Jako pilotní je realizován v Jihočeském kraji se zaměřením na českobudějovické základní školy. Jeho vznik aktivovaly poslední výroční zprávy o hazardním hraní v České republice, jež upozorňují na trvalý a významný nárůst hazardního hraní ve věkové skupině mladých dospělých, to znamená osob od 15 do 24 let. Ojedinělé nejsou ani případy, kdy sázení propadajíi školní děti.

Závislost dětí na hazardních hrách
Prevence problémového hráčství u dětí a mládeže je formálně součástí školské prevence rizikového chování. Školské preventivní programy se ale problematiky hraní hazardních her dotýkají jen okrajově, neboť neexistuje nabídka kvalitních ucelených programů, ani jasná metodika v této oblasti.
Přitom je hazard zejména u českých chlapců značně rozšířený:
- denně nebo téměř denně hazardně hraje 1,1 % 16letých chlapců
- dalších 1,3 % hraje přibližně jednou týdně.
U části těchto dospívajících již může docházet k rozvoji patologických forem hráčství.

Projekt odborně zaštiťuje specialista na závislosti a zakladatel center DropIn Ivan Douda a bývalá vicehejtmanka Jihočeského kraje Lucie Kozlová. Ta k tomu uvádí: „Školy projevují ohromný zájem, přihlásily se například z Dolního Bukovska či Vlachova Březí. To mě těší, protože studenti a vůbec takzvaní mladí dospělí hrají o peníze nejčastěji on-line. Ale to je také mimořádně nebezpečné a alarmující. Mezi hry na internetu s velkým podílem dětí a mladistvých se řadí kurzové sázky na sport a loterie,“ říká Lucie Kozlová, která působí v oblasti sociálně patologických jevů nejen jako pedagog na Jihočeské univerzitě, ale také jako sociální pracovnice v praxi. Právě Lucie Kozlová bude žákům a studentům na přednáškách vysvětlovat, že pro dosažení úspěchu je nutné něco aktivně dělat, nikoli spoléhat na okamžitý zisk. „V sázení na internetu se povážlivě snižuje věk. Zapojují se i desetiletí,“ konstatuje.

Projekt, jenž má mladé lidi varovat před nebezpečím hazardu, má nabídnout alternativu adrenalinu ve sportu. Tváří projektu financovaného Českou komorou loterního průmyslu je badmintonista a bývalý olympijský reprezentant Petr Koukal. „Badminton je rychlá hra, kde se každých pár vteřin mění průběžný výsledek. Ze zkušenosti vím, že proto je právě badminton oblíbený mezi sázkaři v takzvaných živých sázkách, kdy on-line sázíte na každý míček. Je to rychlejší a dražší kolotoč sázek než na klasickém automatu a zejména mladí tomu dokáží velmi rychle propadnout. S účastí v projektu, jehož cílem je, aby mladí lidé raději sportovali a brali sportovce jako svůj vzor, nikoli jako prostředek pro svůj přivýdělek, jsem tedy neváhal,“ vysvětluje Petr Koukal. Podle manažerky projektu Lucie Kozlové se připojí i biatlonistka Gabriela Koukalová.

Osvětový program se zaměřuje kromě dětí a mladistvých na podporu kontroly hráčského chování, omezení k hazardním hrám a na zodpovědný marketing.