Strache také opakoval svůj návrh, aby si u nich odsouzení cizinci odpykávali tresty hlavně v jejich domovských zemích, a to nejen kvůli nákladům výkonu, ale i z jazykových důvodů a zachování rodinných vazeb. Otevřenu nechal otázku své kandidatury v příštích volbách 2020 v čele FPÖ. „Je třeba využít historické šance ve Vídni konečně překonat rudo-zelený chaos a desítky let socialistické všemoci,“ poznamenal. Naznačil, že by nebyl proti úřadu vídeňského starosty.

Sophia a Lucas

zůstávají nejoblíbenějšími jmény v Bavorsku. Sophia/Sofia byla letos první stejně jako loni. Následovaly ji Anna, Hanna/Hannah, celostátně nejoblíbenější Emma a Lena. U kluků „obhájil“ Lucas/Lukas, na dalších místech byli Maximilian, Felix, Jonas a Leon. Celoněmecky nejúspěšnější Ben byl v Bavorsku až osmý.

Uprchlíka ze hřbitova už mají

Také náš list zaznamenal útěk 44letého odsouzeného v Hessensku především za drogové delikty 10. prosince během pohřbu ze hřbitova v Hirschaidu v Bavorsku, kde byl na dovolené s doprovodem. Přestože byl spoután, podařilo se mu uniknout. Policisté ho našli ve čtvrtek večer v bytě jeho příbuzného ve Wächtersbachu (okr. Main-Kinzig).

Kolik berou hasiči

Bavorští hasiči jsou ve srovnání spolkových zemí špičkově placeni, napsala PNP. Začínající profesionál má roční plat 29 500 eur, o sedm procent vyšší než je průměr v Německu. Poslední je Berlín se 26 212 eury. Maximální mzdy se pohybují od 32 166 eur do 36 166. Příplatky ke mzdě činí v Bavorsku 151,82 eura měsíčně, v Hamburku a některých východních spolkových zemích 127,38 eura.

Důsledná domina

Úřední soud v Mnichově projednával zvlášť „zábavný“ případ, v němž figurovali domina, přísné všeobecné obchodní podmínky, spolek chovatelů ovcí a bezúhonný starý muž v Rumunsku, který sklidil nezaslouženě zlobu své manželky, popisujíe PNP.

Jedna mnichovská domina pátrala rok po klientovi, který u ní nechal padnout sjednaný termín. K hledání zapojila dokonce rumunský konzulát a spolek chovatelů ovcí, sdělil soud v pátek. Žena, která 20 let provozuje erotické studio, uplatnila ve svém žalobním návrhu všeobecné obchodní podmínky, v její branži málokdy užívané. Ty stanovují, že sjednaná služba musí být odřeknuta 24 hodin před termínem. Jinak partnera-zákazníka stíhá náhrada škody v plné výši dohodnutého honoráře plus náklady vyšetřování, právní pomoci a soudních výdajů. V tomto případě to v souhrnu dělalo 1451,80 eura.

„To měl podle názoru dominy zaplatit muž, který jí zavolal 14. září 2017 a požádal o termín ihned. Ačkoliv ho žena upozornila na všeobecné obchodní podmínky, v dohodnutý čas se u ní neukázal. Dva jiné zákazníky, kteří si rovněž přáli poskytnutí služby na tuto dobu, odřekla. Protože se jí následně nepodařilo zkontaktovat z Rumunska pocházejícího klienta, který ji uvedl plné jméno, obrátilaa se na konzulát a také na klub chovatelů ovcí, protože při internetových rešerších jména nedostavivšího se zákazníka zjistila, že má obchodovat s ovcemi,“ uvádí PNP.

Na adresu, kterou našla, poslala upomínku. „Chybička byla jen v tom, že adresát nebyl oním zmizelým klientem. Starý muž podal odpor a uvedl, že jeho dat mohl zneužít některý jeho letmo známý obchodní partner. Domina se mu pak za potíže způsobené jejím dopisem u soudu omluvila.“

PNP uzavírá, že se soudu nakonec podařilo žalobkyni přesvědčit ke stažení žaloby. Kromě 300 eur soudních nákladů, které nyní musí zaplatit ona sama, jí uložil náhradu cestovních výdajů starého svědka z Rumunska… (275 C 4388/18)

Chlad z Bavorska

Bavorsko je letos nejstudenější spolkovou zemí Německa, přestože průměrná teplota v něm naměřená – 9,9 stupně – je jeho zemským rekordem, napsala PNP. V Bavorsku je letos o půl stupně chladněji, než je spolkový průměr. Pro srovnání, v Berlíně mají letos nejtepleji – v průměru 11,4 stupně.

Havárii na kluzku neodškodní

Obec Kochel am See nemusí po nehodě na „zimně kluzké“ silnici platit řiřiči, který havaroval, žádné bolestné, rozhodl v pátek Okresní soud v Mnichově II. PNP popisuje, že dnes 59letý Mnichovan měl 30. prosince 2014 termín u holiče do Kochelu a na zpáteční cestě k autu uklouzl na svažující se vozovce. Den předtím stále sněžilo a obec silnici nesypala drtí, protože by to při trvalém sněžení nebylo z jejího pohledu nic platné.

Muž utrpěl zranění kolena, po šesti týdnech u něho bylo zjištěno ještě krvácení do mozku. V žalobě dva roky poté uvedl, že uklouzl na ledu skrytou pod sněhovou pokrývkou. Chtěl minimálně 10 000 eur bolestného. Soud mu ale takový nárok nepřiznal. „V situacích, ve kterých to nemá smysl“, nemá obec povinnost komunikace sypat, řekl soudce Florian Schweyer. Rozvedl, že kdyby byly silnice obce v den pádu žalobce skutečně plošně zledovatělé, měla by komunální správa povinnost údržby, ale v tomto případě se jednalo – pokud vůbec – o jednu jedinou omezenou plochu.

„Proč tehdy 55letý Mnichovan den před silvestrem jel k holiči do sedmdesát kilometrů vzdáleného Kochelu, nebylo podle Schweyera objasněno,“ uzavřel pasovský deník.

Požehnal koledníkům

Tříkráloví koledníci z celého Německa se sjeli v pátek do Altöttingu k celostátnímu zahájení 61. ročníku Tříkrálového zpívání, napsala PNP. Do nejvýznamnějšího německého mariánského poutního místa přijelo více než 2500 dětí a mladistvých. Při bohoslužbě ocenil působení zpěváčků pasovský biskup Stefan Oster. Výnos letošní akce půjde hlavně ve prospěch postižených dětí v Peru. Organizátoři odhadují, že na Tři krále 6. ledna bude koledovat na 300 000 chlapců a děvčat. Podle pořádajících organizací bylo od začátku akce před 60 lety nashromážděno pro sociální projekty na celém světě více než jedna miliarda eur.