Každá čtvrtá hornorakouská rodina se školáky investuje do privátního doučování dětí. Dalších pět procent by si to přálo, ale nemůže si to dovolit, píše linecký deník OÖN ze zprávy Zaměstnanecké komory. Zhruba polovina rodin, které platí za tuto pomoc, se cítí být náklady na ni silně nebo citelně zatíženi. Tak to vnímá například 73 procent domácností s příjmem pod 1600 eur.

Celkově podle přehledu bylo v Horních Rakousích za doučování loni během roku nebo o prázdninách vydáno 13,5 milionu eur, respektive průměrně 630 eur na rodinu. 49 procent rodin investovalo s cílem zlepšit známky svých dětí, před 41 procenty z nich byly dokonce reparáty. V 74 procentech privátní dohánění látky přineslo úspěch, byť za vysokou cenu.

Prezident komory Johann Kalliauer při prezentaci bilance požadoval přesunutí individuální výukové podpory do školy: „Cílem musí být školní systém, který nabízí dostatek času k procvičování a učení," říká. Už léta kritizuje selektivní tlak a vzdělávací nespravedlnost rakouského školního systému, uvádí list a cituje prezidenta: „Rakousko musí dosáhnout toho, že už příjmy rodiny nebudou rozhodovat o tom, jaké dítě ve škole postoupí a jaké ne – prospět musí všechny! Co se daří s drahým doučováním, musí být možné také ve školním systému!"

Roztančený Freistadt

Ilustrační foto:Zdroj: Deník/reproPřed 25 lety uspořádal kulturní spolek Lokální scéna Freistadt první program „Sunnseitn", tehdy zamýšlený jako „antimusikantenstadl" slavné televizní show, která tenkrát hostovala v tomto městě. Organizátoři chtěli prezentovat opak, „autentickou lidovou a taneční muziku".

Z protestu se rozvinula tradice, která o víkendu dospěje k jubilejnímu ročníku. Lokální scéna připravila na šesti pódiích a tanečních parketech program „tradičního a alternativního" tance, k němuž až zahraje osmnáct kapel z Ameriky, Afriky a Evropy, píší OÖN.

„Zahřívání" začne na Hlavním náměstí už v pátek v 16 hodin a bude zdarma. Hlavním dějištěm bude v sobotu od 20 hodin pivovar s několika scénami, na nichž budou hrát k „Tanci kultur" muzikanti z Řecka, Německa, Francie, Kuby, Polska, Nigérie, Maďarska a Rakouska. Na parketech budou k dispozici profesionální tanečníci k výuce typických tanců. V neděli program dokončí „budíček" od 10 hodin na náměstí v Neumarktu a „večerka" od 19 h u Floxiho Zámecké taverny na náměstí ve Freistadtu. I tato dvě vystoupení budou zdarma, vstupné na tanec v pivovaře je 19 eur.