Květiny sklízelo v oblasti od pátku na louce u Blaa-Alm sedm děvčat a vázalo je do svazečků. Chce z nich stvořit kožené kalhoty. Na propletení kovové konstrukce potřebují asi 60 věder květů, další do rezervy. "Včera jsme trhaly několik hodin, dnes taky a v neděli brzy dopoledne je začneme sázet do rámů," říká Julia Köberlová. Trhají v rukavicích, aby jim ruce nezalepila šťáva narcisek. Pozor musely dávat na to, aby se jim do svazků "nevloudila" květinka s drobnými hnědými skvrnkami - ty by se rychle rozšířily i na další… Plná vědra ukládaly pod stromy, aby nezvadly. Původně chtěly na narciskovou vesničku Zloam v Grundlsee, ale tam už bylo "sklizeno", napsaly OÖN.

Kolem louky procházely desítky zvědavců a ptaly se, jestli si taky mohou utrhnout. Nikdo jim v tom nebránil… 

Ubylo transplantací

Ve druhém roce pandémie, 2021, bylo v Rakousku transplantováno 662 orgánů, o deset méně než předloni. Roku 2019 jich bylo ještě 720, napsal Volksblatt. Loni transplantovali 51 orgánů žijících dárců.

Fešandy - matka s dcerou!
Od sousedů: Rakušanka vypálila modelkám rybník

Ubylo především transplantací ledvin. Do roku 2018 jich bylo vždycky přes 400 a 2019 ještě 386, pak počet poklesl na 335 a nakonec na 306. Rostl ale počet transplantací plic. V letech 2019 a 2020 jich bylo po stovce, loni 123. Jater lékaři nahradili roku 2019 celkem 151, rok nato 158 a loni 159.

Na čekací listině na orgán bylo koncem minulého roku 829 pacientek a pacientů, o deset procent víc než rok předtím. 635 čekalo na ledvinu, 91 na játra, 45 na srdce, 47 na plíci a jedenáct na slinivku.

Otevřeli nejdelší tunel

Po 11 letech výstavby byl v Oberau, na notoricky přetížené spolkové silnici od A95 do Ga-Pa, otevřen pro dopravu nejdelší silniční tunel Bavorska, napsal Donaukurier. Je dlouhý na tři kilometry a vede dvěma nezávislými rourami, každou se dvěma jízdními pruhy. Stál 250 milionů eur.

Projížďka velkou dírou…Projížďka velkou dírou…Zdroj: Deník/DK

Po slavnostním zahájení se ve čtvrtek, kdy tunelem mohli projít a projet chodci a cyklisté, srazila 60letá kolařka s jinou a s těžkými zraněními musela do nemocnice.

Jezevčíci s výpovědí

Tisíce jezevčíků všech podob a formátů je k vidění v pasovském Muzeu jezevčíků. Jeho zakladatelé Seppi Küblbeck a Oliver Storz však podle DK zvažují po sporu s úřadem přestěhování. "Jde o slunečník a dvě židle s malým stolečkem, které umístili před vchod bez povolení," vysvětluje list.

Pípající náklad...
Od sousedů: Dva zákazy vstupu násilníkům denně. Pípající náklad dřeva

Provozovatelé jsou těžce zklamáni, jejich sezení je před muzeem čtyři roky a nikomu nepřekáželo. Domnívali se prý, že místo na chodníku patří biskupské nadaci, která se tu také stará o úklid sněhu, jinak by samozřejmě nájem zaplatili. Návštěvami z celého světa dělalo jejich muzeum reklamu Pasovu. Teď majitelé zvažují v příštím roce odejít jinam, třeba do Řezna nebo do Lince. Na letošek prý mají termíny pro provádění návštěv plné…

Sletěl si z Everestu

Němcům není nic cizího cizí, a tak Donaukurier přiblížil svými čtenářům další příběh z Mt. Everestu. Jihoafričan Pierre Carter letěl ze čtvrtého výškového tábora na nejvyšší hoře padákem 20 minut do vesnice vzdálené asi šest kilometrů. Povolení a akci organizovala Asian Trekking.

Na startu…Na startu…Zdroj: Deník/DK/privat

Carter připomněl těžkosti výpravy. Při výstupu měl ve výšce 6500 metrů pád a nějakou dobu nemohl pokračovat. V místě startu ve výšce 7960 metrů dlouho museli čekat na vhodný vítr a viditelnost. Původně chtěl startovat těsně pod vrcholem , ale dostali povolení jen do 8000 metrů, vůbec první legální pro tento sport,a posléze se kvůli počasí rozhodli pro místo ještě níž.