Jak vlastně na tohle téma přišel? „Motiv českého čerta, ušišlaného a retardovaného, mě vždycky iritoval,“ vysvětluje mladý režisér, který na toto téma píše i diplomovou práci. Jeho čerti jsou strašidelní, ale ne děsiví.

„Zadání znělo, aby vypadali něco mezi Krampusákem, který je už spíš zvíře, a českým čertem,“ vypráví mladý režisér, s nímž spolupracoval maskér „zrůd“ Jakub Gründler. Na nedělní premiéře v Českém Krumlově prý jeho čerti nejvíc nakonec děsili přítomné ženy.

https://ceskobudejovicky.denik.cz/z-regionu/neprselo-letni-sezona-byla-uspesna-20180912.html

Ačkoliv se jedná o studentský projekt, snímek disponuje velkou výpravou a profesionálními herci, jako jsou Kamila Janovičová, Denisa Pfauserová či Ondřej Novák. Díky Housovu mlýnu z Tábora měli filmaři k dispozici kostýmy, rekvizity a šermíře se zbraněmi. „Bez toho byl film nemohl vzniknout,“ říká režisér.

Daniel Habrda, který již natočil přes deset krátkých snímků, brzy dodělá školu. Za pohádku dostal jedničku, ačkoliv bylo vše proti němu. „Nemoci i počasí,“ vzpomíná režisér, který natáčel s teplotou a v noci v minus třinácti nutil herce chodit bosého ve sněhu. „Ten na to vzpomíná dobře,“ směje se Daniel Habrda.

S otcem před šesti lety založil multimediální producentskou společnost Nu Art, s níž se hodlá filmování věnovat i nadále. V plánu má teď celovečerní debut. „Chtěl bych být multižánrový,“ uzavírá nakonec mladý tvůrce.