Gruber už léta posílá do hlavního města Peru finanční prostředky získané zčásti z benefičních sbírek, aby dětem ze slumů umožnil školní docházku, píší OÖN. Projekt s názvem "Mochila de Esperanza", „ruksak naděje", realizuje s peruánskými humanitáními organizacemi.
Příležitosti dosud využilo 650 dětí, cílem je, aby jich bylo tisíc.

Také zmíněné schodiště zafinancoval výtěžek hornorakouských dobrovolných sbírek. Poslouží nejen dětem k docházce do školy, ale i veřejnosti. Studenti je budovali nejjednoduššími prostředky, jak v listě říká jeden z žáků Michael Gutbrunner. Stupně „ošalovali" kameny, beton míchali na zemi, bez míchačky, jen s pár lopatami, a transportovali jej ve vědrech do svahu. Podávali si je v řetězu. „Rychle jsme přišli na to, na kolik je máme plnit, aby se daly předávat," popisuje Gutbrunner.

Jejich schodiště nahradilo dosavadní hliněný svah, kterým lidé v této části překonávali stometrový výškový rozdíl, a to i matky s dětmi na zádech. Když zapršelo, byla to cesta životu nebezpečná… Po týdnu práce si studenti zacestovali po Peru, přičemž navštívili i Machu Picchu. Podrobnosti o projektu jsou na www.sanjuandelima.at.

Nechají vousy rekrutům

„Udělat vojenskou základní službu atraktivnější, s tímto cílem vychází rakouská armáda vstříc brancům novou úpravou norem chování," uvedly linecké OÖN. Tak ministr obrany Hans Peter Doskozil (SP) v polovině července povolil, že s okamžitou platností mohou rekruti vykonávat službu vousatí. Totéž platí ovšem i pro vojáky profesionály.

Co je ovšem vousem, který vojáci mohou mít, respektive kdy se takovým „ochlupení" stane, v tom se výklady rozcházejí. V Horních Rakousích například jeden velitel útvaru písemně nařídil, že „u vojáků základní služby, kteří nenastoupili již s plnovousem, knírkem, bradkou nebo licousy, jsou dvou- až třídenní vousy přípustné jen po předložení potvrzení lékařem jednotky". Podle zemského velitele bundesheeru v Horních Rakousích Kurta Raffetsedera zašlo toto nařízení až příliš daleko a okamžitě je zrušil, pokračují OÖN.

Pro vousáče v bundesheeru jsou nicméně pravidla jednoznačná. Na téma hygieny v nich například mimo jiné stojí povinnost „denního holení míst obličeje a krku, která nepokrývá vous", a k této pánské okrase pravidla dále říkají, že je přípustná ve všech výše zmíněných podobách, ale je třeba ji udržovat pěstěnou a upravenou.

K rozdílným výkladům řekl mluvčí ministerstva Peter Barthou, že výnos je formulován tak, aby podpořil odpovědnost velitelů. Proto jim tedy poskytuje prostor. Nicméně jeden či dva dny neholený by nikdo do služby neměl přijít. Koneckonců „veřejnost dělá ze vzhledu vojáků závěry o vojenské disciplíně", k čemuž mluvčí dodává, že „pořádek a disciplína nejsou samoúčelné, ale jsou předpokladem pro plnění úkolů v době míru i v nasazení".

Zmíněný výnos ministerstva obrany upravuje i jiné oblasti. Módní účesy jsou například dovoleny, „pokud nejsou střihem a formou obzvlášť nápadné". Vlasy musí být střiženy nakrátko, nesmí překrývat oči a uši. Pro vojačky platí, že vlasy sahající po ramena mají být v zátylku svázány páskou nebo nošeny vyčesány vzhůru. „Viditelné nošení šperků v uniformě není z důvodu možného zranění cizí osobou nebo sebepoškození povoleno. Výjimkou jsou snubní, manželské, partnerské a čestné prsteny," uvádí norma.

Tetováže, piercing, implantáty, zdobné jizvy, úpravy zubů jsou v uniformě povoleny s tím omezením, že nesmí zraňovat lidskou důstojnost a mít diskriminující nebo pornografické motivy. Nesmí ovlivňovat tělesnou výkonnost vojáka a funkčnost výstroje. „Oddělitelné tělesné modifikace" je třeba při nošení iniformy odložit. Otvory v ušních lalůčcích se mají zakrýt přelepkou tělové barvy…

Medicína, věc žen?

Podíl žen, které začnou na podzim v Rakousku studovat medicínu, opět stoupl - z loňských 52 na 56 procent, píší OÖN. Nejvyšší je na Keplerově univerzitě v Linci – 61 procent. Ze čtyř fakult v zemi, kromě Lince ve Vídni, Innsbrucku a Štýrském Hradci, v přijímacích testech ženy uspěly lépe než muži jen v Linci – ze 596 uchazečů bylo 59 % žen, 61 % uspělo.

Počet posluchačů prvního semestru v Linci byl letos podle plánu zvýšen ze 60 na 120. Z toho 90 míst bylo vyhrazeno pro studenty z Rakouska, přičemž 76 nakonec obsadili zájemci z Horních Rakous. O 30 míst pro občany Evropské unie bojovalo 321 zájemců. Všechna získali adepti z Německa – rovným dílem muži i ženy.

Zavřeli jubilejní bordel

Zpravodaj magistrátu Lince oznámil, že město právě zavřelo 75. ilegální bordel. „Dvě prostitutky bez zdravotní knížky nabízely sexuální služby v jednom hotelovém pokoji. Spolupracovníci vyšetřovací služby narazili při internetových rešerších na jejich inzerát a vypátrali je," píše buletin.

Dodává, že na území Lince je osmnáct povolených bordelů. Jejich personál musí mít platný zdravotní průkaz. Příslušná povolení dostane jen při pravidelných kontrolních vyšetřeních. Pokud je některá z prostitutek přistižena bez tohoto dokladu, může být podnik uzavřen.

Půjčují káry za kola

Město Linec půjčuje zdarma transportní doplňky jízdních kol. K výběru jsou různé závěsy – tzv. Donkey uveze až 50 kilogramů a ještě poskytuje místo pro jedno dětské sedátko, „Leggero" je pro dvě děti do šesti let věku.
Maximálně na týden si tato zařízení může půjčit každý občan Lince na doklad opatřený fotografií. Objednat si přívěs je třeba dopředu.

Jak vydělávají poslanci

Poslanci Bundestagu nyní pobírají 9327 eur měsíčně. „Pro mnohé je to ale jen příplateček – čtvrtina z nich přiznává vedlejší příjmy, až statisícové," píše PNP.

„Nejčilejší" jsou poslanci CSU, kterých si přivydělává 27 z 56. U CDU je to každý čtvrtý (29 %), u SPD každý pátý (21 %), u Zelených 17,5 %. Šest zákonodárců bere navíc každý přes 250 000 eur. Na čele je stejně jako loni finanční politik a zemědělec Philipp Graf von und zu Lerchenfeld s přinejmenším 1.729.500 eury od voleb v roce 2013. Albert Stegemann (CDU) „dobírá" přinejmenším 1.206.000 eur, Stephan Harbarth (CDU) 1.025.000 eur.

Celkově poslanci v tomto volebním období získali podle organizace pro transparenci na vedlejších příjmech nejméně 18,07 milionu eur, a může to prý být až 33,6 milionu. Velká „šedá zóna" se odvíjí od toho, že poslanci nemusejí přiznávat skutečnou výši příjmů, ale přiřadit je do jedné z deseti velkých skupin.

Dirndly o rekord

Na úvod slavnostního týdne Allgäu v Kemptenu doufají organizátoři, že se u nich na výstavišti tuto sobotu sejde více než 2865 nositelek tradičního alpského kroje dirndlu. „Tím chce Kempten překonat současný světový rekord Bad Schussenriedu v Bádensku-Württembersku, píše PNP.

Dostat se do Guinnessovy knihy rekordů počtem krojů je oblíbenou kratochvílí na lidových slavnostech, dodává list. Dvakrát se to povedlo Straubingu, obec Frammersbach v Dolním Francku ale o minulém létě ztroskotala, když se do ní sjela jen necelá tisícovka žen v dirndlech.

Opravdovým rekordmanem by nejspíš mohl být Mnichov, kde o Oktoberfestu v některých dnech přichází půl milionu návštěvníků, z toho nejméně polovina v krojích, míní PNP. Ustanovit rekord se ale organizátoři dosud nepokusili. „Rekord už máme jako největší lidová slavnost na světě a další neplánujeme," říká Claudia Bauerová z tiskového odboru výstaviště. Vsvětluje, že smyslem těchto rekordů je přilákat co nejvíc lidí. „My ale chceme zabránit přeplnění," uvedla.

Allgäuské slavnosti budou mít letos 67. ročník. V centru města bude do 21. srpna své produkty a služby nabízet v patnácti halách a na volných plochách 400 vystavovatelů.