V Jihočeském kraji lékaři dosud nahlásili od začátku roku celkem deset případů onemocnění virovou hepatitidou typu E a dále čtyři pacienty, kteří se léčí s virovou hepatitidou typu A. To nejsou nijak vysoká čísla, počty nemocných jsou srovnatelné s uplynulými lety, situace je v kraji dlouhodobě stabilní," dodává ke statistikám.

Hepatitida typu A označovaná jako nemoc špinavých rukou se dokonce některým oblastem letos zatím vyhýbá, od začátku roku do konce minulého týdne lékaři zaznamenali po dvou nemocných pouze na Českokrumlovsku a Strakonicku.

V potravinách, zejména ve špatně tepelně opracovaných výrobcích živočišného původu, případně v kontaminované vodě bývá nejčastěji zdroj hepatitidy typu E. Ta zatím nejvíce potrápila obyvatele Strakonicka (3 nemocní), po dvou případech zaznamenali zdravotníci nemocné na Jindřichohradecku a Táborsku.

Nijak vysoké pak podle MUDr. Jitky Luňáčkové nejsou ani počty nových pacientů s diagnózou akutní hepatitidy typu C. „Narůstá ale výskyt chronických případů, tedy těch, kdo si nemoc přivodili rizikovým chováním, jako jsou například narkomani," upozorňuje.

Ani v běžném životě ale nelze vyloučit riziko nákazy především virovou hepatitidou typu A či E. Právě dodržování základních hygienických návyků, zejména mytí rukou po použití WC a před jídlem, je důležité v prevenci. Virus je přítomen ve stolici, nejčastěji se pak přenáší například špinavýma rukama přímo od osoby k osobě, ale i nepřímo, třeba znečištěnou vodou, potravinami nebo předměty, kterých se běžně dotýkáme.

Ne vždy je ale možné důsledně dodržovat hygienické zásady nebo se spolehnout, že tak činí i ostatní. To platí zejména v případě cestování. Odborníci proto doporučují jako další z prostředků prevence očkování proti hepatitidě.

S tím zájemcům poradí personál očkovacích center, poraden cestovní medicíny, můžete se obrátit také na praktické lékaře. Vakcínu si hradí každý sám. Využít lze ale příspěvků zdravotních pojišťoven na nepovinná očkování.