Jeho majitel nebude muset z jeho užívání příští dva roky platit žádné poplatky - ty převezme iniciátor hledání Forum Mobilkommunikation (FMK) k 30. výročí aktivace mobilní sítě v zemi. Přihlásilo se na 200 majitelů stále provozovaných mobilů z devadesátých let. Ten pana Willingshofera byl vybrán k titulování.

"Když před 27 lety stavěl dům, triumfoval nejmodernější pomůckou - měl telefon u sebe na stavbě. V té době měl handy sotvakdo," píší OÖN. Dnes je jeho Ericsson stále v provozu, obdivován pro svůj retro-šarm. "Že ho pořád používám, není kvůli jeho funkcích, ale spíš ze sentimentu," říká jeho majitel.

Model přišel na trh v roce 1993. Dva roky nato jej elektrotechnik Willingshofer dostal od svého zaměstnavatele a od té doby ho používá.

Že akumulátor handy dodnes vydržel, na tom se podepsala i řemeslná dovednost uživatele. Obnovil jej vlastnoručně - přeletoval dva drátky…K práci ale už používá smartphone. "Ten má přece jen pár funkcí navíc," směje se.

I ty nejmodernější mají v sobě moduly GSM (Global System for Mobile Communications), jejichž síť byla u sousedů aktivována u asi 400 stanic ve Vídni a na letišti Schwechat v roce 1993. Přechod z analogu na digitál byl tehdy už nezbytný, protože analogový přenos dosáhl hranic kapacity. S přechodem na GSM zlevnily také koncové přístroje a tarify, mobil přestaly být vyhrazeny elitě… Na snímku je Horst Willingshofer se svým 29 let starým ericssonem. 

Houbová rakev ve Vídni

S blížícími se Dušičkami představila vídeňská pohřební služba netradiční druh rakve ze zcela přírodního materiálu, informuje náš web Martin Landa z Eurokommu.

Zájem o takzvané přírodní pohřby roste v celé Evropě. Nejčastěji se jedná o ukládání ekologicky odbouratelných uren s popelem z kremace, například ke stromům nebo na loukách. Vídeňská pohřební služba Bestattung Wien nyní začala nabízet nové řešení - bez kremace.

Její takzvanou živou rakev tvoří houby, respektive mycelium. Shluk zcela přírodních vláken podhoubí vyroste do tvaru rakve během sedmi dnů ve speciální formě, bez dodatečného světla, tepla či spotřeby proudu. Jakmile rakev získá tvar, jsou vlákna vysušena. Po uložení urny v kontaktu s podzemní vlhkostí opět ožijí a houbová rakev dokončí koloběh života zemřelého.

Rakev, která se rozpadne…Rakev, která se rozpadne…Zdroj: Deník/Eurokomm

Rakev je podle vídeňské pohřební služby lehká jako pírko, unese však až 200 kilogramů a společně s obsahem se celá rozloží během několika měsíců. Produkuje je nizozemský Loop Biotech, v budoucnu by se měly začít vyrábět i přímo v Rakousku.

Další novinky se od Dušiček dočkají i běžní návštěvníci vídeňského centrálního hřbitova. Na něm zprovozní město speciální elektrobusovou linku. Od 10 hodin bude elektrobus objíždět devatenáct zastávek, a to i v blízkosti řady čestných hrobů nebo secesních budov. Elektrickou energii bude autobus podle městské hřbitovní správy získávat ze solární elektrárny v zázemí hřbitova. Foto: Deník/Eurokomm/ BestattungWien