„Jen letos od 1. ledna do 16. října bylo usmrceno 58 osob při nehodách z nedání přednosti nebo nedbání červené na semaforech. To je 19 % všech obětí dopravního provozu," říká Klaus Robatsch z pojišťovny. Průzkum ukázal, že z 81 000 přecházelo křižovatku skoro 5000 (6 %) na červenou. Z cyklistů a e-koloběžek to byl každý osmý, u chodců každý dvanáctý, ale také každý padesátý řidič osobního auta, mopedu nebo motocyklu. Pokuty za tento prohřešek jsou pro řidiče 72 až 2180 eur, pro chodce až 726 eur.

Nebezpečné hory

V rakouských horách utrpělo letos v létě 133 osob smrtelnou nehodu, o 19 méně než loni. V desetiletém průměru je to 145 lidí. V Tyrolsku došlo letos ke 1418 událostem, což bylo 41 procent všech nehod. Zemřelo při nich 54 lidí. Od 1. května do 9. října postihlo 3058 nehod v Alpách 3850 lidí. To je o deset procent víc než v desetiletém průměru. Loni jich bylo 4095, z poškozených bylo 46 % Rakušanů, 38 % Němců. 1320 přečkalo nehodu bez úrazu.

Při putování nebo lezení se stalo 1967 nehod, na horských kolech 782 (devět skončilo tragicky). 68 lidí zemřelo při túrách nebo lezení, 43 % turistů vyslalo tísňové volání nezraněno, protože se ocitli v nepříznivé situaci. Ve 40 % případů vedl ke smrti interní problém srdeční selhání.

Hodila svázaného psa do studny…

V Altlengbachu (okr. St. Pölten) našel v dubnu v šachtě osm metrů hluboké studny zakryté betonovou deskou na neoploceném pozemku majitel svého osm let starého samce border kolie jménem Liam, mrtvého se svázanými běhy a tlamou balíkovou šňůrou a páskou. Předtím byl ohlášen jako ztracený.

Veterináři našli v jeho plících vodu svědčící o tom, že pes v šachtě utonul při boji o život. Jeho tělo neslo také stopy narážení na hranaté předměty.

Z činu byla obviněna 48letá manželka majitele psa. Zemský soud v St. Pöltenu ji shledal vinnou týráním zvířete a uložil jí sedm měsíců podmíněně.

Obžalovaná popisovala poslední hodiny se psem jako zcela normální. I kritického dne ho prý jako vždy vydatně nakrmila. V jeho zažívacím traktu ale podle znaleckého posudku žádný obsah nebyl. Balíkovou šňůru a pásku v domě měla prý k nadcházejícímu stěhování.

Její obhájkyně připomínala, že měla vždycky psy a nikdy nejevila nějakou nenávist k nim. Neměla žádný motiv k činu.

Soud ale uzavřel, že ten je nevysvětlitelný, ale není nutný. Důkazní stav je jednoznačný. Pes pod dozorem obviněné nedostával žádnou potravu. Nastiňovaná verze o nějakém třetím pachateli není věrohodná. Šlo o zkratkovité jednání ať z toho či onoho důvodu.

Uložení peněžitého trestu nebylo z důvodu generální prevence možné, podmíněná sankce pro dosud soudně nestíhanou obžalovanou by měla stačit. Rozsudek není pravomocný, obhajoba si vyžádala čas na rozmyšlenou a státní zástupce se nevyjádřil.