V obchodech a restauracích se může opět prodávat některý tvrdý alkohol. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ve čtvrtek po 13. hodině oficiálně vyhlásil nová mírnější pravidla prohibice.

Okamžité povolení dostal alkohol vyrobený před 1. lednem 2012. Novější lihoviny budou muset mít doklad o původu. Restauratéři ho musí získat do 60 dní. Všechny otevřené lahve ve skladech bude nutné zlikvidovat nebo si majitelé mohou nechat alkohol otestovat a získat certifikat.

Řada restaurací a obchodů ale přesto alkohol zatím na pulty nevrací. U mnoha lahví je totiž problém okamžitě určit datum výroby a musí s tím pomoci dodavatelé. Hostinští také čekají na podrobnější informace od úřadů. Někteří zahájí opětovný prodej lihovin nejspíš až v příštím týdnu.

Majitelé barů a restaurací teď poměrně těžko shánějí tvrdý alkohol, který by mohli zákazníkům nalévat. "Zrovna probíráme zásoby ve skladu, objíždíme velkoobchody a snažíme se koupit alkohol, který je z roku 2011, abychom ho mohli nabízet," řekl David Matějíček z českobudějovického Café klubu Slavie. Podle svých slov se tak snaží připravit na dvě velké akce, které tu v pátek a v sobotu pořádají. Jak ale řekl, budou muset omezit sortiment, protože povolené lihoviny s novým kolkem ještě nejsou nikde k dostání.

"Co se týče otevřených lahví, ty už máme pryč a v příštím týdnu je budeme vylévat," dodal Matějíček. Podle jeho hrubých odhadů se ztráty klubu kvůli prohibičním opatřením pohybují v řádu desítek tisíc korun.

Do velkoobchodu Makro by se zatím hoteliéři a majitelé restaurací vypravovali marně. "Na skladě starý alkohol nemáme," řekla mluvčí velkoobchodu Makro Romana Nýdrle s tím, že potřebují nové dodávky alkoholu od dodavatelů. 

"Ale na spoustu dodavatelů se bude čekat, protože ještě nemají nové kolky. Budeme se snažit dostat zpět do prodeje alkohol, co máme na skladech, ale k tomu bude potřeba nová administrativa. Je to otázka dní," odhadovala ve čtvrtek Nýdrle.

Nicméně již v pátek dopoledne začal velkoobchod posílat zákazníkům posílaz zprávu v následujícím znění: "Milý zákazníku, prodej alkoholu byl pětovně zahájen. Podmínky prodeje k dispozici na pobočkách Makro."

V barech a restauracích v Českých Budějovicích byl krátce po zrušení prohibice relativní klid.

V restauraci Modré dveře v centru Českých Budějovic se třeba nestalo, že by někdo chtěl panáka s objemem alkoholu nad 20% už přes den. „Spíš se lidé budou ptát až večer, až přijdou na pivo," uvedl ohledně zájmu zákazníků číšník Jiří Beneš.

Ale lihovin s objemem alkoholu nad 20% se zákazníci zřejmě dočkají až v dalších dnech. Většina restaurací počká až na nové dodávky alkoholu. Na skladech sice zásoby jsou. Jenže tvrdý alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 by se hledal marně. A pro ten později vyrobený bude třeba sehnat od producentů dodatečné doklady.To také nějaký čas zabere. Takže nejdřív se asi bude pít z lahví, které se začaly plnit ve čtvrtek, mají nové červené kolky a nyní míří do distribuce.

Na pondělí chtějí počkat v Modrých dveřích stejně jako v restauraci Vendetta, která se také nachází v centru Budějovic.

Některé obchody už ale začaly zboží ze zásob nabízet. Například podniková prodejna Fruko - Schulz v Jindřichově Hradci má na pultech lahve několika druhů nápojů s obsahem alkoholu nad 20% objemu, které byly vyrobeny ještě v roce 2011. Podobně začaly nabízet alkohol ze starších zásob i některé další obchody v regionu. Jedná se ale o výjimky. I většina obchodníků čeká až na nové dodávky.

I přes zmírnění prohibice se ale nechystá zmenšení bezpečnostních opatření a kontrol. Například ze strany hygieniků. Ti budou v jižních Čechách i nadále monitorovat situaci. Pořád navíc platí jejich výzva nekonzumovat podezřelý alkohol. Stále se totiž nepodařilo spolehlivě dohledat a zlikvidovat asi 15 000 litrů závadného alkoholu, který ještě mohl být dán na Moravě do oběhu.

Za čtvrteční dopoledne  zrealizovali kontrolní pracovníci jihočeské KHS pět kontrol stravovacích zařízení. O prodlouženém víkendu a v dalších dnech budou dále pokračovat kontroly hygieniků i v souvislosti se zjišťováním závadového alkoholu ve stravovacích zařízeních. Zatím mají kontrolní pracovníci KHS na svém kontě do čtvrtečního dopoledne celkem 565 kontrol a desítky litrů zjištěného podezřelého alkoholu,  jehož původ nebyli schopni  provozovatelé stravovacích zařízení řádně doložit.

Kontroly provádějí i policisté, celníci nebo Česká obchodní inspekce.