Hned od začátku řidiči nerespektovali dopravní značení. „Přijížděli až k uzavřenému mostu a některé kamiony zajely až do Nerestců,“ uvedl vedoucí výstavby společnosti COLAS CZ Jakub Vodňanský. Situaci zvládli díky Policii ČR, která tam ve čtvrtek dopoledne dopravu řídila.

Podle informací jednatele společnosti Třícestné semafory, která zajišťovala značení objízdných tras, Pavla Jankůje řešil dopravní inspektorát za jeden den šedesát kamionů, jejichž řidiči nerespektovali dopravní značení a zajížděli až k mostu, odkud je policie posílala zpátky. Otáčením tam blokovali dopravu. Situace se o moc nezlepšila ani v pátek 15. března.

S osobními auty je situace jednodušší. Deníku se ale ozvali řidiči, kteří jeli ve čtvrtek od Prahy po objížďce přes Mirovice, Slavkovice a Rakovice. Trasa je tudy přibližně o čtyři kilometry delší, než kdyby jeli přes most, a při normálním provozu mimo dopravní špičku trvá přibližně o 15 minut déle.

Jednoho řidiče překvapilo, proč je za Slavkovicemi zachované značení původní hlavní silnice na Blatnou, místo aby bylo dočasně změněné značení hlavní cesty rovně ve směru objížďky. "O změně značení hlavní silnice jsme v těchto místech zatím neuvažovali. Je ale otevřená možnost dopravní značení doplňovat i upravovat podle potřeby. Zatím si zaznamenáváme připomínky od lidí. V pondělí je budeme konzultovat na dopravním inspektorátu v Písku, kde budeme také vyhodnocovat jednotlivé body na objízdné trase," vysvětlil Pavel Jankůj.

Mapa objízdných tras.Zdroj: Archiv

Dosud se podle něj osadilo přibližně 150 značek. Na žádosti z obcí se budou ještě doplňovat další omezení pro kamiony.

Další připomínkou k objízdné trase jsou, podle některých řidičů zbytečné, semafory před zatáčkou v centru Rakovic. "Tam jsme vyhověli požadavkům obce kvůli bezpečnosti. Je to tam užší a auta jedoucí proti sobě by se nevyhnula. Semafory jsou nastavené tak, že je upřednostněný směr od Prahy v poměru 5:1, takže v protisměru objížďky je jen minimální interval pro zelenou," upřesnil Pavel Jankůj. Z Rakovic se pokračuje dál až k napojení na původní trasu za Čimelicemi.

Zatímco si Čimelice velmi nezvykle od aut ulevily, na zmíněné objízdné trase v Rakovicích, Slavkovicích, Mirovicích, ale i na obousměrné objízdné trase pro kamiony v Letech, Orlíku nad Vltavou, u Kostelce nad Vltavou, v Hrejkovicích, ve Velké, u Zvíkovského Podhradí a ve Smetanově Lhotě je neustále rušno.

Objížďka neomezuje jen řidiče, kteří jedou z větší dálky, ale i místní, kteří musí být ve vsích i při jízdě na trase v protisměru opatrnější.