To je samozřejmě dobře, ale nechápu, proč se neustále zapomíná na sestry pracující v domácí péči, jejichž práce je fyzicky i psychicky velmi náročná,“ podotkla Dana Vejšická, ředitelka Oblastní charity Písek, která se ke stávkové pohotovosti připojila.

V písecké charitě v současné době pracuje pět sester v domácí péči, které se ročně starají zhruba o 150 klientů, z nichž někteří potřebují i více než jednu návštěvu denně. „Dvě ze sester odcházejí. Jedna sice do důchodu, ale druhá kvůli penězům,“ uvedla ředitelka s tím, že pro tuto pozici je třeba splňovat vysoké kvalifikační požadavky všeobecné sestry.

Klientů charity se stávková pohotovost nijak nedotkne. „Nebojujeme proti klientům, ale za ně. Pokud se nezlepší podmínky, služby domácí péče skončí,“ dodala Dana Vejšická. Kromě Písku si jako symbol stávkové pohotovosti připnuli červené mašle v Českých Budějovicích, Horažďovicích či Vimperku.

Domácí zdravotní péče je indikována praktickými lékaři a hrazena zdravotními pojišťovnami. Úhrady zdravotních pojišťoven za provedené výkony jsou však tak nízké, že nepokryjí ani minimální platy sester.