Strabag se pustil do opravy povrchu silnice druhé třídy. Podle informací Martina Grožaje z prachatické Správy a údržby silnic jsou opravy naplánované do 14. září. „Pracovat se ale bude po etapách. Lidé z obcí na trase se domů vždy dostanou, ať už po uzavřené části komunikace nebo po objížďce,“ upřesnil. Šoféři budou pravidelně informováni, od jakého kilometru je vozovka slepá. Pokud bude na dodatkové tabulce například, že slepá ulice je za tři kilometry, je jasné, že do uzavírky mohou vjet lidé, kteří bydlí v Leptači. Martin Grožaj přiznává, že na koordinaci je stavba složitější, ale snaha vyjít lidem vstříc je přednější.

Kudy vede objížďka:
Smědeč směr Prachatice:
- křižovatka silnic.II/143 a II/122 Smědeč směr Lhenice, křiž. sil. II/122 III/12259 směr Mičovice, křiž. silnic III/12259 a III/12262 Mičovice směr Nebahovy, Prachatice.
Prachatice směr Smědeč:
- křižovatka silnic II/141 a III/12262 směr Nebahovy, Mičovice, křiž. silnic III/12262 a III/12259 Mičovice směr Lhenice, křiž. silnic III/12259 aII/122 směr Smědeč.
Autobus:
- Spojům č. 11, 6 linky 330110 Kaplice – Český Krumlov – Ktiš – Prachatice – Vlachovo Březí – Vimperk a spojům č. 4, 16 linky 370530 Lhenice – Ktiš – Chroboly – Prachatice bude umožněn průjezd stavbou a všechny zastávky budou obslouženy bez omezení.

V několika etapách budou pracovat dělníci Strabagu na opravě silnice z Prachatic do Smědče, respektive na hranice okresů Prachatice a Český Krumlov. Právě tam opravy podle slov Martina Grožaje z prachatické Správy a údržby silnic začaly v pondělí. To znamená, že obyvatele Leptače či Chrobol uzavírka v tomto týdnu zatím neomezí. „Je nám jasné, že taková oprava obyvatele obcí na trase dost omezuje, ale udělat to musíme a musíme to udělat tak, abychom se zase následujících dvacet let na tuhle silnici nemuseli s opravami vracet,“ ujistil Martin Grožaj s tím, že naposledy se komunikace opravovala v roce 2000. Postupně se práce přesunou do úseku Prachatice - Chroboly a Chroboly - Smědeč. Jako poslední pak dojde na opravu a napojení křižovatky Smědeč - Brloh a Smědeč - Vadkov. „Jde o hlavní uzlový bod silnic druhých tříd a musí být neustále průjezdný,“ doplnil Martin Grožaj.

Strabag má na její provedení 85 dní. Už samotná příprava rekonstrukce byla dost náročná. Správa a údržba silnic totiž nechala provést i laboratorní testy komunikace. Kompletní povrch bude odfrézován a nahrazen novým. „V některých místech bude frézování dost hluboké a zároveň budou do vozovky vloženy také geosítě,“ doplnil Martin Grožaj.

A protože je uzavírka na více než dva měsíce, budou na sebe práce navazovat a řidiči vždy dostanou informaci, kterým směrem nejpohodlněji dojedou do svých domovů a šoféry pustí i na vozovku vyfrézovanou. Nekompromisní zákaz vjezdu bude určitě v době, kdy bude pokládán nový asfalt, ale vždy jen na dobu nezbytně nutnou, a do jeho vychladnutí.

Opravovat se silnice bude vždy v celé její šíři. „Jen průtah obcí Chroboly je nutné udělat na poloviny, tam není možné jinak zachovat přístup k jednotlivým domům v obci,“ řekl Martin Grožaj.