Při zcela automatickém pohybu, kterým se několikrát denně natahujeme do cukřenky pro jednu nebo dvě sladké kostky, asi jen málokoho z nás napadne zamýšlet se nad původem kostkového cukru. Leckoho by tak možná překvapilo, že úplně první cukr ve tvaru kostek – který se na trhu objevil v roce 1843 -, pochází z Dačic na Jindřichohradecku.

Za zrodem kostkového cukru stojí ředitel dačické rafinérie Jakub Kryštof Rad. Příběh vypráví, že stejně jako spousta jiných hospodyněk musela i paní Juliana Radová zajít pro sekáček, když chtěla jídlo přisladit a odseknout malý kousek z velké homole cukru. Stačila chvilka nepozornosti a úraz byl na světě. Obrátila se na svého muže, aby nalezli způsob, jak obtížné odsekávání cukru odstranit. A kostkový cukr byl na světě.

Dvorská komora ve Vídni udělila Radovi patent na výrobu cukru v kostkách 23. ledna 1843. Od podzimu toho samého roku se v Dačicích začal vyrábět pro široký trh. Balíček obsahující 250 kostek vážil jednu libru, tedy asi půl kilogramu, prodával se za padesát krejcarů. Patent záhy odkoupily další země – mimo jiné Švýcarsko, Bavorsko, Prusko nebo Anglie. A zdokonalená forma Radova vynálezu se na světě využívá dodnes.

O prvopočátcích sladkých kostek do podrobností vypráví stálá expozice Městského muzea a galerie v Dačicích, které se nachází v jižním křídle charakteristicky modrého dačického zámku. V únoru je možné si ji prohlédnout od úterý do pátku vždy v časech 9-12 a 13-16 hodin, v březnu potom navíc ještě v neděli od 13 do 16 hodin. Dačice mimo jiné také nabízejí asi 2,5 kilometru dlouhý vycházkový okruh nazvaný „Za první kostkou cukru“.