I Václav Havel

Loni byla cenou Lidé v Evropě vyznamenána operní hvězda Anna Netrebková. Drží ji také bývalý generální sekretář OSN Kofi Annan, izraelský politik Šimon Peres, americká exministryně Madeleine Albrightová, Václav Havel, spolková kancléřka Angela Merkelová a dalajláma.

Na snímku z předávání jsou zleva Wolfgang Schüssel, bývalý rakouský kancléř a hlavní řečník aktu, Fritz Pleitgen, moderátor diskuse Giscarda a Prodiho, oba nositelé ceny a Angelika Diekmannová.

Konzulovi už je lépe

Ludwig Scharinger.Deník PNP informoval o tom, že Ludwiga Scharingera, dlouholetého generálního ředitele  Raiffeisenlandesbank OÖ (a honorárního konzula ČR v Linci), probudili v linecké nemocnici specializované na zranění hlav z umělého spánku. Nyní leží na oddělení intenzivní péče a jeho stav je vzhledem k okolnostem uspokojivý.

List připomíná, že 71letý Scharinger 14. října upadl na schodišti v západosibiřském Jekatěrinburgu,  udeřil se hlavou o kamennou desku a upadl do bezvědomí (Deník informoval). Přátelé, kteří s ním v Rusku byli,  organizovali jeho převoz ambulantním letadlem do Lince. Tam byl k lepší regeneraci na čas uveden do umělého spánku. „Scharinger s bankou expandoval do Bavorska, založil četné filiálky a specializoval se na financování malých a středních podniků," uvádí PNP.

V lineckých OÖN řekl primář Udo Ilievich, že pacient už i pojedl, ale dál potřebuje hodně klidu.  "Uzdravovací proces vyžaduje čas a trpělivost," uvedl.

Závora v Haidmühle dál budí emoce

S odůvodněním nařízení dolnobavorské vlády v Landshutu odstranit znovuspuštěnou hraniční závoru na přechodu Haidmühle – Stožec tím, že tato překážka na hranici není slučitelná se schengenským hraničním kodexem ani z hlediska trestněprávního, se mnozí Bavoři nespokojují, napsal deník PNP.

V Haidmühle už závora není.„Základní otázkou je, proč na silnici, která tak jako tak není uvolněna pro obvyklý provoz motorových vozidel, nemůže být postavena závora," uvádí list a připomíná stanovisko starosty Fritze Gibise, že jde jen o prostředek „regulace dopravy" v situaci, kdy trasa „očividně" sloužila jako útěková cesta východoevropským bandám, které kradly v příhraničí.

Na žádost PNP dolnobavorská vláda svůj postoj ještě jednou výslovně formulovala. Závora je přípustná podle dopravního zákona jen tehdy, je-li ohrožena bezpečnost dopravy, což v případě Haidmühle není. Podle schengenského kodexu navíc nesmí být závorou omezen ani plynulý provoz na cyklistické stezce. „Tam by mohla být obzvlášť ve tmě nebezpečnou překážkou," míní vláda pro PNP.

Jihočesky o Kafkovi v Pasově

Dolnobavorské zemské divadlo uvede v sobotu v Biskupské opeře ve čtvrté kooperaci s baletem Jihočeského divadla premiéru produkce „About Kafka". Představení vytvořil a choreografoval šéf budějovického baletu Attila Egerházi, uvádí deník PNP. Jak píše, taneční vize se točí kolem spisovatele Franze Kafky (1883−1924). Skladby Arvo Pärta, Henryka Góreckého a Alfreda Schnittkeho  hraje Dolnobavorská symfonie pod vedením Kaie Röhriga. List připomíná, že výběr hudby navrhl Röhrig šéfovi baletu, který pak skladby vybral. „Ke Kafkovi se hodí pouze hudba jeho doby, takže jsme nemohli sáhnout třeba po Vltavě," řekl  Röhrig. Muzika, kterou vybral, je podle něho asociativní a svým způsobem kafkovská. Baletní šéf měl ve výběru skladeb volnou ruku, „protože jen on ví, jaký příběh chce vyprávět".

Attila Egerházi přijede do Pasova se šestnácti tanečníky a svým osvědčeným produkčním týmem z Holandska. „Mou vizí je balet, jak jej dělal Kafka," říká k premiéře. V hlavních rolích tančí Viktor Svidró, Cristina Porres Mormeneo, Linda Schneiderová, Béla Kéri Nagy, Zdeněk Mládek a  Péter Rovó.

Představení bude uvedeno také 27. října, 2. a 3. listopadu, v Č. Budějovicích jako Kauza Kafka 22. listopadu.

Rakušané míň šetří

Rakouské domácnosti měly v polovině roku k dispozici 490 miliard eur, skoro o deset miliard víc než před rokem. Jejich úspory v bankách se za rok ale snížily o 1,5 miliardy. Kvóta spoření z více než dvanácti procent spadla na rekordní minimum 5,2 procenta, tedy na průměr evropského prostoru. Stoupl naopak jejich zájem o investiční fondy a nemovitosti. Zvýšily se také výdaje na konzum.  Ředitel Národní banky Andreas Ittner to vítá. Cílem nynější politiky nižších úrokových sazeb eurozóny není podporovat spoření, ale investice, a tím jen pomalu rostoucí reálnou ekonomiku, píše deník OÖN.

230,8 miliardy eur drží Rakušané v hotovosti a na bankovních vkladech, z nichž třetina jsou s výpovědní lhůtou až jeden rok. Podíl prostředků, které mají sousedé okamžitě k dispozici, od finanční krize 2008 stoupl z 15 na 20 procent. Očividně je chtějí rychle reinvestovat nebo utratit.

Linec – Alkohol, nikotin a drogy přinášejí rakouskému státního rozpočtu na spotřební dani z alkoholu, tabáku a na odvodech z výherních automatů a sázení 2,2 miliardy eur ročně, třikrát víc, než kolik stojí léčení závislých. To je vyčíslováno na 770 milionů eur. Experti kritizují, že rozdíl se rozplývá do státního rozpočtu. Tyto peníze by ale byly lépe zhodnoceny prevencí a terapií závislosti v zemi.

Vlakaři

Podle studie švýcarské informační služby pro veřejnou dopravu Litra byli loni nejpilnějšími uživateli železnice opět Švýcaři s průměrem 2274 km na hlavu před Japonci 1912. Následují Dánové 1365, Francouzi 1301 a Rakušané 1233 km. V Německu je to například jen 981 km. Česká republika je třináctá se 658 kilometry na hlavu. V průměru jedou Japonci 69krát za rok, v Evropě Švýcaři 51krát, Lucemburčané 40krát, Dánové 37krát, Rakušané 27krát, Britové 25krát, Češi jako jedenáctí 16krát.  Litra se odvolává na data mezinárodního svazu železnic UIC.

Hráz muslimům?

Bavorské ministerstvo vnitra zakázalo islámský spolek „Kulturní a vzdělávací centrum Ingolstadt". „Radikální islamismus je vysoce nebezpečný, to nesmíme v žádném případě podceňovat," řekl ministr Joachim Herrmann (CSU). „Kdekoliv jsou takové zákazy možné, musíme a budeme toho využívat." Služba ochrany ústavnosti našla podle PNP u spolku doklady o jeho radikálně islamistickém základním směřování.  Tak se má organizace zasazovat o dosažení cílů státu kalifů, zakázaného v roce 2001, který má nejprve v Turecku a později na celém světě s nasazením síly uskutečnit jednotu státy a víry. Při prohlídkách byly mj. v jedné mešitě nalezeny příslušné doklady a zabaven majetek spolku.