj: Deník/ Jaroslav SýbekOtakar Svoboda, ředitel Jihočeské filharmonie
Jsem člověk z kulturní oblasti. Stávající vláda opakovaně pracovala na zvýšení platů v kulturní oblasti. V červenci mělo dojít ke zvýšení platů o 10%. Mám obavy, aby to teď nebylo v ohrožení. Pevně doufám, že se kulturou bude zabývat i vláda následující.

Vladislav BurianZdroj: Deník / Adam HudecVladislav Burian (SNK-ED), jindřichohradecký radní
Rozhodnutí pana premiéra mě velice překvapilo, protože jsem si původně myslel, že si tu větev sám pod sebou podřízne až na podzim, až po parlamentních volbách, které samozřejmě vyhraje ANO. To je v tomhle státě dané. Pan Sobotka z pana Babiše mučedníka dělá už dlouho. Hodil záchrannou brzdu a snaží se to řešit demisí, ale to je krok učiněný pozdě a špatným směrem. Rád bych také dodal, že za začátek konce pana premiéra Sobotky považuji to, že se rozhodl odstavit dnes už bývalého hejtmana Zimolu. Pan Zimola má na jihu Čech poměrně silné postavení a své oblíbence si najde jistě i v rámci ČSSD. Myslím, že až ČSSD v podzimních volbách neuspěje, mohlo by se dost dobře stát, že se Jiří Zimola postaví do čela strany.

Jiřina Kostková (SNK - ED), zastupitelka, KapliceZdroj: Deník / Zuzana KyselováJiřina Kostková (SNK - ED), zastupitelka Kaplice
Nelíbí se mi to vůbec. Je to komedie. Je to jako u nás v Českých Budějovicích. Politici by se měli věnovat, čemu mají, ve prospěch obyvatel Česka, a ne se zabývat sami sebou navzájem. Čím výš v politice, tím je to horší. Demise premiéra Sobotky se mi nelíbí, připadá mi to z jeho strany jako taktika ve smyslu, že se obětuje - ale vzít s sebou celou vládu…? Ještě k tomu před volbami… Každý by měl raději dělat, co má, tohle je politikaření.

Ladislav Havel.Zdroj: Deník / Petr ŠkotkoLadislav Havel (ODS), zastupitel Strakonic
Populistické, laciné, hloupé a povrchní gesto malého ufňukánka. Navíc velmi drahé gesto.

Milada Vlasáková.Zdroj: Deník / Petr ŠkotkoMilada Vlasáková (KSČM), radní, Strakonice
Nechci se k celé záležitosti moc vyjadřovat. Tohle jsou v mých očích jen politické triky. Demise půl roku před volbami?

Ivana ŘíhováZdroj: Deník / Petr ŠkotkoIvana Říhová (TOP 09), zastupitelka Strakonic
To je hloupé, zbytečné a hlavně hrozně drahé gesto. Pan Sobota si asi myslí, že kapsy českých lidí jsou bezedné. Půl roku před parlamentními volbami je to opravdu hloupé.

Petr Šandera (KSČM), zastupitel města Český KrumlovZdroj: Archiv města Č. KrumlovPetr Šandera (KSČM), Český krumlov
Podle mého názoru je tento krok zdánlivě rozhodný, ale já ho vnímám s rozpaky. Premiér se do něho nechal vmanipulovat řadou okolností. Jednak jistou panikou ve vlastních řadách před nadcházejícími volbami v důsledku znatelné ztráty pozic ČSSD ve společenském životě. Také bych řekl, že dost promyšleným tlakem okolních opozičních stran, kdy tyto využívají známých osobních problémů Andreje Babiše. Toho využívají v první řadě. Navíc se stupňují rozpory koaličních stran při jejich vládnutí.
Co se bude dít dál? Podle mě dovládne vláda v opozici a nic jiného se dít nebude. Bohuslav Sobotka se podle mě dostal, kam sám nechtěl, teď už jede na vlně událostí. Opozice to dělá chytře.

Anifilm v Třeboni. Ilustrační foto.
Události, které tento týden čekají Jihočechy