Čtvrťáci zase vyšli opět čistit boty a vydělali 1826,23 eura. S těmi podpořili Rescue Dada Centre, který pomáhá děvčatům žijícím na ulicích Nairobi. Akce „Fairplay“ země Horní Rakousy chce tuto částku ještě zdvojnásobit.

Třetí nejteplejší rok historie

Rok 2022 patří v rakouských nižších polohách ke třem nejteplejším za 255 let, na horách je dokonce druhý, napsaly OÖN z informace ústředí pro meteorologii a geodynamiku. Může být ale i nejteplejším, pokud vyjdou předpovědi pro zbytek roku. V průměru byl o 2,3 stupně tepleji než byl průměr 1961-1990.

V plné práci s razítky.
Od sousedů: Odpověděli už na 27 000 dopisů Mikulášovi

Spacáky bezdomovcům

Rotary Club Linec kooperuje deset let se sociálním centrem Vinzenzstüberl Milosrdných sester v Linci. To je místo, které poskytuje potřebným teplé obědy, lékařské konzultace, stříhání vlasů a užívání pračky zdarma a nabízí teplé oblečení.

Četní klienti jsou bezdomovci a k jejich přežití jsou v zimě nutné kvalitní spacáky. Rotariáni je nakupují u Military Partner a v průběhu roku jich věnovali Milosrdným sestrám přes 600 v hodnotě 20 000 eur.

"Vymazali" Porscheho cestu

Jak náš web informoval, Linec se rozhodl po zprávě historiků změnit názvy čtyř ulic, která nesou jména historicky zatížených osob. Je mezi nimi také autokonstruktér Ferdinand Porsche (1875-1951), který podle historiků "přijal jednu z centrálních funkcí v nacistickém válečném hospodářství a aktivně podporoval nucené práce". Po něm je od roku 1954 pojmenována ulice v okrese Neue Heimat, která vede od Daimlerstraße a končí po 160 metrech na Siemensstraße. Stojí v ní šest domů. Náklady, které s přejmenováním nastanou dotčeným občanům, převezme město. Nové názvy navrhne městský archiv.

Porscheho cestu přejmenují…Porscheho cestu přejmenují…Zdroj: Deník/Město Linec

Dekadence v Allgäuer

Tak nazvali na twitteru uživatelé pořízení vánočního stromku v Oberstdoru s 10 000 obyvateli za 24 850 eur, napsal Donaukurier. Město si nechalo dovézt jedli těžkým transportérem ze 600 kilometrů vzdáleného Sauerlandu, mezi Dortmundem a Kasselem. Přitom má vlastní les.

V minulých letech komunální služby zajistily vánoční strom z regionu a samy jej na náměstí instalovaly. "Z bezpečnostních důvodů" to prý už podle správy města není možné. Má za neodpovědné, nechat z bezpečnostních důvodů zaměstnance místního stavebního dvora porazit strom a ne zcela podle dopravních předpisů jej transportovat…

Hvězdy zase odlepí...
Od sousedů: O uložené tuny chipsů se nikdo nehlásí

Oberstdorf má letos vánoční stromy dokonce dva, v lázeňském parku si vypěstovalo jeden, který každoročně zdobí, a na náměstí bude stát druhý, pořízený za jedinečně vysokou cenu. Kostel na náměstí přitom navrhl porazit vysokou túji a místo ní pěstovat jehličnatý stom. Městský výbor to odmítl, protože komunální politici nechtěli odstraňovat žádný zdravý strom. Správu města ale pověřili zůstat v kontaktu s kostelem s cílem vypěstovat na církevním pozemku na náměstí jedli bělokorou - pak by vánoční stromek nemusel být dovážen z dálky, poznamenal SdZ…

Krávy chová opět méně sedláků

Donaukurier napsal, že počet bavorských zemědělců s kravami ve stájích dosáhl rekordně nízkého stavu - ke 3. listopadu bylo dvorů, kde je drželi, jen 39 815, o dvě procenta méně než před rokem. Pomaleji díky koncentraci klesá počet chovaných kusů, kterých bylo letos 2,87 milionů, o 0,6 % méně než před rokem. Bavorské průměrné stádo čítá 72 krav.

Koncem roku 1971 mělo krávy 267 000 bavorských sedláků, skoro sedmkrát víc než dnes. Počet chovaných kusů byl 4,5 milionu.

Léčí ryby zraněné při havárii v hotelu

Na snímku zoo plavou v nádrži berlínské zoo kapři koi zranění při havárii velkoakvária Aquadom v jednom berlínském hotelu. Zoologická zahrada je spolu s dalšími uzdravuje speciálními koupelemi. "Většině pacientů se daří vzhledem k okolnostem dobře," uvedla mluvčí zoo. "Jednotlivá zvířata utrpěla při neštěstí povrchová zranění kůže, která zkoušíme dezinfenčními koupelemi terapeuticky uzdravit."

Kapři koi po havárii v léčebné lázni.Kapři koi po havárii v léčebné lázni.Zdroj: Deník/DKDo zoo bylo koncem týdne dopraveno z původní hotelové osádky 1500 kusů asi 200 ryb, z toho asi 40 obyvatel slané vody - vrubozubcovití, bodlokovití ("doktorské ryby"), ostenci Piccasovi nebo plataxi ("netopýří ryby"). Sedm jich dovezli mrtvých nebo uhynuli brzy na následky poranění. Ostatní jsou nyní v karanténě. Po prasknutí akrylového akvária s milionem litrů vody bylo zachráněno asi 640 ryb z podzemních odchoven v hotelu. Byly předány do zoo, do Sealife v Domu Aquarée a síti chovatelů specialistů.