Obrátil se na kněze pravoslavné ortodoxní církve a anglicky řekl: "Good Morning father. I am Niklas from Austria, please give me the light of peace."

Po návštěvě jeskyně zavítala rakouská delegace do památníku holocaustu Yad Vashem, kde Stelzer položil věnec.

Balí dárky pro Ukrajinu

S dárky mezi dětmi na Ukrajině.Zdroj: Deník/repro

Děti a jejich rodiče ze skoro 300 hornorakouských škol budou v nadcházejících týdnech balit dárky pro akci „Ježíšek z krabice od bot“, píší OÖN. Je to projekt Hornorakouské venkovské pomoci. V polovině prosince se 80 dobrovolníků se 40 malými transportéry vydá na 1000 kilometrů dlouhou cestu na západní Ukrajinu. Adresáty zásilky budou školáci a předškoláci této karpatské oblasti, v níž žije ještě asi 300 potomků rodin ze Solnohradska, které před skoro 250 lety dostaly od Marie Terezie úkol těžit tu dřevo, uvádí list. Dárečky ale budou rozděleny i dalším dětem Tereziánského údolí, které bylo až do roku 1018 součástí habsburské monarchie.

K nejvěrnějším pomocníkům při této humanitární akci patří penzionovaný policista Manfred Pölzl ze St. Georgenu am Walde, který už byl při čtrnácti Vánocích na Ukrajině nebo v přiléhajících částech Rumunska. Ví, že v těchto regionech toho chybí hodně, a proto shromažďuje dary a organizuje jejich transporty do obou zemí i mimo Vánoce. Desetkrát odtud přivezl tamní děti na letní prázdniny do Rakouska a zase domů. „V rámci humanitární pomoci jsem byl v Rumunsku a na Ukrajině více než padesátkrát,“ uvádí v OÖN.

Jeho nejmladší syn Thomas zase před sedmi lety strávil rok zahraniční sociální služby v Usť Čorné místo základní vojny.

Velbloudi v Mühlviertlu

Nezvyklé na Mühlviertel!Zdroj: Deník/repro

Na zasněžených kopcích nad Sandlem teď překvapují turisty občas velcí přežvýkavci – čtyři velbloudi jmény llse, Irene, Flauschi a Pascal. Drží je tady bývalý dlouholetý ošetřovatel zoologické zahrady v Schönbrunnu „velbloudář Michael“, jak si sám říká. Před dvěma měsíci se tady usadil se svou „hrbatou“ čtyřkou, stádečkem brýlových ovcí a četnou drůbeží. Jen své lamy ještě převézt nemohl, právě mají mladé, informují OÖN.

K velbloudům chovatel tvrdí, že jim zdejší klima vyhovuje. Doma v asijských stepích snášejí mrazy i čtyřicetistupňové. A v okolí nejsou sami – další majitelé jsou ve Schlüßlberge a v Pesendorfu, veterinární specialistka ve Waldingu…

„Momentálně ,velbloudář´ pracuje u distribuční firmy, ale vbrzku se chce ozvat veřejnosti na domovské stránce ,Der Kameltreiber´ a v sociálních médiích. Protože byl činný také při opatrování postižených, dovede si představit navštěvovávání domovů seniorů s lamami a velbloudy, nebo zvát lidi s hendikepy na svůj dvůr. V příštím roce chce účastí svých svěřenců zpestřovat adventní trhy,“ uzavírá linecký list.

Čistí boty pro třetí svět

Dobře připraveny vyrazí na ostro.Zdroj: Deník/repro

„K předvánočnímu obrazu Freistadtu patří stejně jako slavnostní osvětlení a výzdoba ve výkladních skříních,“ napsaly OÖN o již tradiční akci žáků zdejší základní hudební školy. O adventu přes 40 z nich ve svém volném čase čistí lidem na ulicích boty a vybírají od nich za to dary, které mají umožnit dětem třetího světa navštěvovat školy místo vydělávání rodinám touto službou. Výnosem z letošního adventu sousedé podpoří děvčata žijící na ulici v Nairobi.

Čistění „na ostro“ předcházela ve Freistadtu odborná instruktáž, jak obuv zbavovat nečistoty a jak vůbec kolemjdoucí zdvořile oslovit, a práce „na sucho“. S čisticími bedýnkami, které škola vlastní, s krémy, hadříky a kartáči chodí děvčata ve dvojicích, nabízejí službu a pak poprosí o dar. Projekty, které budou podpořeny, vybírají demokraticky zúčastněné žákyně.

Vánoční strom z lahví

Nevídaná vánoční dekorace!Zdroj: Deník/repro PNP

Obec Nordheim na Mohanu si ke 1100. výročí „nadělila“ zvláštní vánoční strom – na speciálně k tomuto účelu vyrobenou kovovou kostru nechala osadit 1099 malých „placatých“ láhví na víno, tzv. bocksbeutelů. Na špici umístili stavitelé zelenou jubilejní láhev sektu, uvádí PNP. Zařízení je napojeno na pouliční osvětlení. Na originální vánoční výzdobu vydala turistická kancelář 7000 eur a mnoho občanů pomohlo se sběrem láhví i s instalací stromu. Váží celkem 1100 kilogramů, na místě má vydržet nejméně do 6. ledna a pak rok zdobit přístaviště prámu.

Kam o víkendu

Zazpívají v lineckém dómu.Zdroj: Deník/repro

Lákadla víkendového kulturního programu v Linci začnou už v pátek, kdy bude mít od 20 hodin v TipsAreně koncert folksrocker Andreas Gabalier. Hvězdou soboty bude zase zpěvák Hansi Hinterseer, který s kapelou Tiroler Echo vystoupí od 18 hodin ve sportovní hale v Amstettenu. V sobotu budou v lineckém dómu zpívat od 20 hodin The Christmas Gospels z Harlemu, gospely, tradicionály i klasické vánoční písně z celého světa zazní v sobotu od 19.30 a v neděli od 18 hodin také v divadle ve Welsu. „Superklasiku“, Mozartovu La clemenza di Tito, uvede Divadlo hudby v pátek od 19.30. „Punker, dadaista, avantgardista, hiphoper“ Yung Hurn (23) vystoupí v Brucknerhausu v sobotu od 20 hodin.