Z přihlášené třicítky se na start postavila dvacítka mužů a dorostenců, do cíle 33kilometrové trati jich dojela zhruba polovina.

„Takový závod se naskytne jednou za sto let, aby vyšlo tak hezké počasí,“ smál se závodník a jeden z organizátorů Martin Řezáč z Frymburka, zatímco na něj dopadaly vločky sněhu. „Organizátor Luboš večer hlásil, že nemá vůbec pršet, což se v noci potvrdilo. Nicméně nad ránem začalo padat trochu jiné skupenství. Tři čtvrtiny kopce od Lipna byly v pohodě, pak se objevil sníh a koleje, bylo to hodně o vůli.“

Sníh 9. listopadu na Svatém Tomáši.
Martin na bílém koni zabrousil do hor

Trasa závodu vedla nejdřív kolem vody z Frymburka přes Lipno nad Vltavou, lipenskou hráz a Přední Výtoň a Frýdavu po pravobřežce k Rakouské zátoce před Kyselovem. Pak začalo stoupání nahoru na Svatý Tomáš, přes pět kilometrů do kopce.

„Strašně to v kopci klouzalo a nejelo to,“ svěřil se hned v cíli vítěz závodu a organizátor v jednom, Frymburák Luboš Krejza, který 33 kilometrů zvládl klasickou technikou za 1:44,37. „Kolem Lipna to byla paráda, jen to bylo mokré a občas kaluže, ale jakmile se začalo vjíždět na Tomáš, od dvou třetin kopce ležel sníh. Odrazit se naštěstí dalo, prošláplo se to až na asfalt.“

Osobní asistence. Tým osobních asistentek pravidelně pomáhá čtyřem desítkám dětí i dospělým se zdravotním postižením a seniorům se sníženou soběstačností.
Osobní asistenci v neděli v Krumlově podpoří stovka běžců

Z cíle zamířili závodníci do Hájovny Svatý Tomáš, kde měli zázemí, včetně teplé sprchy. Pochutnali si na pečené huse a dalších svatomartinských lahůdkách. Tento a příští víkend, včetně pátku, tam výletníci můžou po výšlapu na Vítkův Hrádek zavítat na svatomartinské hody.

Mezi muži na roller ski skončil druhý Zbyněk Pavlásek (1:54,50), třetí Michal Čech (2:00,14). Za výkon na bruslích si zlato odvezl Michal Reich (2:06,09). V kategorii veteránů vyhrál na kolečkových lyžích Josef Lenz (2:05,01), na inlajnech Lubomír Mrázik (2:02,24).