„Ještě dnes vypráví, jak jako dítě mávala císaři," píše deník OÖN. A jak po válce coby děvečka putovala od sedláka k sedlákovi… Manžel jí zemřel ve věku 88 let. Jejich synovi, který ji pravidelně navštěvuje v seniorském centru, je 66. Na snímku s ním a vnučkou Sonjou jí blahopřeje zemský hejtman Josef Pühringer. V Horních Rakousích je 172 lidí starších 100 let, z toho 147 žen.

Květinami proti bagrům

Slunečnicemi proti obchvatu.Zdroj: Deník/reproLinec - Na podzim vykolíkovali vyměřovací technici západní objížďku připravované předalpské komunikace B122b u Steyru. K iniciativě spolku „Zelený pás místo spojky" se připojil zemědělec Jürgen Hutsteiner, jehož pole komunikace přetíná, a na jaře vysel na trase v pásu dlouhém 700 metrů slunečnice, prý aby ukázal, jak silnice škodí přírodě. Ty teď naplno rozkvetly, píší OÖN. „Na transparentech na obslužné komunikaci k jeho statku upozorňuje výletníky, že na místě, kde nyní kvetou, budou zakrátko jezdit po asfaltu auta," uvádí list.
Občany Steyru pak zve k nedělní procházce s nůžkami, aby si zdarma z pole odnesli slunečnice domů do vázy.

Podle OÖN chce akcí říci politikům, že jde o silnici, „kterou nikdo nepotřebuje a která bude dlouhodobě jen škodit", jak formuluje další člen iniciativy Enrico Savio. Západní obchvat prý odvede jen zanedbatelný zlomek vozidel a převládající západní vítr navíc zanese do města víc výfukových zplodin. „Oba iniciátoři protestů nechtějí přitom jen kázat," pokračují OÖN. „Savio si koupil elektroauto, jehož akumulátory nabíjí na Hutsteinerově statku z fotovoltaikového zdroje, a také jeho kolega, chovatel drůbeže, který svá kukuřičná pole obhospodařuje ,co nejšetrněji´ konvenčně, nejezdí mercedesem, ale e-autem." Při letní slavnosti 13. srpna chtějí protest vyjádřit dalšími formami.

Starosta Steyru Gerald Hackl konstatuje, že v celé Evropě není žádný silniční projekt, který by také neměl odpůrce. Plány na západní obchvat ležely v šupleti 30 let a jeho realizace je teď už blízko. Je to projekt, který chce výrazná většina občanů, a k jeho realizaci k odlehčení dopravní zátěže města zemská vláda přistupuje podle platných zákonů, říká. Věří, že sporná tangenta bude dokončena nejpozději v roce 2021, kdy končí jeho volební období.

Pasov v noci na sobotu.Zdroj: Deník/repro PNPZnovu vyplavený Pasov

Bouřka, která přitáhla na Pasov v sobotu kolem 22. hodiny, napáchala těžké škody. „Voda brala auta do Dunaje, většinou z parkoviště pensionu Gambrinus, silnice byly neprůjezdné, zaplaveno bylo nespočet sklepů," popisuje PNP. Nasazeny byly všechny záchranné složky města, ale mohly jen víceméně přihlížet, jak se potůček během minut změnil v ničivý proud a strhával obrovské množství písku a bahna, popisuje list.

Proti propadání

Rodiče a učitelé v Bavorsku ostře kritizují praxi propadání na školách. Simone Fleischmannová, prezidentka bavorského svazu učitelů, který má přes 60 000 členů, to označila za „znamení chudoby školského systému" – četné studie podle ní ukázaly, že opakování třídy nic nepřináší. Martin Löwe, předseda svazu rodičů, má propadání za zcela překonané. „Oba požadují jejich zrušení a místo toho zvýšení individuální podpory žáků," uvedla PNP.

Dodává, že počet žáků opakujících ročník v Bavorsku během posledních deseti let poklesl ze 2,3 na dvě procenta. Podle ministerstva školství zůstalo na středních školách „sedět" více než 15 700 žáků z celkových 766 000.

Slavnost vuřtů s octem

Není prý nad vuřty s octem!Zdroj: Deník/reproKdyž bylo Ebensee před dvěma roky stiženo povodní, ocitla se pod vodou i kuchyně Sandry a Rudolfa Schwaigerových, což mělo za následek, že oba po několik dnů jedli jen vuřty v octě, popisuje deník OÖN. A protože jim tento pokrm opravdu chutná, založili facebookovou skupinu s názvem „Přátelé Essigwurstu".
Momentálně má 510 členů z celého světa, kteří jim posílají snímky svých kreací této pochoutky. „Když je horko, není nic lepšího," prohlašuje Schwaiger.

„Geniální na vuřtu v octě je jeho jednoduchost," říká v listě. „Vuřt, cibule, marináda a chleba, víc nepotřebuješ…" Zelenina k obložení je milá, ale vůbec ne nutná. K originálu patří černý chleba, ale housky jsou prý savější a tím příhodnější.

„Přátelé Essigwurstu" vedou po internetu vášnivé diskuse kolem variant marinád. Schwaigerovi jsou v tom „otevřeni světu", ale „spás" pro ně přestává v momentu, kdy někdo zalije octem „extravuřt", tedy uzeninu obsahující špek, česnek a koření. „V Bavorsku a v Burgenlandsku se nám to už stalo," pohoršují se.

V rámci lidových „kamzičích" slavností v Ebensee v neděli Schwaigerovi podávali největší vuřt v octě na světě z obrovského talíře se 1200 nakrájenými „knaky". Mezi ně „podstrčili" jeden jediný plátek „extravuřtu", prý už tvarově nápadný a snadno k rozpoznání. Kdo jej najde a vrátí, vyhraje zbrusu nové „válečné kolo" značky Puch v ceně 700 eur, vyhlásil pan Schwaíger, který v Ebensee bicykly prodává.

Jak to dopadlo, na to jsme se v pondělí ptali přímo u organizačního výboru slavností, ale do uzávěrky odpověď nedošla.

Rakouský mistr kosy.Zdroj: Deník/reproMistři kosy

Celorakouské mistrovství zemědělské mládeže v kosení absolvovalo ve Vöcklabrucku 77 účastníků. Rozhodovala rychlost a čistota práce. V kategorii děvčat vyhrála Viktoria Fritzová ze Štýrska, která plochu pětkrát sedm metrů posekala za 74,44 sekundy. V soutěži chlapců zvítězil Florian Reithuber z hornorakouského Steinbachu. Plochu desetkrát deset metrů „vyčistil" za 205,05 sekundy. Pět nejlepších žen a deset mužů se kvalifikovalo k mistrovství Evropy v příštím roce ve Švýcarsku.