Jedem autorů výstavy a kurátor Ivan Exler vysvětluje cíl sbírky pojišťovny Kooperativa zastoupené na výstavě většinově: „Bankovní, finanční a pojišťovací domy mají ve svém zájmu podporovat národní kulturu.“ Kooperativa podle něj podporuje hlavně malířství a sochařství.

„Sbírka je výhradně česká. Její myšlenkou je záchrana některých artefaktů jako národních památek. Kooperativa je navíc schopna zpřístupnit věci společnosti, což se v privátním majetku říci nedá,“ objasňuje Ivan Exler.

ROZRŮSTÁ SE DODNES

Série výtvarných děl začala vznikat hned po několika letech od založení pojišťovny za prvního generálního ředitele Vladimíra Mráze. „Začal sbírku budovat na základě svého vkusu a informací,“ vypráví Ivan Exler. Po čase přizval filantrop spolek výtvarných umělců Mánes, aby pomáhal kurátorsky.

Jádrem výstavy jsou, jak už její název napovídá krajinářské obrazy, hlavně z 19. a poloviny 20. století. Zastoupeny jsou ale i jiné umělecké směry než romantismus a realismus jako například moderna a baroko.

Sbírka kromě krajinných obrazů obsahuje například i figurální tvorbu nebo abstraktní umění. S dalším generálním ředitelem Martinem Divišem se nasbírané kulturní bohatství rozrůstá i dnes. „Rozšiřuje se pomaleji, ale o to více cílenějším způsobem,“ ujišťuje kurátor.

JIHOČESKÁ DÍLA

Výstava navštívila už Prahu, Hradec Králové, Brno či Plzeň. Druhý z kurátorů Michael Zachař poukazuje na to, že výstava obsahuje i díla související s jihem Čech. „Máme tady obraz od Otakara Lebedy Rybník Tisý. Rád maloval v okolí Třeboně. Jeho obrazy jsou velkou vzácností,“ představuje kurátor autora „jihočeského“ obrazu.

Pozornost na výstavě upoutá Špálovo modré období. „Výstava byla připravena také ke vzniku republiky, tak co jiného, než Špála,“ myslí si Michael Zachař. Na výstavě například najdete dále Antonína Slavíčka či zastoupenou Mařákovu školu.

Přijít se podívat můžete až do 7. října. K výstavě je připraven i doprovodný program. Např. 11. září bude kurátor Michael Zachař provádět s výkladem.

Ke kulturním účelům i spolkové činnosti by měla Slávie sloužit i po rekonstrukci.
Rekonstrukce Slávie nebude. Prozatím