Na jihu Čech je největší hrozbou rakovina kůže, se kterou se vloni léčilo 4 602 lidí. Za ní se řadí rakovina prsu, které bylo vloni vystaveno 3 275 Jihočešek. Vysoké číslo zaujímá i rakovina trávicího traktu, jež postihla 2 900 Jihočechů v loňském roce. Na pozoru by také měli být muži. Rakovinou mužských pohlavních orgánů se vloni léčilo 2 564 Jihočechů.

Počet případů onemocnění rakovinou.Zdroj: DeníkPrvní příčku si však drží rakovina kůže, kterou v roce 2014 mělo 4 067 Jihočechů a každý rok se počet nemocných zvýšil. Podle Iva Petráška, praktického lékaře je těchto případů mnoho, protože lidé obecně podceňují ochranné krémy proti slunci. „Lidé se nemažou dostatečně. Myslí si, že v naších zeměpisných šířkách slunce není tak nebezpečné jako třeba když vyráží na dovolenou do středomoří, ale přesto u nás slunce dokáže dost opálit. Nejenom u rybníka, ale i na horách,“ popsal českobudějovický praktický lékař. Vysvětlil, že ochranný faktor na krémech znamená, jak dlouhou dobu můžeme být na sluníčku.

„Myslím si, že ochranný faktor musí odpovídat tomu, co od toho očekáváte. Když víte, že budete na sluníčku celý den, tak je potřeba použít padesátku a výš. Když budete na sluníčku chvilku, tak stačí nižší ochranný faktor. Na intenzivnější opalování je potřeba volit silnější faktor a na běžný režim, jako je chůze po městě, stačí slabší faktor,“ shrnul praktik.

Podle něho má každý pacient nárok na preventivní prohlídku od pojišťovny každé dva roky a součástí je kontrola kůže a znamének. Když se obvodnímu lékaři něco nezdá, tak posílá pacienta na kožní vyšetření. „Pokud se znaménka změnila, jsou tmavá či nepravidelná, doporučuji vyhledat lékaře,“ doplnil praktik Ivo Petrášek.

Podle Oldřicha Tichého, tiskového mluvčí VZP je důležitým faktorem v boji proti onkologickým onemocněním prevence. Ta spočívá v minimalizaci rizikových faktorů pro vznik nádoru a také včasném odhalení nemoci.

Českobudějovická nemocnice investovala v loňském roce do přístrojového vybavení, které slouží k léčbě nádorových onemocnění celkem 36 milionů korun z vlastních zdrojů. Evropská dotace činila 7,5 milionu korun.