Záměrně hovoříme o výchově, kterou by měl projít každý pes, aby nebyl nakonec na obtíž své rodině, ale i okolí. Není nic horšího, než malý domácí tyran, nebo když neposlušný pes volně pobíhá, obtěžuje chodce a další venčící se psy. A v horším případě se chová i agresivně. Nelze však vinit samotného psa, ale jeho majitele, který mu nedal potřebnou výchovu a nestanovil mantinely "slušného vychování".

Někomu skutečně stačí, aby mu byl pes kamarádem. A pak jsou lidé, kteří chtějí po svém parťákovi víc. Dnes kynologický sport nabízí řadu možností, jak se se svým psem realizovat. Známé jsou sporty, jako například agility, dogfrisbee, dnes stále populárnější tanec se psem či dogtrekking. Nabídka je široká, ale pomyslnou jedničkou je stále sportovní kynologie. Skládá se ze tří všem asi dobře známých disciplín, a to stopa, poslušnost a obrana. A právě tím je příprava psa velice náročná a ne každému se splní sen, aby mohl závodit na prestižních závodech na celorepublikové, nebo dokonce světové úrovni.

Přesto právě na jihu Čech je řada špičkových kynologů, kteří mají za sebou mnoho úspěšných startů na mistrovství republiky či na světovém šampionátu.

Patří mezi ně Václav Ouška z Novosedel nad Nežárkou, který se se svým Qiudem Vepeden v roce 2016 stal mistrem světa na šampionátu německých ovčáků a vloni byl členem české reprezentace, která mezi družstvy obsadila druhé místo.

Na otázku, jak navazují vztah mezi sebou mistři světa, když laický pohled mnoha majitelů pejsků je, že se kontakt naváže především polaskáním, pochvalou, pomazlením, odpovídá, že je to trochu jinak. "Ale každodenní kontakt, láska člověka se psem, to tam všechno musí být. Z toho potom vzniká souhra. Jinak by to pro nás pes nedělal. Určitě jenom drilem nemůžete se psem komunikovat. K psovi spíš precizně přistupujeme jako k vrcholovému sportovci. Je nastavený určitý přesný denní režim. Čas pro odpočinek, čas na trénink, dobrá strava," uvedl pro Deník stále usměvavý muž, kterému se výcvik psů stal i povoláním. Pracuje totiž i jako policejní psovod.

Dalším úspěšným závodníkem je Jan Böhm, který pochází z Volar, V roce 2016 na mistrovství světa plemene belgický ovčák, známý i jako malinois, se stal se svým psem Forny ze Soutoku Sázavy vicemistrem světa. Zároveň si splnil i svůj sen z dětství stát se úspěšným figurantem. Tedy zjednodušeně řečeno pomocníkem, který má na ruce ochranný rukáv, do něhož se psi na obraně zakusují. Figuroval již řadu prestižních závodů, je vyhledávaným figurantem i na trénink.

Stálicí jihočeské sportovní kynologie je pak Martin Pejša z Ledenic. Od 90. let se probojoval na mistrovství světa, ať už všech plemen nebo německých ovčáků, s devíti psy. V roce 2007 vybojoval titul vicemistra světa. Vloni byl členem stříbrného českého družstva na mistrovství světa německých ovčáků. Podle jeho slov chce trénink jednak hodně trpělivosti, ale také chuti pracovat.