Online reportáž

V první den prvního kola prezidentských voleb přišla hlasovat zhruba polovina Jihočechů, kteří k tomu mají oprávnění. Podle Aleny Karvánkové z legislativního odboru krajského úřadu v pátek k volbám v kraji přišlo 45 až 50 procent voličů. "Žádné problémy se nevyskytly," potvrdila Alena Karvánková poklidný průběh voleb.

Volilo se také v českobudějovické nemocnici. Mezi voliči, kteří tentokrát volili mimo svůj obvyklý volební okrsek, byla také Alexandra Rybínová z Lomnice nad Lužnicí. "Já jsem měla od začátku jasno. Ostatní kandidáty moc neznám a stávající prezident je mi sympatický. Je to chytrý člověk," prozradila svou volbu pacientka českobudějovické nemocnice.

Volební komise ze 73. okrsku navštívila voliče v českobudějovické nemocnici již v pátek zhruba hodinu po začátku hlasování. Marie Maroušková, Eva Krlinová a Monika Kyselová jsou od poslaneckých voleb sehraná trojka, práce jim tak šla od ruky. „I tak to ale dneska vidím tak do devíti,“ předznamenávala průběh volebního odpoledne Monika Kyselová, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči a hlavní sestra českobudějovické nemocnice. Volit se tu totiž dle jejích slov rozhodlo sto osmdesát lidí, z toho třicet mělo voličský průkaz. 

Volby. Ilustrační foto.
Nechybí plenta? Úředníci vyrazili na kontrolu

To je dokonce dvakrát víc než při říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Tehdy v nemocnici volila osmdesátka lidí. „Já bych řekla, že je to tím, že lidé vybírají jen jednoho člověka, který je navíc i víc viditelný,“ vysvětlovala Monika Kyselová nárůst volební účasti. 

Pokud žádný kandidát nezíská v prvním kole druhé přímé volby hlavy státu nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, utkají se dva finalisté za čtrnáct dní.

Jak si počínat, aby hlas pro prezidentského kandidáta platil- K volebním urnám jdeme v pátek od 14 do 22 h, v sobotu mezi 8. a 14. h.
- Volič se ve volební okrskové místnosti prokáže platným občanským průkazem či cestovním pasem. Bez toho nelze volit.
- Občan s voličským průkazem ho odevzdá volební komisi. S tímto dokladem lze volit v jakémkoliv volebním okrsku v ČR.
- Kdo přijde bez hlasovacích lístků, dostane nové ve volební místnosti.
- Hlasování je možné jen za plentou jedním hlasovacím lístkem.
- Každý volič volí za sebe, nelze v zastoupení.
- Z vážných důvodů (např. zdravotních, rodinných) lze komisi požádat o možnost volby do přenosné schránky, a to např. i pro souseda.

Volby v okresech kraje

Českobudějovicko

Českokrumlovsko

Jindřichohradecko

Písecko

Prachaticko

Strakonicko

Táborsko

Od léta se na volby intenzivně připravují pracovníci Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle tiskové mluvčí Petry Báčové se prověřují číselníky, prezentační systémy, testují se databáze a přenosy dat: „Proběhla také náročná etapa školení okrskových volebních komisí. Pečlivě dbáme na kvalitu těchto školení, na nichž se podílíme s krajskými úřady a Ministerstvem vnitra.“ Na samotném zpracování výsledků volby prezidenta se bude podílet téměř 2,5 tisíce zaměstnanců ČSÚ. Vzhledem k tomu, že při posledních volbách do Poslanecké sněmovny byl využíván systém přednostních hlasů, je metodika sčítání výsledků prezidentských voleb jednodušší. Druhá přímá volba prezidenta se od první v roce 2013 pro pracovníky ČSÚ nijak neliší. Dokonce i počet prezidentských kandidátů je stejný. Devět. V roce 2013 byly mezi kandidáty tři ženy. Před pěti lety byla volební účast v prvním kole 61,3 procent.

Kandidáti podle vylosovaných čísel1 - Mirek Topolánek
2 - Michal Horáček
3 - Pavel Fischer
4 - Jiří Hynek
5 - Petr Hannig
6 - Vratislav Kulhánek
7 - Miloš Zeman
8 - Marek Hilšer
9 - Jiří Drahoš

Jak se volí prezident České republiky

  • Kandidáta může navrhnout každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany ČR. Touto cestou šli Miloš Zeman, Jiří Drahoš a Michal Horáček.

  • Navrhovat kandidáta je oprávněno nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů. Tento způsob zvolili Jiří Hynek, Petr Hannig. Vratilav Kulhánek (poslanci), Marek Hilšer, Pavel Fischer a Mirek Topolánek (senátoři).

  • Prezidentem republiky je zvolen kandidát, který obdržel nadpoloviční většinu platných hlasů oprávněných voličů. Pokud takový není, koná se za čtrnáct dnů druhé kolo volby, do kterého postupují dva nejúspěšnější kandidáti.

  • Prezidentem republiky je zvolen kandidát, který obdržel ve druhém kole volby nejvyšší počet platných hlasů. Je-li takových kandidátů více, do deseti dnů se vyhlásí nová volba.

  • Volbu prezidenta republiky vyhlašuje předseda Senátu nejpozději devadesát dnů před jejím konáním.

  • Náklady na první kolo volby jsou vyčísleny na 500 milionů korun, v případě dvou kol na 750 milionů. K nim je ještě nutné připočíst výdaje na korespondenční hlasování.
Pro jindřichohradeckého tajemníka Karla Přibyla volba prezidenta začala již v půl sedmé ráno.
Jak se připravují volby? Popisuje Karel Přibyl

Důležité informace pro voliče

  • Pátek 12. ledna (14.00 - 22.00 hodin) a sobota 13. ledna 2018 (8.00 - 14.00 hodin): Hlasování v České republice. Po zjištění výsledku volby v 1. kole Státní volební komise vyhlásí volby prezidenta, byl-li zvolen v 1. kole. Nebyl-li zvolen, zveřejní starosta na úřední desce obecního úřadu informace o době a místě konání 2. kola volby.
  • Pátek 19. ledna 2018: Konec lhůty pro doručení žádosti o vydání voličského průkazu v listinné podobě s ověřeným podpisem voliče nebo prostřednictvím datové schránky na obecní úřad či zastupitelský úřad pro 2. kolo volby.
  • Pondělí 22. ledna 2018: Předání údajů obecním úřadům pro zápis do zvláštního seznamu voličů.
  • Úterý 23. ledna až sobota 27. ledna, 14.00 hodin: Zákaz zveřejňování výsledků předvolebních a volebních průzkumů.  
  • Středa 24. ledna 2018: Konec lhůty pro osobní předání žádosti o vydání voličského průkazu.
  • Čtvrtek 25. ledna, 14.00 hodin: Možnost vzdaní se kandidatury. 
  • Čtvrtek 25. ledna až sobota 27. ledna 2018: Hlasování ve zvláštních volebních okrscích v zahraničí.
  • Pátek 26. ledna (14.00 - 22.00 hodin) a sobota 27. ledna 2018 (8.00 - 14.00 hodin): Hlasování na území České republiky. Po zjištění výsledku volby ve 2. kole Státní volební komise vyhlásí celkové výsledky volby a předá je předsedovi Senátu Parlamentu České republiky.
Ilustrační foto
Do druhého kola voleb se může dostat i pět kandidátů