Podle indexu pracují u našich jižních sousedů lidé zaměstnaní na plný úvazek průměrně 44 hodin týdně, o dvě hodiny víc než průměrný Rakušan. Zaměstnaní na zkrácený pracovní poměr dělají 25 hodin týdně. V roce 2010 v zemi mělo částečné úvazky 58 000 lidí, loni už 192 000. 56 procent pracujících uvedlo, že příležitostně musejí pracovat přesčas, 17 procent, že často.

Nejspokojenější jsou zaměstnanci ve veřejné správě a ve školství, nejnespokojenější ve stavebnictví. 41 procent tíží zdraví škodlivé podmínky, třetina tlak času.

Škrtli svátek pátek

O sporu v Rakousku kolem Velkého pátku, který je svátkem jen pro starokatolíky a evangelíky a těm, kteří při něm pracují, náležejí sváteční příplatky, náš web informoval. Po rozsudku Evropského soudu, že toto volno diskriminuje katolíky a mají je proto mít všichni, vláda u sousedů rozhodla, že tento svátek ruší. Místo toho mají mít všichni pracující bez rozdílu vyznání právní nárok na „osobní svátek“ v jeden den podle libosti, který ale musejí čerpat ze své zákonné dovolené, píší OÖN. Vybraný den musejí oznámit tři měsíce dopředu, letos dřív. Pokud budou ten den na přání zaměstnavatele pracovat, dostanou příplatek jako o svátním svátku. Vláda tak pozměnila svůj původní plán zavést volno na Velký pátek pro všechny jako půldenní, po 14. hodině.

Ústavní soud ke kouření

Březnové sezení rakouského Ústavního soudu, které začalo v pondělí, má na programu napínavý bod – kouření v gastronomii, napsaly OÖN. Od loňského května měl platit jeho generální zákaz, ale na tlak FPÖ v nové vládní koalici loni padl s tím, že v lokálech se bude moci za určitých opatření kouřit dál. To napadli vídeňská zemská vláda, dva gastronomické podniky a dva nekuřáci,otec s dcerou, žalobou k Ústavnímu soudu. Argumentují, že nynější stav porušuje více základních práv.

„Podle právníků má žaloba šanci na úspěch,“ píše list. Klíčovým by mělo být platné omezení „práce pod vlivem tabákového kouře“ v gastronomii, které připouští zaměstnání mladistvých v prostorech pro kuřáky „nanejvýš jednu hodinu v pracovním dnu“. Jak OÖN vysvětlují, tím zákonodárce připustil, že práce v tabákovém dýmu je nebezpečná. „Proč má tato úprava ale tedy platit jen pro mladistvé, a ne pro všechny zaměstnance?“ ptají se kritici. „Tělesná nedotknutelnost, neporušitelnost, je základní právo, které platí pro všechny!“

Všude třicítka

Dolnobavorské město Zwiesel, aktuálně asi s 9000 obyvateli, zavedlo generální celoplošné omezení rychlosti s výjimkou hlavních a sběrných tahů na maximálně 30 km/h, píše PNP. Vedoucí úřadu Josef Schreindl argumentoval, že se stejným opatřením má velmi dobré zkušenosti i sousední Grafenau. Proti byl jen jeden hlas v radě.

Odškodní šok ze sebevraždy

42letého strojvedoucího regionálního vlaku, pod nímž vyhledal v roce 2013 na nádraží ve Freisingu smrt sebevrah, odškodní pojišťovna z povinného ručení mrtvého částkou 70 000 eur, napsala PNP. Strojvedoucí a pojišťovna se na sumě navržené soudem dohodli. Železničář tehdy utrpěl šok a vícekrát marodil. Nakonec byl propuštěn, protože všechny pokusy o jeho nové začlenění do práce selhaly. Žaloval o 10 000 eur bolestného, 27 000 eur náhrady škody a náhrady ztráty výdělku 700 eur měsíčně až do důchodu. Nakonec souhlasil s narovnáním.