Pod Falkensteinem se narodila dvě telata pratura, vyhynulého zástupce rodu Bos, 14. května tu přivítali hřebečka koně Przewalského.

Koník Przewalského.Koník Przewalského.Zdroj: Deník/PNP

V centru v Luzném se rovněž 14. května narodil malý zubr, jehož pohlaví zatím nebylo zjištěno.

Malý zubr v Bavorském lese: Je to kluk, nebo holka?Malý zubr v Bavorském lese: Je to kluk, nebo holka?Zdroj: Deník/PNP

Je na snímku Richarda Wenzela.

Ohlásil se marod, vyhodili ho

Deník PNP převzal informaci z magazínu heute.at o tom, jak dopadl 20letý Rakušan z Welsu, který se "hodil" marod a šel si zalenošit kavárny. Protože šéfovi byly jeho častější "nemoci" podezřelé, najal detektiva a ten počínání hříšníka sledoval. Hned první den šel z osvěžovny domů až k ránu… Aby si byl jist, hlídal muže i další dva dny, a s podobným výsledkem. Šéf mu poslal výpověď a zažaloval ho o náhradu vyúčtování pomoci detektiva ve výši 7983,30 eura. Případ se táhl všemi instancemi až po Nejvyšší soud, který dal zaměstnavateli za pravdu.

Učitelství láká

Loni bylo koncem května přijato do služby v Horních Rakousích 656 nových učitelů, letos 1138! Smlouvy převzali v úterý v linecké Redutě.

Budou o prádlo zájemci?
Od sousedů: Dražili prádlo císařovny Sisi

Bez valného mínění o EU

Rakušané a Rakušanky mají toho času nejhorší dojem z Evropské unie, píší OÖN. V aktuálním eurobarometru má pozitivní názor na ni jen 34 % lidí, o 14 % méně, než je průměr EU. Velmi pozitivně ji vidí osm procent občanů, pozitivně 26 %. Naopak velmi negativní názor má pět procent lidí, negativní 22 %, neutrálně unii nahlíží 39 %. 47 % si myslí, že se věcí v EU vyvíjejí špatným směrem. S unijními opatřeními proti pandemii bylo spokojeno 53 % Rakušanů, celounijně jen 48 %. Solidaritu mezi členskými státy vidí 51 % Rakušanů jako neuspokojivou, v celé EU je to 53 %.

Uštnutý pes na nosítkách

Do rubriky "Happy end" zařadilo páteční vydání OÖN fotografii Horské služby z Bad Goisernu. Od Goiserner Hütte sestupoval ve středu v poledne 72letý muž se psem. Psa uštla na cestě zmije. Páníček vyrozuměl Horskou službu a její záchranáři psa těžkého 20 kilogramů snesli na horských nosítkách do údolí ke zvěrolékaři. 

Bosňan se rozzlobil

Velmi pomalu jedoucí 26letý Bosňan se v Linci ve středu pozdě večer bránil kontrole a jednoho ze zasahujících policistů vlekl svým autem 50 metrů.

Ignoroval výzvy k zastavení a stále vystavoval z okénka svůj mobil s obrazy z koránu. Posila se psovody ho nakonec zastavila, když se posadila před jeho auto. Jeden otevřel dveře, druhý se pokusil vytáhnout klíček, třetí zůstal před vozidlem. Řidič najednou přidal plyn a táhl policistu padesát metrů po silnici. Nakonec vyjel na Mühlviertelskou dálnici a zůstal stát teprve po kolizích u výjezdu u Dornachu. V autě se zamkl a policisté ho museli "vyndat" násilím. Dva muži hlídky byli zraněni.

Budou o prádlo zájemci?
Od sousedů: Dražili prádlo císařovny Sisi

Věc vyšetřuje úřad pro ochranu ústavy a pro boj s terorismem, protože dosud netrestaný rabiják měl přísně religiózní oděv a neustále vystavoval obrázky z koránu. Čeká se na vyhodnocení provozu jeho mobilu. Hrozí mu trest půl roku až pět let.

Kde se dobře jí

Nová ročenka nejlepších "čepicových" kuchyní Rakouska staví na první místo 1. Döllerer´s Geniesserrestaurant v Salcburku Andrease & Christly Döllererových (www.doellerer.at) a Sierereck z Vídně Heinze Reitbauera. Třetí jsou Landhaus Backer v Mauternu Thomase Dorfera a Rote Wand Chef´s Table v Lechu na Arlbergu Maxe Natmessinga. V Horních Rakousích je první Bootshaus (www.dastraunsee.at) Lukase Nagla a Stefana Brunmayra v Traunkirchenu.

Vizitka dobré hospody.Vizitka dobré hospody.Zdroj: Deník/OÖN